NORGERHAVEN FENGEL: Norge leier 272 plasser ved Norgerhaven fengsl i Noordenveld i Nederland. Dette er hovedårsaken til at soningskøen i Norge er redusert, mener Siv Jensen. Foto: Kriminalomsorgen
NORGERHAVEN FENGEL: Norge leier 272 plasser ved Norgerhaven fengsl i Noordenveld i Nederland. Dette er hovedårsaken til at soningskøen i Norge er redusert, mener Siv Jensen. Foto: KriminalomsorgenVis mer

Ap om fengsel i Nederland: Penger forsvinner til ingenting, Norge blir ikke tryggere

At soningskøene minker betyr ikke at kriminalpolitikken er vellykket, mener stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap). 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Soningskøene er i praksis borte, skrøt Frps partileder Siv Jensen da hun åpnet partiets sentralstyremøte i går.

Ifølge Jensen viser Kriminalomsorgens tall fra i går at det nå er 328 personer som venter på soning, mot 1200 personer da Frp gikk inn i regjeringen i 2013.

Hun begrunnet dette med opprettelsen av et fengsel i Nederland, der Norge leier fengselsplasser.

SKRØT AV KØREDUKSJON: - Reduksjonen i soningskøene visre at Frps politikk virker, mener Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKRØT AV KØREDUKSJON: - Reduksjonen i soningskøene visre at Frps politikk virker, mener Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Modellen ble latterliggjort da vi la den opp den gangen vi var i opposisjon. Nå ser vi et soleklart bevis på at politikken virker i praksis, mener Frp-lederen, som ønsker seg flere fengselsplasser i utlandet.

- Ikke imponert

- Det er positivt at soningskøene går ned, sier stortingspolitiker Kari Henriksen, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet.

At køen har minsket, er likevel ikke nok til å gjøre henne imponert.

- At køene minsker er ikke ensbetydende med at kriminalpolitikken er vellykket. Kriminalpolitikken består av to bein. Det ene er soningsplasser det andre er innholdet i soningen. Når det gjelder innholdet så har regjeringen gjort så godt som ingenting, mener hun.

Ifølge AP-politikeren har dette gitt seg negative utslag på flere områder.

- Vi ser at anmeldelser og avvik når det gjelder vold og trusler i fengslene har økt, ansatte må bruke mesteparten av tiden på å administrere det byråkratiet som er skapt ved å opprette et fengsel i Nederland. De sier programvirksomheten i norske fengsler i praksis er lagt dø. Innlåsningstida har økt, og ansatte gir utrykk for at de er utrygge på jobb, sier Henriksen til Dagbladet.

- For få plasser i Norge

- Men det er jo et faktum at soningskøen er mye mindre enn da Ap satt i regjering. Er det ikke bra at de straffedømte får startet på sin soning så raskt som mulig?

KRITISK:: Kari Henriksen (Ap) mener innholdet i soningen er nedprioritert. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK:: Kari Henriksen (Ap) mener innholdet i soningen er nedprioritert. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Da vi overtok i 2005 var nesten 3000 personer i kø, sier Henriksen som mener regjeringen har lykkes alt for dårlig med å opprette soningsplasser i Norge.

- Da vi var i regjering klarte vi både å få ned køen ved å bygge nye fengsler og å utvikle innhold. For å gjøre Norge tryggere gjelder det både å isolere de som har begått kriminalitet fra samfunnet og å gjøre de straffedømte mindre kriminelle når de kommer ut og skal bli en del av samfunnet igjen. Denne regjeringen har valgt å satse bare på det ene, det gjør ikke Norge tryggere, mener hun.

AVVISER KRITIKKEN: Anders Anundsen, her fra oppføringen av et modulfengsel i Østfold, sier soningskapasiteten i Norge også er økt og at innholdet ikke er svekket. Foto: Håkon M. Larsen 
AVVISER KRITIKKEN: Anders Anundsen, her fra oppføringen av et modulfengsel i Østfold, sier soningskapasiteten i Norge også er økt og at innholdet ikke er svekket. Foto: Håkon M. Larsen  Vis mer

- Ap har et problem

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fnyser av denne kritikken, som han mener ikke treffer.

- Arbeiderpartiet har et problem, de klarte ikke å fjerne køene da de satt ved makta. Det de gjorde var å sette i gang et eksperiment, der de satt fangene fri. Da vi tok over var køene på 1213, nå er de på 328, så godt som borte. Da må de finne på noe nytt å kritisere, sier han.

Ifølge statistikken fra Kriminalomsorgen var det 2483 personer i kø da den rødgrønne regjeringen tok over etter KrF, Høyre og Venstre-regjeringen i 2005.

- Det stemmer jo at Ap reduserte køen fra de tok over?

- Det er delvis riktig, men Aps løsning var å redusere antall soningsdøgn for innsatte. Det er med respekt å melde en jukseløsning, det var aldri aktuelt for oss, sier han.

Kritisk til pengebruk

Ap-politikerens kritikk går også på midlene brukt i Nederland, kunne vært bedre brukt i Norge.

- Regjeringen vil bruke totalt én milliard kroner på å skaffe midlertidige arbeidsplasser i utlandet framfor varige arbeidsplasser som ville kommet ved å bygge flere plasser i Norge. I en tid med rekordhøy arbeidsledighet. I år forsvinner 21 millioner kroner bare i valutakursendring, til ingenting, sier Henriksen.

Anundsen mener det er godt anvendte midler å leie plasser i Nederland, samtidig som det bygges nye plasser i Norge.

- Når vi er selvforsynt, har vi ikke bruk for disse plassene lenger. Men det var helt utenkelig å kunne løst soningskøen på en annen måte, sier Anunsen, som også avviser at de ikke har gjort noe i Norge.

- Ikke dårligere innhold

- Vi har bygd 65 nye fengselsplasser, 50 dubleringsplasser der enkeltceller gjøres om til dobbeltceller, vi har lagd 105 nye plasser på elektronisk kontroll og frigjort plasser ved å ha rekordhøy hjemsending av fanger som skal sone i hjemlandet, sier han.

Også på innholdssiden nevner han flere nye tiltak, blant annet opprettelsen av tre nye stifinnerenheter for rusbehandling for innsatte.

Han gir derimot Henriksen rett i at det er registret en økning registrerte avvikshendelser i fengslene.

- Det tar vi alvorlig. Det er viktig at soningsforholdene ikke skal gå utover tryggheten til de innsatte eller ansatte. Men det betyr at soningsinnholdet er noe dårligere enn tidligere. Vi har prioritert å få ned køen, og har hatt høyere belegg i fengslene enn tidligere, det stiller ytterligere krav til innsatte og ansatte og kan ha hatt noe å si, sier han.