Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap og Høyre støtter oppmyking

Både Høyre og Arbeiderpartiet stiller seg positive til den oppmykingen av asylretten regjeringen nå har besluttet, innenfor gjeldende lovverk. Fremskrittspartiet går sterkt imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både leder av justiskomiteen Kristin Krohn Devold (H) og nestleder Vidar Bjørnstad (Ap) støtter oppmykingen som vil gi flere asylsøkere flyktningstatus. De to kjenner ikke oppmykingen i detalj og tar forbehold om å kunne studere enkeltpunkter nærmere.

Uproblematisk

- En oppmyking av reglene slik FNs høykommisær for flyktninger har ønsket, er helt uproblematisk for Høyre. Det høres ut som om justisministeren nå åpner for de samme endringene Ap ville ha i høst. Det viser at sentrumsregjeringen har avdramatisert sin flyktningepolitikk, sier Krohn Devold.

Hun og Høyre ønsker derimot en innstramming av kriteriene for å få opphold på humanitært grunnlag. Blant annet mener Høyre at personer som er gitt opphold i Norge på dette grunnlaget må kunne forsørge familien før familiegjenforening blir innvilget.

Positivt

- Jeg kjenner igjen en god del av dette fra da Gerd-Liv Valla var justisminister, og dette er Ap i utgangspunktet positive til. Det er umulig å vite hvordan denne oppmykingen vil slå ut i forhold til det skjønn som alltid må brukes i enkeltsaker, sier Bjørnstad.

Han understreker på sin side at asylretten må være reell og ikke utvides til å omfatte alle som søker om opphold i Norge.

Fri innvandring

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen mener oppmykingen regjeringen går inn for vil virke som en generell annonse i mange land i Afrika og Asia om fri innvandring til Norge med opphold på skattebetalernes regning. Han vil fremme et eget lovforslag for å stoppe oppmykingen.

Hagens synspunkter finner ikke gjenklang hos Ap og Høyre. Både Krohn Devold og Bjørnstad ser Hagens utspill som en programmessig reaksjon, siktet mot hans egne velgere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!