Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere AUF-leder Mani Hussaini leder nytt partiutvalg

Ap på minoritetsjakt

Arbeiderpartiet oppretter et eget utvalg som skal sørge for at flere mennesker med minoritetsbakgrunn melder seg inn i partiet og søker verv.

NYTT UTVALG: Tidligere AUF-leder Mani Hussaini leder utvalget som skal øke andelen med minoritetsbakgrunn i Ap. Utvalget har sitt første møte torsdag. Partisekretær Kjersti Stenseng til høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYTT UTVALG: Tidligere AUF-leder Mani Hussaini leder utvalget som skal øke andelen med minoritetsbakgrunn i Ap. Utvalget har sitt første møte torsdag. Partisekretær Kjersti Stenseng til høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig bra at partiet går systematisk til verks for å inkludere nye grupper, sier tidligere AUF-leder Mani Hussaini til Dagbladet.

Han har fått oppgaven å lede partiets nye minoritetsutvalg, som har sitt første møte på torsdag.

- Mange med minoritetsbakgrunn vet ikke at det er gratis og mulig for alle å engasjere seg i politisk arbeid. I mange land er slikt forbudt eller forbehold en liten elite, sier Hussaini.

- Gjort lite

Utvalget skal levere sin innstilling til partisekretær Kjersti Stenseng innen utgangen av oktober i år.

- Vi følger opp det omfattende organisasjonsarbeidet som ble gjort foran landsmøtet i 2019. Folk med minoritetsbakgrunn er underrepresentert på alle nivåer i Arbeiderpartiet. Det vil vi gjøre noe med, sier Stenseng.

Hun medgir at partiet lenge har snakket om at minoritetsrepresentasjonen bør opp - uten særlige resultater.

- Vi erkjenner at vi til nå har gjort lite systematisk for å bedre dette. Ap er og skal være et bredt folkeparti, sier Stenseng.

Skeptisk til kvotering

Arbeiderpartiet har vedtektsfestet at det skal være 50 prosent menn og 50 prosent kvinner på alle lister og i alle styrer i partiet. Det omfatter også verv og oppnevninger.

Men kvotering av mennesker med minoritetsbakgrunn er verken Stenseng eller Hussaini for.

- Jeg vil ikke forskuttere hva utvalget lander på av anbefalinge, men jeg er ikke tilhenger av å kvotere på bakgrunn av etnisitet, sier Hussaini.

Stenseng sier det er en selvfølge med lik kjønnsrepresentasjon i Ap, men heller ikke hun tar til orde for kvotering av minoriteter.

- Men jeg avviser ingenting nå, sier hun.

Gharahkhani senior

Minoritetsutvalget skal foreslå organisatoriske grep og i utgangspunktet ikke komme med politiske forslag. Arbeidet vil bli fulgt opp av partiet sentralt, om nødvendig med landsmøtebehandling dersom det blir foreslått vedtektsendringer.

VIKTIG FILM: AUF-ederen Mani Hussaini mener Erik Poppes «Utøya: 22. juli» er en viktig film. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Blant medlemmene i utvalget er Bijan Gharahkhani, faren til Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani.

- Bijan er ikke med i utvalget fordi han er faren til Masud. Han har lang fartstid i lokalpolitikken, sitter i kommunestyret i Øvre Eiker og har i en årrekke ledet innvandrerrådet i Buskerud, sier Stenseng.

Samtlige av utvalgsmedlemmene har minoritetsbakgrunn. Det er ikke tilfeldig.

- Alle har det til felles at vi har jobbet med inkludering i AUF eller Ap og vet hvor skoen trykker, sier Mani Hussaini.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!