Ap og LO vil ha storrengjøring hos staten

Sjokktall om lovbrudd hos det offentlige bør føre til opprydning hos stat og kommune, mener Ap og LO.

VIL RYDDE OPP: Sammen med Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen (bildet), fremmer nå LO-forbundet seks konkrete forslag for å rydde opp i renholdsbransjen. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
VIL RYDDE OPP: Sammen med Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen (bildet), fremmer nå LO-forbundet seks konkrete forslag for å rydde opp i renholdsbransjen. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Disse tallene er ikke lystig lesning. Når bare to av ti bedrifter følger loven sier det seg selv at det fortsattes trengs en storrengjøring, sier Erna Hagensen, leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer Norges renholdere.

Bryter loven På onsdag skrev Dagbladet at 1895 tilsyn gjennomført av Arbeidstilsynet viser at forsvaret, matvarebutikker, restauranter og norsk industri brøt loven. Tilsynet viser at bare to av ti virksomheter følger loven når de kjøper renholdstjenester.

De fleste lovbruddene gjelder informasjons- og påseplikten. Det betyr at virksomheter har en plikt til å ha et system for å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår.

Seks forslag Sammen med Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, fremmer nå LO-forbundet seks konkrete forslag for å rydde opp i renholdsbransjen. Trettebergstuen sier hun vil fremme tiltakene på Stortinget etter sommeren.

• Alle kommunale og statlige virksomheter må rydde opp i eget hus.• Styrking av Arbeidstilsynet• Håndhev solidaransvaret. Solidaransvar innebærer at oppdragsgiver skal være ansvarlig for lønns og arbeidsvilkår for underleverandører.• Styrk de regionale verneombudene.• Følg opp godkjenningsordningen for renholdsbransjen.• Bedre informasjon for dem som kjøper renholdstjenester.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer