Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-nei til styrt studierente

Arbeiderpartiet vil ikke gå inn for politisk styrt studielånsrente nå. Dermed ser det ikke ut til å bli flertall for dette på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Ap er negativ til en politisk styrt rente, vil partiet vurdere et rentetak, og går inn for at det skal bli mulig å binde studielånsrenta.

Med utsikt til 9,1 prosent studielånsrente neste år, ber SV om at Ap må gå bort fra ordningen med markedsstyrt studielånsrente. Ap innførte markedsstyrt rente sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, slik at renta på studielån følger den alminnelige renteutviklingen.

Ap-leder Thorbjørn Jagland sier til NTB at det viktigste nå er å få kontroll over økonomien, slik at renta kan gå ned for alle.

Binde renta

- Det er viktigere å få kontroll over økonomien enn å komme med nye bevilgninger. Så må man se på hva som kan gjøres hvis man ikke får økonomien under kontroll, sier han.

Arbeiderpartiets fraksjon i Utdanningskomiteen på Stortinget ber utdanningsminister Jon Lilletun redegjøre for muligheten til å binde studielånsrenta. Ap mener at muligheten til fast rente var en forutsetning for vedtaket om markedsstyrt rente på studielån.

- Dersom dette hadde blitt fulgt opp, ville situasjonen vært mye enklere for mange tilbakebetalere, men departementet har så langt ignorert denne delen av Stortingets vedtak, skriver fraksjonen i et brev til statsråden.

- Vi har også vurdert et rentetak, men dette er en landsmøtesak for Arbeiderpartiet, sier stortingsrepresentant Anneliese Dørum til NTB.

Rentetak

AUF-leder Anniken Huitfeldt ser muligheter for at Arbeiderpartiet kan gå inn for rentetak, det vil si å subisidiere studielån når renta kommer over et visst nivå. AUF er prinsipielt for en politisk styrt studielånsrente, men Huitfeldt ser ingen stor mulighet for dette nå.

- Det lureste sentrumsregjeringen kan gjøre, er å sette av penger til rentesubsidier i statsbudsjettet. Jeg tror Ap vil kunne gå med på dette, sier hun.

Huitfeldt vil ikke si hvor rentetaket bør ligge, men vil først regne på hva rentesubsidiene kommer til å koste.

- Men 9 prosent er over smertegrensen, sier hun.

Justering

Justeringene av renta i Statens lånekasse for utdanning foretas på grunnlag av renta på statssertifikater. Rentenivået på statssertifikater i tredje kvartal i år vil bestemme renta på studielånet fra andre kvartal 1999.

Hvis rentenivået holder seg på dagens nivå ut dette kvartalet, justeres studielånsrenta opp til 9,1 prosent fra 1. april 1999.

-Økt rente på studielån vil kunne skremme folk fra å studere, sier leder i Norsk Studentunion David Baum.

- Det vil gi en enda skjevere rekruttering til høyere utdanning enn vi har i dag. Lånekassa skal være et politisk redskap for å sikre lik rett til utdanning, ikke en vanlig bank, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!