ARMLENGDE: Ap-leder Jens Stoltenberg holder statsminister Erna Solberg på armlengdes avstand. Nå har Ap nesten åtte prosentpoengs forsprang på Høyre. Foto Jacques Hvistendahl
ARMLENGDE: Ap-leder Jens Stoltenberg holder statsminister Erna Solberg på armlengdes avstand. Nå har Ap nesten åtte prosentpoengs forsprang på Høyre. Foto Jacques HvistendahlVis mer

Ap øker avstanden til Høyre

Arbeiderpartiet har doblet avstanden til Høyre siden valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februarmålingen til Ipsos MMI går Høyre tilbake 1,5 prosentpoeng fra januar til 26,5 prosent, mens Arbeiderpartiet holder seg stabilt på 34-tallet.

Unge stemmer Dermed er avstanden mellom landets største og nest største parti nå 7,9 prosentpoeng. Ved Stortingsvalget var forskjellen 4,1 prosentpoeng.

- Hyggelige tall, som bekrefter en tendens om at vi har gått sammenhengende fram, sier Jens Stoltenberg.

Ap-lederen mener framgangen henger sammen med at Arbeiderpartiet framstår som et nysgjerrig og spennende parti.

- Vi har flere nye, unge stemmer i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Samtidig tror jeg velgerne ser at regjeringens politikk fører til økte forskjeller med skattelette til de rikeste og færre, men dyrere barnehager, sier Stoltenberg.

Umoderne Hvorfor Høyre går tilbake, mens Arbeiderpartiet går fram, forklarer Jens Stoltenberg slik:

- Jeg tror at en del velgere som beveger seg i det politiske landskapet mellom Høyre og oss reagerer på regjeringens familie- og likestillingspolitikk, som de opplever umoderne, sier Ap-lederen.

Frp-framgang Fremskrittspartiet øker oppslutningen med 0,8 prosentpoeng, den beste målingen siden høstens stortingsvalg.  

- Jeg tror velgerne ser at vi fortløpende leverer på viktige saker som betyr noe for folk flest, sier partileder Siv Jensen til Dagbladet.
- Målinger kommer til å svinge, men vi leverer politikk som viser velgerne at vi gjør det vi sa vi skulle gjøre, sier Jensen.

SV tilbake SV faller ytterligere og har nå en oppslutning på 3,3 prosent — solid under sperregrensa. Det er Ap som stikker av med velgerne. Av dem som stemte på SV ved valget, da partiet fikk 4,1 prosent av stemmene, sier nå 21,8 prosent at de nå foretrekker Ap.

SV-leder Audun Lysbakken bedyrer at han tar målingen med ro:  

- En enkeltmåling bekymrer meg ikke. Det jeg forholder meg til, er snittet av målingene. Og siden valget har det ligget stabilt på rundt fire prosent. Da sier det seg selv at vi får en del målinger et stykke opp på firetallet, og en del under, sier han.

- Det er selvsagt ikke et nivå vi er fornøyd med. Men så er det jo ikke så rart at oppslutningen ikke har beveget seg så mye etter valget.

Læreropprør - Jeg syns vi jobber godt politisk nå. SV går i bresjen med støtte til både læreropprør og kystopprør. Og det er SV som har markert seg tydeligst mot reservasjonsrett og den nye regjeringens defensive klimapolitikk. Vi jobber tålmodig, og over tid.  

- Er det et problem for SV at Arbeiderpartiet i større grad markerer seg på klima?
 
- Nei, det er jeg veldig glad for. Men avstanden mellom oss er fortsatt stor. Så de på venstresida som ønsker grønn politikk, har fortsatt all grunn til å velge SV, sier Lysbakken