Ap og SV ber om unntak for syriske flyktninger

Arbeiderpartiet og SV ber regjeringen gjøre unntak for syriske flyktninger slik at de ikke blir sendt ut av Norge fordi de kom til et annet europeisk land først.

PÅ FLUKT: Syriske flyktninger i Libanon. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PÅ FLUKT: Syriske flyktninger i Libanon. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi må holde fast på prinsippet om å håndtere asyltilstrømninger på en felles, europeisk måte, og her er Dublin-regelverket viktig. Men den særskilte, akutte situasjonen i Syria tilsier at vi bør gjøre unntak. Systemet kan ikke stå i veien for fornuftige løsninger, sier Arbeiderpartiets Erik Sivertsen til NRK.

Tall som NRK har hentet fra Politiets utlendingsenhet, viser at Norge har sendt 177 syriske flyktninger til andre europeiske land. Amnesty International Norge, Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) og Norsk Folkehjelp får nå støtte fra Ap og SV i kravet om at Norge må slutte å bruke Dublin-avtalen for syriske flyktninger.

Avtalen som EU-landene, Norge, Island, Sveits og Liechtenstein har forpliktet seg til, åpner for at flyktninger som har oppholdt seg i et annet europeisk land, kan sendes tilbake dit for å få søknaden sin behandlet. Den skal sikre at flyktninger ikke blir sendt fra land til land, og at ikke samme sak blir vurdert i flere land.

SVs Karin Andersen understreker at Norge ikke er nødt til å sende asylsøkere tilbake til det såkalte førstelandet. Hun mener Norge nå bør ta initiativ til en ny, felles Dublin-fortolkning som gir en jevnere ansvarsfordeling mellom alle medlemslandene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer