Ap-ordførere støtter Jagland

Oslo (NTB): Et flertall av Arbeiderparti-ordførerne ønsker Thorbjørn Jagland tilbake som statsminister dersom Ap skulle ta over regjeringsmakten i løpet av inneværende stortingsperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en meningsmåling Scan-Fact har gjort for NRK Dagsrevyen støtter flertallet av ordførerne også den daværende statsministerens beslutning om å sette regjeringens stilling inn på at Ap måtte beholde oppslutningen ved siste stortingsvalg.

Ap-ordførerne er langt mer usikre på om Jagland bør være statsministerkandidaten dersom Arbeiderpartiet forblir i opposisjon fram til neste stortingsvalg i 2001.

Thorbjørn Jagland selv finner det ikke urimelig at ordførerne nøler med å binde seg i personspørsmål ved kommende valg.

Støtte og usikkerhet

114 av Arbeiderpartiets 153 ordførere har besvart Scan-Facts spørsmål på vegne av NRK.

69 prosent ønsker Jagland som statsminister dersom AP overtar i løpet av inneværende stortingsperiode, seks prosent ønsker en annen og 25 prosent er usikre.

61 prosent oppga at de mente det var riktig at regjeringen satte stillingen inn på 36,9 prosents oppslutning, mens 39 prosent mente dette var galt.

45 prosent av de spurte ordførerne sier de er usikre på om Jagland bør være Aps statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2001. 36 prosent sier de ønsker Jagland, mens seks prosent vil ha en annen kandidat.

Thorbjørn Jagland selv sier en kommentar at han ikke finner usikkerheten merkelig.

- Det er rimelig at folk ikke vil binde seg for tiden etter den perioden de tillitsvalgte er utpekt for. I Arbeiderpartiet er dette fra landsmøte til landsmøte. Slik er organisasjonskulturen i Ap, sier han.

Ap-stortingsrepresentant Rune Kristiansen sier til NRK at meningsmålingen blant ordførerne med betydelig Jagland-støtte etter hans mening også reflekterer stemningen i Aps stortingsgruppe.