Ap ned 18,0 % i Bergen - blir trolig sittende

Bompengepartiet kunne blitt en ordentlig festbrems for Arbeiderpartiet i Bergen. I stedet ser det ut til at de beholder makta.

THRILLER: Det ble et drama til siste slutt i Bergen. Etter alt å dømme blir dagens Ap-byråd sitttende i vestlandshovedstaden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
THRILLER: Det ble et drama til siste slutt i Bergen. Etter alt å dømme blir dagens Ap-byråd sitttende i vestlandshovedstaden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERGEN (Dagbladet): På tross av et brakvalg for Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen, ser det ikke ut til å gå mot skifte i byrådet i vestlandshovedstaden.

Seint mandag kveld og natt til tirsdag satt representanter fra den sittende Ap/Venstre/KrF-alliansen i møter med Senterpartiet.

KONFRONTASJON: Øyvind Klementsen (60) holdt hyllestskål for Folkeaksjonen nei til mer bompenger-leder Trym Aafløy. Etterpå ble han kastet ut fra partiets valgvake, og raste mot lederen. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Høyre hadde håpet på et politisk skifte i Bergen, men selv om de skulle fått med seg både Frp, FNB, Sp og Pensjonistpartiet i en alliansen, har de ikke flertall i bystyret, der det magiske sifferet er 34. I stedet ser det ut til at Ap og Roger Valhammer blir sittende som byens øverste. Natt til tirsdag ble det klart at partiet gjør et krisevalg i byen med 19,8 prosent av stemmene. Ned hele 18,0 prosentpoeng siden valget for fire år siden.

- Vi er fornøyd med at prognosene viser høyere tall enn de siste målingene, sier han til NRK.

- Gjorde det vi kan

FNBs toppkandidat Trym Aafløy kunne natt til mandag konstatere at hans parti får en oppslutning på 16,9 og elleve representanter i bystyret.

I løpet av en hesblesende valgkveld var partiet oppe i over 19 prosent av stemmene under opptellingen og 13 mandater. Det kunne i så fall ha betydd at bompengepartiet kunne fjerne Ap fra makta i Bergen.

Da Dagbladet snakket med Aafløy like før 01.00 natt til tirsdag, erkjente han at det trolig ikke blir byrådsskifte i Bergen.

- Vi er kjempehappy med resultatet. Vi har gjort det vi kan. Vi får bruke de neste dagene til å se an hvordan sammensetningen blir, sier Aafløy til Dagbladet.

Den tidligere restaurantdriveren, som spesialiserte seg på vin og sjokolade, feiret det oppsiktsvekkende gode resultatet med et glass hvitvin. For selv om bompengepartiet trolig ikke får en plass i Bergens «regjering», er de i løpet av det siste året blitt en kraft å regne med.

- Krevende situasjon

SKÅL - TIL LITEN NYTTE: FNBs Trym Aafløy utbrakte en skål etter partiets meget gode valgresultat. Partiet får elleve representanter i bystyret, men det blir neppe byrådsskifte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKÅL - TIL LITEN NYTTE: FNBs Trym Aafløy utbrakte en skål etter partiets meget gode valgresultat. Partiet får elleve representanter i bystyret, men det blir neppe byrådsskifte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Selv hadde de en målsetning om å få ti prosent av stemmene i Bergen for et halvt år siden. FNB hadde en oppslutning på rundt 25 prosent på målingene i mai, og har tapt oppslutning siden da. Likevel har partiet stått løpet ut, og resultater på 16,9 prosents oppslutning er oppsiktsvekkende for den ett år gamle bevegelsen.

Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende sier til egen avis at resultatet ser ut til å være i favør Roger Valhammer og Arbeiderpartiet.

- Men de trenger støtte fra mange partier. Det blir en veldig krevende situasjon på venstresida.

Gudbrandsen tror uansett Bergen vil sitte igjen med et mindretallsbyråd.

- Det tror jeg nesten er hundre prosent sikkert. Men de må ut og hente støtte, sier hun.

PUSTER HØYRE I NAKKEN: I Bergen ser Folkeaksjonen nei til bompenger ut til å gjøre at brakvalg. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Katastrofevalg

Et byråd bestående av Ap, KrF og Venstre styrer i dag i Bergen. Arbeiderpartiet har nå gjort sitt dårligste kommunevalg i byen siden 1925, og er med 19,8 prosent oppslutning nesten halvert siden forrige kommunevalg i 2015, men ser likevel ut til å beholde makta.

Høyre blir det største partiet i Bergen, men opplever et katastrofevalg i de norske storbyene.

I siste periode var Stavanger den eneste av de store byene hvor Høyre var i posisjon. Nå kan det borgerlige flertallet også være tapt i oljebyen. Det ser heller ikke ut som Høyre vil klare å ta tilbake makten i Oslo og Trondheim. Heller ikke Tromsø ser ut til å gå veien for regjeringspartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer