Ap-ordførere gjør opprør

En rekke av Arbeiderpartiets egne ordførere har signert et opprop mot regjeringens håndtering av OSC-saken. - Kan aldri tro at det stemmer, sier Hitra-ordføreren om regjeringens logikk og regnestykker.

MØTES MED OPPROP: Mange Ap-ordførere har signert et opprop mot Jonas Gahr Støres OSC-beslutning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTES MED OPPROP: Mange Ap-ordførere har signert et opprop mot Jonas Gahr Støres OSC-beslutning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

31 ordførere har signert et opprop mot regjeringens kontroversielle beslutning om å utsette byggingen av havforskningssenteret Ocean Space Centre (OSC) i Trøndelag.

Blant ordførerne er en rekke profilerte Arbeiderparti-politikere, viser Dagbladets gjennomgang.

«Vi opplever det som et paradoks at regjeringen foreslår å utsette prosjektet som skal gi oss nasjonal kapasitet som skal utvikle kandidatene, kompetansen og teknologien som kan gjøre havvind til en vekst- og eksportnæring for norske bedrifter», heter det i oppropet.

- Stå sammen

Ifølge regjeringen skal AS Norge spare 405 millioner kroner bare i år på å utsette prosjektet til seinest 2025.

- Dette handler om å stå sammen. Dette er ikke bare viktig for Trøndelag, men for hele havnasjonen Norge, sier John Einar Høvik (Ap), ordfører i Osen kommune, til Dagbladet.

Han er én av de lokale Ap-toppene som har signert oppropet.

Kontroversiell utsettelse

Det vakte stor oppsikt da regjeringen besluttet å spare penger i Revidert nasjonalbudsjett (RNB) ved å utsette byggingen av OSC.

Dagbladet er kjent med at dette har vakt stor misnøye internt i Ap. Onde tunger mener regjeringen ikke engang regnet ordentlig på kuttet de gjennomførte.

Ifølge fagpersoner tett på OSC-prosessen i Trøndelag vil regjeringens beslutning ikke spare én krone, men snarere koste skattebetalerne hundrevis av millioner.

- Vi trodde dette var bestemt og klart, så vi ble ganske overrasket da regjeringen plutselig ville utsette. Her står vi sammen i solidaritet med OSC, sier Osen-ordfører Høvik videre.

MOT REGJERINGENS BESLUTNING: Ap-ordfører Ole Haugen. Foto: Scanpix
MOT REGJERINGENS BESLUTNING: Ap-ordfører Ole Haugen. Foto: Scanpix Vis mer

Sendt til Vedum og Skjæran

Oppropet er tilsendt både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap).

- Havet er noe vi skal leve av. Det handler om bærekraft, klima og næringsutvikling i hele landet. OSC er et utrolig viktig prosjekt som hele Norge behøver snarest mulig, sier Hitra-ordfører Ole Haugen (Ap).

- Regjeringen ditt parti sitter i hevder at en utsettelse skal spare store summer?

- Det klarer ikke jeg å forstå at stemmer, svarer Haugen.

Oppropet er også sendt til parlamentarisk leder i Ap, Rigmor Aasrud, og til finans- og næringskomiteene på Stortinget.

Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører Møre og Romsdal, har også signert oppropet.

- For eksportfylket Møre og Romsdal er det viktig at senteret blir etablert som planlagt, forklarer hun overfor Dagbladet.

HAR SIGNERT: Fylkesordfører Tove-Lise Torve (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB
HAR SIGNERT: Fylkesordfører Tove-Lise Torve (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Partiprofiler

Torve forteller videre at OSC vil ha stor betydning for å kunne realisere mulighetene hun mener ligger i havet

- Møre og Romsdal er spesielt store på havnæringene, og har sterke kompetansemiljø som vil bli enda sterkere og viktigere for regionen og landet når OSC kommer, sier Ap-toppen fra Møre og Romsdal.

Arendals ordfører Robert C. Nordli (Ap), Ålesunds ordfører Eva Mariann Aurdal (Ap), og Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard (Ap) er blant de andre Ap-toppene som har signert oppropet mot egen regjering.

Skjærans svar

Ingen av de tre har besvart Dagbladets henvendelse i denne saken.

Det er fiskeriminister og Ap-nestleder Bjørnar Skjæran som har det politiske ansvaret for OSC-saken. Han gir følgende kommentar via en e-post til Dagbladet.

- Vi må kutte i oljepengebruk og gå gjennom alle kostnadskrevende byggeprosjekter. Regjeringen må unngå å bidra til økt prisstigning og å drive opp renta. Ocean Space er et prosjekt som er viktig for regjeringen, for Norge og havnæringene og for Trondheim og Trøndelag. Prosjektet skal selvsagt gjennomføres og vi går nå gjennom all informasjonen vi har.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer