Ap og Frp krangler om innvandrere

«Fiendtlig stigmatisering», raser utenriksminister Jonas Gahr Støre.

RASER:  Jonas Gahr Støre går hardt ut mot uttalelsene som falt fra talerstolen på Frps landsmøte. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
RASER: Jonas Gahr Støre går hardt ut mot uttalelsene som falt fra talerstolen på Frps landsmøte. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er full krig mellom Ap og Frp om innvandringspolitikken. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Frp driver «fiendtlig stigmatisering». Frp-leder Siv Jensen oppfordrer Støre til å bevege seg rundt i Oslo før han uttaler seg. Lederen i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, inviterte i sin landsmøtetale Høyre og Arbeiderpartiet til samarbeid om innvandrings- og integreringspolitikken, men kravene til samarbeid er uspiselige for Ap. Han stilte krav om at innvandringen fra muslimske land må reduseres kraftig, at nye innvandrere skal ha begrenset tilgang til offentlige ytelser, men at den som bidrar fullt ut skal belønnes og at ansvaret for integrering ligger hos innvandrerne selv. Han vil også at integreringen skal bygge på ubetinget kjærlighet til Norge og vår norske kulturarv, at det skal vises lidenskap for demokratiet og gis uttrykk for et helhjertet forsvar for å trygge velferdssamfunnet Måtte lese to ganger - Jeg måtte lese talen hans to ganger for å ta innover meg at dette er en folkevalgt norsk stortingsrepresentant som i 2011 kan komme med en slik tirade av mistenkeliggjøring og åpen forskjellsbehandling, sier Støre til VG Nett. Han ledet partiets integreringsutvalg som tidligere i år la fram Aps nye integreringspolitikk. Utvalget kom fram til en rekke krav til innvandrere. - Vi holdt fast ved velferdsstatens universelle karakter, det skal stilles krav, men de må selvsagt gjelde alle. Tybring-Gjedde har et fundamentalt negativt syn på mennesker med innvandringsbakgrunn, sier han. Støre reagerer på det han kaller fiendtlig stigmatisering av religionen Islam der alle med muslimsk tro settes i bås. - Uansett hva slags religion man har, så er det norsk lov som gjelder. Vi godtar ikke at folk sier at de har en religion som gjør at de skal ha en egen domstol og et eget rettsapparat. Hele konseptet med sharia, en lov basert på en religiøs tekst, hører ikke hjemme her. Det er forbudt i Norge og det er en selvfølge, sier Støre. Tar ikke Støre på alvor Siv Jensen tar ikke avstand fra noen av Tybring-Gjeddes uttalelser. — Han gir uttrykk for en frustrasjon som har bygd seg opp gjennom mange år blant Oslos innbyggere. Jeg tar ikke egentlig Støre så veldig alvorlig. Han må begynne å bevege seg litt rundt i Oslo før han uttaler seg, sier Jensen til NTB. Hun avviser at Frp er fiender av islam. — Vi er for religionsfrihet. Det vi er bekymret for er radikale islamister. Det er de som er problemet, ikke muslimer generelt, sier Frp-lederen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer