Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap overkjører Hadia

Stiller seg bak kontrollkomiteens krav om at de hemmeligholdte 22. juli-intervjuene må offentliggjøres.

OPP- OG NEDTUR: For bare en uke siden sto statsminister Jens Stoltenberg bak sin nye kulturministeren Hadia Tajik foran slottet. Hun har den siste uka måttet forsvare at hennes departement ville holde sentrale 22. juil-intervjuer hemmelig, før hun nå tvinges til offentliggjøreing. Foto: Melisa Fajkovic
OPP- OG NEDTUR: For bare en uke siden sto statsminister Jens Stoltenberg bak sin nye kulturministeren Hadia Tajik foran slottet. Hun har den siste uka måttet forsvare at hennes departement ville holde sentrale 22. juil-intervjuer hemmelig, før hun nå tvinges til offentliggjøreing. Foto: Melisa Fajkovic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter bare en uke i jobben som kulturminister, går Hadia Tajik på sitt første nederlag. Og det er hennes egne som faller henne i ryggen.

En samlet kontrollkomité på Stortinget, har signert et brev til den ferske statsråden der de ber henne utlevere intervjuene 22. juli-kommisjonen gjorde med sentrale aktører i embetsverket. Det skriver VG nett.

Det kommer etter at Tajik denne uka har forsvart avgjørelsen om å holde intevjuene med sentrale embetsfolk hemmelig, og det betyr at Tajiks partifeller Marit Nybakk, Jette Christensen, og parlamentarisk nestleder Martin Kolberg stiller seg bak offentliggjøring.
 
Først holdt hemmelig Det står i sterk kontrast til avgjørelsen Anikken Huitfeldt tok i sine siste dager som kulturminister, der hun bestemte at statsrådene intervjuer skulle offentliggjøres, mens embetsfolkenes intervjureferater fortsatt skulle forbli innelåst.

I utgangspunktet nektet Riksarkivaren innsyn i alle intervjuene, med unntak av statsminister Jens Stoltenberg, som selv offenliggjorde sitt. Riksarkivat overtok 22. juli-kommisjonens arkiver etter at kommisjonens la fram sin rapport.

Flere topper i embetsverket har selv bedt om at deres intevjureferater offentliggjøres.

- Det er viktig å merke at det er enstemmighet i kontrollkomiteen om dette, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

- Og komiteen har vært tydelig på at vi ønsker dokumentene oversendt i en slik form at det kan offentliggjøres, eksempelvis at sensitive opplysniger er sladdet. Dersom departementet ikke finner grunn til å ovesende det i en slik form, bør det bygge på et solid, juridisk grunnlag, sier komitelederen.

Han mener enigheten i komiteen er gledelig, og at det sender et viktig signal om arbeidet som skal gjøres i Stortinget framover. Han vil ikke ha noen mening om hvorvidt Ap har snudd i saken, og nøyer seg med å si:

- Det er en vanskelig posisjon å være i, det å snakke om åpenhet og demokrati, og likevel velge å unnta en viktig del av bakgrunnsdokumentene i saken.

Vektla riksarkivarens argumenter Martin Kolberg har tidligere uttalt seg mot offentliggjøring. 11. september sa han følgende til Aftenposten:

- Det er ikke rimelig å tenke seg at embetsmenn - og embetskvinnenes forklaring blir frigitt. Beslutningen om politikernes forklaring skal offentliggjøres eller ikke, må vi ta etter en grundig vurdering. Her er det viktige prinsipper ute og går. Jeg har hørt hva riksarkivaren sier om følgene for fremtidige kommisjoner, det må vektlegges, sa Kolberg.

Nå har Kolberg altså kommet på andre tanker.

- Ap har tatt signalet Det er Høyres Per Kristian Foss som har tatt initiativ til at komiteen skulle be kulturministeren droppe hemmeligholdet. Komiteen ønsker også at referatene skal offentliggjøres.

- Arbeiderpartiet har nok tatt signalet etter å ha tenkt seg om og ser at Jens Stoltenbergs ord om åpenhet og demokrati kanskje ville fremstå som komiske dersom de opprettholdt dette hemmeligholdet, sier Per-Kristian Foss til VG nett.

- Vi er klar over vedtakket i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, og har nettopp mottatt brevet. Stortinget vil få svar, skriver kulturminister Hadia Tajik i en tekstmelding til Dagbladet.
 

ENIGE: Martin Kolberg (Ap) og Anders Anundsen (Frp), henholdvis nestleder og leder i kontrollkomiteen, har samlet seg bak kravet om at kulturminister Hadia Tajik må offentliggjøre intervjuene 22. juli-kommisjonen gjorde med sentrale embetsfolk. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ENIGE: Martin Kolberg (Ap) og Anders Anundsen (Frp), henholdvis nestleder og leder i kontrollkomiteen, har samlet seg bak kravet om at kulturminister Hadia Tajik må offentliggjøre intervjuene 22. juli-kommisjonen gjorde med sentrale embetsfolk. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media