Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap om Heggelund:- Lite sympatisk sutring

Høyre kan ikke løpe til Ap etter hjelp i en uføredebatt de har klønet til selv, mener Anette Trettebergstuen (Ap).

SLÅR TILBAKE: Arbeiderpartiet blir beskyldt for ansvarsfraskrivelse fordi de, etter Høyres syn, har skygget banen i debatten om uførereformen - som ble vedtatt med bredt flertall i Stortinget under den rødgrønne regjeringen. Ap-representant Anette Trettebergstuen i arbeids- og sosialkomiteen, lar seg ikke imponere av kritikken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Arbeiderpartiet blir beskyldt for ansvarsfraskrivelse fordi de, etter Høyres syn, har skygget banen i debatten om uførereformen - som ble vedtatt med bredt flertall i Stortinget under den rødgrønne regjeringen. Ap-representant Anette Trettebergstuen i arbeids- og sosialkomiteen, lar seg ikke imponere av kritikken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som en oppvarmingsøvelse til dagens budsjettdebatt i Stortingets arbeids- og sosialkomité, klinker Høyre-representant Stefan Heggelund til mot Arbeiderpartiet: Han mener arkitektene bak uførereformen har veket unna debatten.

- Hvor er Arbeiderpartiet? Dette er en reform som de foreslo. Likevel overlater de det altså til Høyre og Frp å forklare og informere om det de omtalte som noe av det viktigste de gjorde da de satt i regjering - mens de sitter og ser på, sier Heggelund til Dagbladet.

- På et tidspunkt kan man ikke lenger kalle seg et ansvarlig parti når man ikke kan vise at man står inne for de reformene man selv har foreslått når de skal implementeres, legger han til.

Arbeidspolitisk talsperson i Ap, Anette Trettebergstuen, er ikke spesielt imponert av angrepet fra komitékollega Heggelund.

- Dette er lite sympatisk sutring, spør du meg. Det er spesielt at en Høyre-representant ber Arbeiderpartiet om hjelp i en debatt de selv har klønet til, sier hun til Dagbladet.

- Høyre må rydde selv - Enhver sittende regjeringen har selv ansvar for å implementere vedtatte reformer, og er ansvarlig for å informere godt nok. Dette får fungere som voksenopplæring for Heggelund, sier hun, og fortsetter:

- Jeg vil heller spille ballen tilbake: Det er Høyre som har sittet stille i båten, og ikke vært interessert i å rydde opp i en debatt der kutt i barnetillegg til uføretrygdede er blitt sauset sammen med uførereformen.

Også her retter Heggelund kritikk mot Ap, i det han kaller tilleggsdebatten, altså debatten om regjeringens forslag om å kutte barnetillegget.

- Store kutt i barnetillegget har skapt stor usikkerhet. Den opprydningen må Høyre nesten gjøre selv, og ikke komme løpende til Arbeiderpartiet etter hjelp, sier hun.

Uførereformen ble vedtatt med bredt flertall i Stortinget i 2011 - under den rødgrønne regjeringa. Et forslag til kutt i barnetillegget ble droppet fra den vedtatte reformen.

- Debatten rundt uførereformen har i stor grad handlet om nettopp barnetillegget, selv om det altså ikke er en del av reformen. Jeg tror det har vært bevisst fra regjeringspartienes side å ikke bidra til å skille disse tingene fra hverandre, nettopp for å kunne late som det er et bredt flertall i Stortinget også for kutt i barnetillegget. Det er det ikke, sier Trettebergstuen.

Hun avviser kritikken om at Ap ikke har deltatt i debatten.

- Gikk ikke inn for kutt Arbeiderpartiet har imidlertid selv fått kritikk for at krefter i partiet visstnok ønsket å gå inn for kutt i barnetillegget i 2011.

Tidligere rødgrønn statsråd og SV-leder Aundun Lysbakken har overfor Dagbladet vært inne på det sammen, og han sa da at SV hindret at kutt i barnetillegget ble en del av uførereformen.

- Det er ikke riktig at barnetillegget ville vært med i reformen "dersom vi hadde fått viljen vår" - vi gikk ikke inn for kutt. Det eneste partiet som har fremmet forslag om kutt i barnetillegget, er Høyre, før de nå har fått med seg Frp, KrF og Venstre, sier Trettebergstuen.

- I uførereformen, der barnetillegget ikke var med, var det også to andre forslag som falt. Det var Høyres forslag om å kutte nettopp barnetillegget, og Frp's forslag om at ingen under 40 år skulle gis varig uføretrygd, sier hun.