Oktoberbarna:

- Ap og Sp prøvde å plastre på såret, men mislykkes

NOAS frykter at Stortingsvedtaket om oktoberbarna denne uka ikke gir store endringer for de unge afghanerne.

AVVENTER: Mange av de såkalte oktoberbarna tror nå at de kan komme tilbake til Norge for å få behandlet sakene sine på nytt. «Armin» er en av oktoberbarna, og har flyktet til Spania. Han har bestemt seg for å avvente for å skjønne hva Stortinget faktisk bestemte denne uka. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
AVVENTER: Mange av de såkalte oktoberbarna tror nå at de kan komme tilbake til Norge for å få behandlet sakene sine på nytt. «Armin» er en av oktoberbarna, og har flyktet til Spania. Han har bestemt seg for å avvente for å skjønne hva Stortinget faktisk bestemte denne uka. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva var det egentlig Stortingsflertallet bestemte denne uka, om at enslige mindreårige asylsøkere skal få «vurdere sakene sine på nytt»?

- Vi tror dessverre at det betyr veldig lite. 220, eller 40 prosent, av alle som har fått midlertidig opphold siden 1. oktober 2016, har et erkjent beskyttelsesbehov. Men det har Norge ment at de kunne få i Kabul. Så lenge den såkalte rimelighetsvurderingen ikke kommer tilbake, frykter vi at det ikke blir noen store endringer, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Norge er strengest

Ifølge Austenå, er Norge det eneste landet i Europa som har fjernet rimelighetsvurderingen når det gjelder retur til internflukt. Dette betyr at Norge ikke trenger å gjøre en vurdering om det er rimelig å returnere den enkelte uavhengig av situasjon ved retur til en annen del av landet.

- Dette er et brudd på UNHCR og UNEs anbefalinger, i tillegg til å være et brudd med flyktningkonvensjonen. Vi er veldig skuffet over at Stortinget ikke retter opp feilen sin, nemlig å være med på å fjerne rimelighetsvurderingen 1. oktober i fjor, sier Austenå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer