Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oktoberbarna:

- Ap og Sp prøvde å plastre på såret, men mislykkes

NOAS frykter at Stortingsvedtaket om oktoberbarna denne uka ikke gir store endringer for de unge afghanerne.

AVVENTER: Mange av de såkalte oktoberbarna tror nå at de kan komme tilbake til Norge for å få behandlet sakene sine på nytt. «Armin» er en av oktoberbarna, og har flyktet til Spania. Han har bestemt seg for å avvente for å skjønne hva Stortinget faktisk bestemte denne uka. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
AVVENTER: Mange av de såkalte oktoberbarna tror nå at de kan komme tilbake til Norge for å få behandlet sakene sine på nytt. «Armin» er en av oktoberbarna, og har flyktet til Spania. Han har bestemt seg for å avvente for å skjønne hva Stortinget faktisk bestemte denne uka. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva var det egentlig Stortingsflertallet bestemte denne uka, om at enslige mindreårige asylsøkere skal få «vurdere sakene sine på nytt»?

- Vi tror dessverre at det betyr veldig lite. 220, eller 40 prosent, av alle som har fått midlertidig opphold siden 1. oktober 2016, har et erkjent beskyttelsesbehov. Men det har Norge ment at de kunne få i Kabul. Så lenge den såkalte rimelighetsvurderingen ikke kommer tilbake, frykter vi at det ikke blir noen store endringer, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Norge er strengest

Ifølge Austenå, er Norge det eneste landet i Europa som har fjernet rimelighetsvurderingen når det gjelder retur til internflukt. Dette betyr at Norge ikke trenger å gjøre en vurdering om det er rimelig å returnere den enkelte uavhengig av situasjon ved retur til en annen del av landet.

- Dette er et brudd på UNHCR og UNEs anbefalinger, i tillegg til å være et brudd med flyktningkonvensjonen. Vi er veldig skuffet over at Stortinget ikke retter opp feilen sin, nemlig å være med på å fjerne rimelighetsvurderingen 1. oktober i fjor, sier Austenå.

Siden 1. oktober i fjor har antallet midlertidige oppholdstillatelser for enslige mindreårige skutt i været.

- Nå prøver Ap og SP å plastre på såret, men de gjør ikke noe med hovedårsaken til at vi er kommet hit, nemlig opphevelsen av rimelighetsvilkåret, som igjen førte til at rekordmange midlertidige opphold for enslige mindreårige ble utstedt, sier Austenå.

Hun gir følgende råd til Kommunalkomiteen på Storinget, om de ønsker å reelt gjøre noe for å redusere antallet barn på flukt som bare får opphold fram til de fyller 18 år:

- Rimelighetsvilkåret må gjeninnføres. Det må også gjøres grundige «barnas beste-vurderinger» i de resterende andre 60 prosentene av sakene, gjentar Austenå.

- Forvirring og uklarhet

Også Redd Barna er skuffet over at rimelighetsvilkåret ikke ble gjeninnført.

- Vedtaket er et skritt i riktig retning ved at det skal gjøres en ny vurdering av sakene og opphevelsen av instruksen til UDI. I tillegg stoppes returene av denne gruppen. Men det er uklart for oss i hvor stor grad de såkalte sårbarhetskriteriene skal ha betydning. Det må presiseres, sier Thale Skybak, seksjonsleder Redd Barna.

Hun lurer nå på hva prosessen blir videre for å behandle sakene på nytt, og hvor lista legges i forhold til at en del av sakene faktisk skal bli omgjort fra tvangsutsendelse til opphold i Norge.

- Redd Barna mener at midlertidig opphold bør fjernes for denne sårbare gruppa siden det er påvist å være helseskadelig. Det som er viktigst for å rette opp situasjonen nå, er å gjeninnføre rimelighetsvilkåret og avskaffe midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge, sier Skybak.

Venter på avklaring

Utlendingsnemnda (UNE) er instansen som har avgjort sakene til de enslige mindreårige afghanerne. De har nå fått en instruks fra Justis- og beredskapsdepartementet for å utsette returene av denne gruppa.

- Vi er i ferd med å lage en oversikt over hvor mange saker dette gjelder nå. Samtidig venter vi på en nærmere redegjørelse fra departementet på hvilken instans som skal behandle hvilke av disse sakene, sier Bjørn Lyster, kommunikasjonsdirektør i UNE.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!