<strong>VIL RYDDE OPP:</strong> Sammen med Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen (bildet), fremmer nå LO-forbundet seks konkrete forslag for å rydde opp i renholdsbransjen. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
VIL RYDDE OPP: Sammen med Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen (bildet), fremmer nå LO-forbundet seks konkrete forslag for å rydde opp i renholdsbransjen. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Ap og LO vil ha storrengjøring hos staten

Sjokktall om lovbrudd hos det offentlige bør føre til opprydning hos stat og kommune, mener Ap og LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Disse tallene er ikke lystig lesning. Når bare to av ti bedrifter følger loven sier det seg selv at det fortsattes trengs en storrengjøring, sier Erna Hagensen, leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer Norges renholdere.

Bryter loven På onsdag skrev Dagbladet at 1895 tilsyn gjennomført av Arbeidstilsynet viser at forsvaret, matvarebutikker, restauranter og norsk industri brøt loven. Tilsynet viser at bare to av ti virksomheter følger loven når de kjøper renholdstjenester.

De fleste lovbruddene gjelder informasjons- og påseplikten. Det betyr at virksomheter har en plikt til å ha et system for å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår.

Seks forslag Sammen med Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, fremmer nå LO-forbundet seks konkrete forslag for å rydde opp i renholdsbransjen. Trettebergstuen sier hun vil fremme tiltakene på Stortinget etter sommeren.

• Alle kommunale og statlige virksomheter må rydde opp i eget hus.
• Styrking av Arbeidstilsynet
• Håndhev solidaransvaret. Solidaransvar innebærer at oppdragsgiver skal være ansvarlig for lønns og arbeidsvilkår for underleverandører.
• Styrk de regionale verneombudene.
• Følg opp godkjenningsordningen for renholdsbransjen.
• Bedre informasjon for dem som kjøper renholdstjenester.

På onsdag skrev Dagbladet at renholdsbransjen fortsatt hadde store problemer med lovbrudd og sosial dumping.

- Alvorlig - Situasjonen i renholdsbransjen er dessverre ikke et nytt fenomen. Det var også derfor Stoltenberg-regjeringen, etter innspill fra bransjen, gjennomførte mange tiltak, sier Ap's Anette Trettebergstuen. Hun mener det er alvorlig at arbeidsministeren skaper usikkerhet om ordningene som skal bekjempe sosial dumping.

- Både Frp og Høyre har tidligere sagt at de vil fjerne de regionale verneombudene og at de er mot solidaransvaret. Det er god grunn til å frykte at det de omtaler i plattformen som «evaluere tiltakene» mot sosial dumping er en omskriving for å fjerne flere virkemidler de var mot å innføre, sier Trettebergstuen.

Både Ap og LO-forbundet ber nå arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) om å frede ordningene.

<strong>- IKKE LYSTIG:</strong> - Disse tallene er ikke lystig lesning. Når bare to av ti bedrifter følger loven sier det seg selv at det fortsattes trengs en storrengjøring, sier Erna Hagensen, leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer Norges renholdere. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX
- IKKE LYSTIG: - Disse tallene er ikke lystig lesning. Når bare to av ti bedrifter følger loven sier det seg selv at det fortsattes trengs en storrengjøring, sier Erna Hagensen, leder for Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer Norges renholdere. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX Vis mer

- Vi trenger alle krefter og virkemidler for å stoppe de useriøse aktørene og regionale verneombud er en av de viktigste virkemidlene for å lykkes med nettopp dette, sier Hagensen fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

<strong>BRYTER LOVEN:</strong> Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
BRYTER LOVEN: Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester er konklusjonen klar: Bare et fåtall klarer å følge loven når de skal vaske lokalene sine. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer