Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AP ned 19,4 prosentpoeng i Vågå etter Øygard-saken

Ligger an til å bli halvert i kommunestyret.

VÅGÅ: Overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard kan ha ført til det oppsiktsvekkende valgskredet i Oppland-bygda. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VÅGÅ: Overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard kan ha ført til det oppsiktsvekkende valgskredet i Oppland-bygda. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet i Vågå går mot et solid nederlag i bygda.

Etter en periode sterkt preget av den kritiserte hånderingen av overgrepsmistanken, tiltalen og til slutt dommen mot ordfører Rune Øygard, kan det se ut til at velgerne har fått nok.

Mens AP ligger an til å gå tilbake med 19,4 prosentpoeng til 38,9 prosent av stemmene, er det Senterpartiet velgerne rømmer til.

Hvis prognosen står seg, blir Senterpartiet størst i bygda etter lang tid med AP-dominans. 37,2 prosent av stemmene går til SP. Det er opp 23 prosentpoeng - altså mer enn AP går ned.

- Vi tar valgresultatet til etterretning, og vil nå gå i forhandlinger før vi sier noe om framtida, sier fungerende ordfører Iselin Jonassen (Ap).

- Er dette en effekt av Øygard-saken?

- Nå skal vi sette oss ned og analysere valgresultatet. Mer vil jeg ikke si om dette nå, svarer hun.

De borgerlige har dårlige kår i Vågå. Så dårlig at verken Høyre, Venstre eller FrP stiller til valg. Altså står kampen mellom Ap og SP i bygda.

- Dette blir utrolig spennende. Siden Den andre verdenskrig, er det bare tre ganger Ap ikke har hatt rent flertall. Nå er vi der igjen, og det skal vi benytte, sier Senterpartiets ordførerkandidat Mette Vårdal til Dagbladet.

VIL ANALYSERE: Fungerende ordfører Iselin Jonassen (Ap) vil verken konkludere med ordførerskifte eller årsak til velgerflukten før forhandlinger og valganalyser er gjennomført.   Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
VIL ANALYSERE: Fungerende ordfører Iselin Jonassen (Ap) vil verken konkludere med ordførerskifte eller årsak til velgerflukten før forhandlinger og valganalyser er gjennomført. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Hun legger ikke skjul på at det har vært en periode preget av overgrepssaken i bygda. Men understreker at den nasjonale oppmerksomheten har hatt en annen effekt lokalt.

- Jeg opplever ikke at det er selve Øygard-saken som nå gir utslag, men det at AP ikke klarte å komme på offensiven igjen når saken var over, sier Vårdal.

- Man opplevde Øygard-saken som veldig negativ. Og man ønsker noen som har entusiasme, og det har Senterpartiet.

Slik det ligger an, blir det Bygdelista for tverpolitisk samarbeid i Vågå som avgjør hvem som får ordførerklubba. De står støtt på mellom 17 og 18 prosent av stemmene i bygda, og kan peke på hvem som nå skal styre. Til nå har det vært et løst samarbeid mellom Sp og Bygdelista.

- Vi har vært den eneste opposisjonen. Det vi må finne ut nå, er om vi er tvunget sammen, eller passet sammen. Der vil jeg ikke foregripe noe. Men jeg tror at vi skal finne ut av det, sier Vårdal.

- Vil dere ofre ordførerklubba for å få til et skifte?

- Nei, det blir vel en forutsetning at vi får ordførøreren, svarer hun etter en tenkepause.

Bygdelistas toppkandidat, Svein Blankenberg, er klar på at det nå blir spennende forhandlinger.

- Det er litt av en oppgave. Jeg er akkurat på tur inn på valgvaka for å treffe de andre listekandidatene. Vi har ikke tatt noen endelig konklusjon på hvilken fløy vi havner på. Det blir forhandlinger om fordeling av posisjoner, sier bygdelistas toppkandidat Svein Blankenborg.

At AP faller så mye mener han er oppsiktsvekkende.

- Man skal være litt forsiktig med å si hva dette skyldes - men det er klart at det tyder at det bygda har vært gjennom den siste tiden har hatt en nyhetseffekt, sier Blankenborg.

Han er klar på at det løse samarbeidet med Sp ikke betyr at Bygdelista har trukket noen konklusjon. Også han står parat til å overta ordførerklubba. Han sier Bygdelista ble dødsdømt ved forrige valg, en spådom de med sin solide oppslutning har gjort til skamme.

- Vi er klar til å overta ordførerklubba. Vi mener vi har ett apparat og mannskap som trygt kan ta Vågå trygt inn i framtida, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!