Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap og Høyre sier nei til gassveto

Arbeiderpartiet vil gi regjeringen noe mer tid til å forbedre gassdirektivet gjennom ny kontakt med EU, men vil ikke støtte noe veto. Høyre tar også klar avstand fra bruk av vetoretten. Dermed har et flertall i Stortinget satt klare grenser for regjeringens håndtering av det omstridte direktivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Jens Stoltenberg understreket i debatten om Europa-redegjørelsen torsdag at på få områder er Norge så avhengig av utviklingen i EU som på energiområdet. EU er Norges største marked for både olje og gass, og det er avgjørende å påvirke utviklingen internt i unionen.

I tråd med dette stilte Stoltenberg seg positiv til en ny runde med EU med sikte på å gjøre gassdirektivet bedre for Norge. - Vi kan gå med på å gi regjeringen noe mer tid, men ikke all verdens tid. Noe veto kommer imidlertid ikke på tale, sa han.

Komme i posisjon

Heller ikke Høyres energipolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, ville gi sin tilslutning til bruk av vetoretten. Han mente dessuten at det ikke var nødvendig å gå flere runder med EU under EØS-behandlingen av dette direktivet, og sa at Norge heller burde sikre seg best mulig posisjon for å konkurrere på et liberalisert gassmarked.

Olje- og energiminister Marit Arnstad varslet nye drøftinger med EU for å skape større forståelse for Norges spesielle interesser som storprodusent av gass.

Hun uttrykte forundring over Høyres utålmodighet og sa at det er tid nok til å søke forbedringer og forklaringer på punkter som er viktige for Norge. Dette gjelder spesielt pålegget om å la konkurrenter få tilgang til det norske rørledningsnettet mellom plattformene i Nordsjøen og anløpsterminalene på kontinentet.

Veto ikke utelukket

Arnstad gjentok at et veto ikke er utelukket, men hun understreket også at regjeringen ikke har tatt endelig stilling til direktivet.

- Norge og EU har ulike interesser som produsent og konsument. Vi søker en klargjøring av direktivet. Regjeringen mål er å godta det, dersom der er forenlig med det systemet for ressursforvaltning som Norge har bygd opp på gassektoren, sa Arnstad.

Direktivet ligger til vurdering i olje- og energidepartementet, og regjeringen varslet allerede da det ble vedtatt i mai i fjor, at man ville forsøke å få knesatt en praktisering og fortolkning som kommer Norge ytterligere i møte.

Denne øvelsen vil regjeringen nå ha ryggdekning for å gjennomføre, men Ap og Høyre har samtidig trukket opp en grense for hvor langt Arnstad kan gå i denne saken.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media