IKKE TRYGG: Kulturminister Hadia Tajik utfordres av Ellen-May Botten om plassen i APs mektige sentralstyre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE TRYGG: Kulturminister Hadia Tajik utfordres av Ellen-May Botten om plassen i APs mektige sentralstyre. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Ap-opprør mot Hadia Tajik

Jens' plan for Hadia møter motbør fra grasrota.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, fylket mitt har bedt meg om å stille, og det har jeg sagt ja til, sier Else-May Botten til Dagbladet.

Stortingsrepresentanten for Møre og Romsdal utfordrer dermed kulturminister Hadia Tajik om den ledige plassen i Ap's mektige sentralstyre.

Dagens Næringsliv skrev tirsdag at en rekke sentrale Ap-kilder beskriver Tajiks inntreden i sentralstyret som en naturlig del av Jens Stoltenbergs plan for å gjøre henne til en framtidig lederkandidat.

Men det ikke sikkert Stoltenberg får det som han vil denne gangen.

LO-støtte LO-leder Roar Flåthen vil ikke kommentere enkeltkandidater så lenge prosessen pågår, men Dagbladet vet at sterke krefter i LO ivrer for Bottens kandidatur.

Hun har nemlig lang fartstid i fagbevegelsen.

Botten var ungdomssekretær i LO Møre og Romsdal fra 1999 til 2006, og distriktssekretær samme sted fra 2006 til 2009. LO-topp Trine Lise Sundnes er LOs representant i valgkomiteen.

Samtidig vil flere i Ap-fylkeslagene på Vestlandet at Botten går inn i styret når Lubna Jaffery, som ikke tar gjenvalg, takker for seg.

Representerer Oslo Flere Ap-kilder Dagbladet har snakket med, peker på at Jaffery representerer Hordaland Ap og at den ledige plassen derfor «tilhører» distriktene.

Man har heller ikke glemt at Jens Stoltenberg i 2011 sørget for å få daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre inn sentralstyret, tross protestene fra dem som mente sentralstyret ble for Oslo-dominert. Løsningen ble å utvide maktorganet med et medlem.

Nå møter Stoltenberg samme distriktsutfordring, ettersom Tajik representerer Oslo Ap og er statsråd.

- Det er distriktenes tur. Vi skal ha et sentralstyre, ikke et sentralt styre, sier en Ap-kilde til Dagbladet.

Vestlands-støtte Hordaland Ap støtter Bottens kandidatur åpent, det samme gjør fylkeslaget i hjemfylket Møre og Romsdal.   

- Det handler om at det er lenge siden Møre og Romsdal har hatt noen i sentralstyret. Dessuten kan hun kystnæringene på Vestlandet, det er viktig for oss, sier leder Sveinung Valle i Hordaland Ap.

Han trekker fram at Bottens arbeid i Stortingets næringskomité, blant annet hennes engasjement for å styrke og lovfeste nettolønnsordningen for sjøfolk.

Bottens iver for å få ferjefri E39 inn i Nasjonal transportplan (NTP) har heller ikke dempet populariten hennes på Vestlandet, forteller han.     

Balanse Valle vil ikke vurdere Tajiks kandidatur, men understreker at det er viktig med geografisk balanse i sentralstyret.  

- Man kan ikke sette inn representanter fra Oslo på bekostning av kystfylkene, sier han.   

- Det er på tid at Møre og Romsdal får en plass i sentralstyre. Sist vi var representert var i 2007, med Karita Bekkemellem. Det begynner å bli en stund siden. Else May Botten er en meget god kandidat, som vil berike sentralstyret, sier leder Per Vidar Kjølmoen i Møre og Romsdal Ap.

Sogn og Fjordane Ap og Rogaland Ap opplyser at de ennå ikke har tatt stilling til hvem de støtter.

- Jeg er glad for at vi har så mange flinke jenter som kan gå rett inn i sentralstyret, sier leder Eirin Sund i Rogaland Ap.