Ap og Høyre vil gjøre det lettere å bli EU-medlem

Mens EU er i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skal Stortinget ta stilling til et forslag om å senke de juridiske kravene til et norsk EU-medlemskap, skriver Klassekampen. Bak forslaget står Aps Marianne Aasen og Svein Roald Hansen og Høyres Per-Kristian Foss og Inge Lønning.

De fire ønsker å senke grunnlovens krav til hvor mange representanter som må stemme ja for at Norge skal kunne avstå suverenitet etter en forutgående folkeavstemning. I dag er kravet at tre av fire representanter stemmer ja for å avstå suverenitet, men forslaget legger opp til at dette senkes til to av tre.

Selv om det lenge har vært enighet om at EU-medlemskap skal avgjøres gjennom folkeavstemning, er det Stortinget som formelt må vedta at Norge skal avstå suverenitet til EU.

- Ved folkeavstemningen i 1994 risikerte vi å havne i en situasjon der flertallet av befolkningen stemte for EU, men der et mindretall på Stortinget likevel blokkerte medlemskap. Slik kan vi ikke ha det, og derfor vil vi endre reglene, sier Aasen.

Men veien til et EU som knaker i sammenføyningene, ser for tiden ut til å være lang. I en meningsmåling i avisa Nationen forrige uke sa fire av fem spurte at de ikke vil at Norge skal bli EU-medlem.

(NTB)