Ap-opprør i innlandet

Hele innlandet krever nå at regjeringen snur om bioavgiften.

PROTESTERER: - Jeg er skuffa. Jeg forstår ikke argumentasjonen deres, sier Hilde Fivelstad (Ap), ordfører i Jevnaker. Hun får støtte fra ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen (Ap) og flere andre Ap-ledere på Østlandet. Foto: Krister Sørbø.
PROTESTERER: - Jeg er skuffa. Jeg forstår ikke argumentasjonen deres, sier Hilde Fivelstad (Ap), ordfører i Jevnaker. Hun får støtte fra ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen (Ap) og flere andre Ap-ledere på Østlandet. Foto: Krister Sørbø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| På en murvegg i Sundvolden i Buskerud roper folkets røst imot oss: «Jens er møkk». Skrevet av noen forbifarende ungdommer i generell frustasjon nå i høst, får vi høre.

I innlandet har regjeringen gjort seg upopulær i det siste. Politikere, privatpersoner og næringsliv krever nå at Jens og regjeringen snur om biodieselavgiften. Lokale Ap-ledere i Oppland, Hedmark, Buskerud og Østfold er sterkt kritiske til sin egen statsminister og regjering.

- Vi mener hele miljøtroverdigheten til regjeringa står på spill. Dette rammer et utviklingsarbeid i innlandet som har pågått i 20 år, sier ordfører i Jevnaker, Hilde Fivelstad (Ap) og ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen, til Dagbladet.

Biodistriktet
Innlandet, særlig Hadeland, er kjent som en foregangsregion for bioenergi. På Hadeland driver godt over 20 små og mellomstore foretak innen bioenergi til både oppvarming og drivstoff. Råstoffene er lokale og består av alt fra rapsolje til avfall, bark og flis. Alle de nye bilene til kommunens hjemmetjeneste går på biodrivstoff, og her finnes egne biodieselpumper. Mye kompetanse er bygget opp, og framtidsplanene har vært store. Men nå er folk fortvilte. Som følge av avgiften ser de mørkt på framtida for hele bioenergibransjen.

- Blir det innført avgift på biodiesel, så stenger stasjonene 1. januar, sier Trym Denvik i Habiol, og nikker mot biodieselstasjonen på Jevnaker.

HOLE I BUSKERUD: Biodieselavgiften har satt sinnene i kok i innlandskommunene og ellers i Norge. Foto: Krister Sørbø.
HOLE I BUSKERUD: Biodieselavgiften har satt sinnene i kok i innlandskommunene og ellers i Norge. Foto: Krister Sørbø. Vis mer

Frykter kapitaltørke
Habiol er blant de største aktørene, og forsyner Oppland og Hedmark med biodiesel. Nå truer en av de største eierne, IKEA-grunder Ingvar Kamprad, med å stanse pengestrømmen. Avgiften viser investorene at det er for lite forutsigbarhet i å satse på norsk fornybar energi, mener daglig leder i kompetansesenteret Energigården, Erik Eid Hohle.

I over 30 år har han jobbet med å vise at bioenergi kan bidra til et mer miljøvennlig Norge. På gården sin har han selv redusert energiforbruket med 80 prosent, ved å skifte fra oljefyring til biofyring og solenergi.

- Det Arbeiderpartiet gjør nå, er stikk i strid med det de har lovet tidligere. Nå er det hett på Stortinget, men om de ikke snur nå, blir det hett på kloden. Det er under en måned til København-toppmøtet og regjeringen har ikke tid til å krangle innad. Nå må Stoltenberg få orden på dette, sier Hohle.

Han mener SV har en stor del av skylda for det som skjedde i budsjettprosessen, men at Arbeiderpartiet har ansvaret for den videre prosessen.

- DET GÅR AN: Både bilen og traktoren til Erik Eid Hohle på Brandbu går på hundre prosent biodiesel, hjemmelaget av frø fra gården. Foto: Krister Sørbø.
- DET GÅR AN: Både bilen og traktoren til Erik Eid Hohle på Brandbu går på hundre prosent biodiesel, hjemmelaget av frø fra gården. Foto: Krister Sørbø. Vis mer

For tidlig med avgift
Finanskomitéens Torgeir Micaelsen (Ap) mener førstegenerasjons biodiesel er problematisk, og kan ta maten ut av munnen på de fattige. Dette argumentet avfeier Hohle.

- Det skjer ikke i dag, og kan avverges ved hjelp av gode sertifiseringssystemer. Biodiesel gir 60 prosent mindre CO2-utslipp. Det er ikke perfekt, men veien ut av oljealderen og til andregenerasjons biodrivstoff går via førstegenerasjon. Hvis staten ikke legger til rette, kommer de selv til å sitte igjen med regninga om noen år, når de må bruke statlige penger på klimatiltak.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier at også biokjøretøyene må være med på å betale veiavgift.

- Jeg også skjønner at fornybarsektoren må bidra med skatter og avgifter, men ikke før vi når en viss andel av energimarkedet. Og ikke ved at biodiesel plukkes ut som tilfeldig offer, sier Hohle.

AVGIFTEN:

• Biodiesel er en diesel som fremstilles av naturlige råvarer, som for eksempel soyabønner eller raps. Raps er den vanligste råvaren i Europa.

• I Norge produseres biodiesel stort sett av lakseolje, fiskeavfall, frityrolje og raps. Det kan også fremstilles biodiesel av flis og spon.

• Biodiesel har vært markedsført som et miljøvennlig alternativ til oljediesel.

• Regjeringen har foreslått i statsbudsjettet å halvere avgiftsfritaket neste år og fjerne det helt fra 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer