Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørnar Moxnes

- Ap og Jonas fører velgerne bak lyset

Bjørnar Moxnes ber Jonas og Hadia lytte til grasrota i partiet og gjøre som Ap-velgerne faktisk ønsker.

KRANGEL: Bjørnar Moxnes og Rødt er lei av halvhjertet støtte fra Ap. Hadia Tajik vil ikke komme Rødt-lederen i møte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRANGEL: Bjørnar Moxnes og Rødt er lei av halvhjertet støtte fra Ap. Hadia Tajik vil ikke komme Rødt-lederen i møte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ap og Jonas Gahr Støre fører velgerne bak lyset når det gjelder profitt i velferden, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

17. januar stemte Ap nei til følgende forslag: «Stortinget ber regjeringen sikre at skattefinansierte velferdstjenester drives av det offentlige og ideelle aktører, og legge fram en plan for gradvis opptrapping av offentlig og ideelt eierskap og drift».

Moxnes peker på at Støre for over ett år siden gikk ut og kunngjorde at Ap hadde snudd i spørsmål om kommersielle aktører og profitt i velferden. Derfor er han skuffet.

- Jonas må ikke bare «talk the talk», han må også «walk the walk». Han har sluttet å argumentere for det han faktisk står for, men later heller som om han er mot profitt i velferden.

- Støre og Tajik sier ja

I intervju med Dagbladet lovet Støre nylig at både han og partiet skal bli tydeligere i kommunikasjonen og politikken. Moxnes mener likevel at han ser en lumsk dobbeltkommunikasjon fra Ap-lederen.

- Ingen i Norge blir gladere enn meg hvis Ap stemmer for profittfri velferd. Problemet er at Jonas har tatt en venstredreining retorisk som han ikke følger opp i praktisk politikk. Støre og Hadia Tajik ønsker tydeligvis ikke et profittforbud i velferden, men de våger ikke si det høyt.

- Hvorfor ikke, tror du?

- Fordi de vet det er stor misnøye mot dette i fagbevegelsen, i store deler av partiet og blant flertallet av partiets velgere.

Moxnes mener Ap's kommunikasjon rundt den omstridte North Connect-kabelen - planlagt strømkabel mellom Norge og Skottland - også er ullen.

- Det er bare litt over ei uke siden Ap hadde muligheten til å stemme for et forslag som ville stoppe North Connect, men det gjorde de ikke. Det er skuffende.

- Dette bygger ikke tillit mellom Rødt og Ap?

- Nei, men det er ikke så farlig. Det viktigste er at Støre, Tajik og Ap begynner å stemme slik de faktisk snakker, og slutter å gjøre to ting samtidig.

Bokseren Moxnes

Ap-nestleder Hadia Tajik ber Moxnes legge ned boksehanskene sine. Hun forteller Dagbladet at Moxnes både fordummer og forenkler Arbeiderpartiet i dette tilfellet.

- Med all respekt: Dette grenser mot uredelig av Moxnes. Nå må han slutte å skyggebokse med Arbeiderpartiet, og heller bruke kreftene sine på å bekjempe kommersialisering av velferden vår. Ellers kan man komme i skade for å tro at det er viktigere for ham å mistenkeliggjøre Arbeiderpartiet, enn å kjempe mot de kreftene vi begge er mot, sier Tajik til Dagbladet.

Hun mener at partiet hennes er tydelig på at grunnleggende velferdstjenester ikke skal kommersialiseres, og at ideelle aktører skal spille en større rolle enn i dag.

- Men virkeligheten er ikke så enkel som Moxnes skal ha det til. For eksempel går over halvparten av barna våre i private barnehager. Arbeiderpartiet er et ansvarlig parti og vil ikke gå inn for å stenge disse over natta, sier hun.

- Hvem sier noe om å stenge barnehager over natta?

- Hvis Rødt ikke faktisk mener alvor med sine forslag om å stenge private tilbydere ute fra barnehagesektoren så bør de snarest komme seg ned fra sin høye hest.

Kabelkrøll

Tajik viser til at Ap har fått flertall for utredning av et lovmessig skille mellom ideelle og kommersielle aktører i barnehagesektoren.

- Dette må på plass før det er praktisk mulig å si nei til kommersielle og prioritere ideelle aktører, sier hun og viser til at Ap-styrte kommuner som Bergen har forbeholdt anbud for ideelle aktører og tatt sykehjem tilbake fra kommersielle aktører til kommunen.

Når det gjelder North Connect-kabelen, sier Tajik at det er god forvaltningspraksis å ikke gripe inn i en pågående konsesjonsbehandling som allerede var i gang.

- Derfor stemte vi imot Senterpartiets forslag om dette. Men det følger av avtalen og endringene i energiloven at dersom North Connect skulle få konsesjon, så vil de nye kriteriene ligge til grunn for videre framdrift. En eventuell slik konsesjon måtte i så fall overdras til Statnett, og tidspunkt for eventuell bygging sees i lys av kriteriene som framgår av avtalen. I praksis betyr dette at det ikke kan bygges nye utenlandskabler nå, uansett utfallet av den pågående konsesjonsrunden.

To hester

Moxnes viser på sin side til at Ap 22. november 2018 stemte mot Rødt og SVs forslag om at «Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for opptrapping av offentlig og ideelt eierskap og drift for å sikre at barnehagene drives av offentlige eller ideelle aktører.»

- Vi sitter ikke på noen høy hest, derimot ser vi at Tajik og Ap-ledelsen rir to hester samtidig. De sier de er mot profitt i velferden, men klarer ikke engang å stemme for en plan for å trappe opp det ikke-kommersielle eierskapet i barnehagene. Tajik har heller ikke forstått at det Rødt vil ha slutt på, er kommersielle barnehager. Vi har ingenting imot de ideelle barnehagene. Disse er som kjent private barnehager, svarer Moxnes Tajik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!