STEMMEJAKT: Raymond Johansen (Ap) er i disse dager på frierferd blant velgere på solkysten. Foto: Siri Lund
STEMMEJAKT: Raymond Johansen (Ap) er i disse dager på frierferd blant velgere på solkysten. Foto: Siri LundVis mer

Ap på stemmefiske i Spania

Arbeiderpartiets Raymond Johansen er på stemmefiske på den spanske middelhavskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALFAZ DEL PI (Dagbladet): — Her bor det like mange nordmenn som i Bodø, så det er like viktig for oss å drive valgkamp i Spania, som i Norge, sier partisekretæren for Norges største parti.

Men han møtte ikke så mange å holde valgapeller for. De aller fleste nordmenn med adresse i Spania, befinner seg på sommerferie i Norge. De få som oversomrer, beveger seg helst ikke ut når det bikker over 35 grader i skyggen.

Frivillighetssentral
Sammen med partikamerater fra de nyopprettede Ap- lokallageneog utstyrt med 100 røde roser ,startet Johansen stemmefisket i Spania. Første stopp var Alfaz del Pi. Lokale politkere fra søsterpartiet PSOE møtte mannsterke opp for å ta imot partisekretæren.

Det gjorde også noe få nordmenn som oversomrer. De fikk med seg nyheten fra Kultur-og kirkedepartementet, om at det er bevilget 140.000 kroner til opprettelsen en frivillighetssentral i Alfaz del Pi. En slik sentral er et kontaktpunkt for de som vil gjøre en frivillig innsats for nordmenn som trenger assistanse, i området.

Frivillighetssentralen er et samarbeidsprosjekt mellom bl.a. Ap, FrP og Alfaz del Pi.Bare i år er det opprettet 26 slike sentraler rundt om i Norge, men dette er den første i utlandet.

Hjelp til å stemme
I Spania skal det bo nærmere 40.000 nordmenn. De kan bruke stemmeretten sin og enten stemme i Norge eller forhåndsstemme per post eller ved en utenrikstasjon. Det må de ha gjort innen 4. september. Nærmere 200 har allerede forhåndstemt ved konsulatene på Costa Blanca

- Vi vil hjelpe alle norske borgere som ønsker å bruke stemmeretten sin, med transport til stemmelokalene, sa ordfører Vicente Arques i Alfaz del Pi. Han oppfordret alle som har behov for slik transporthjelp til å ta kontakt med kommunen kontaktperson for utlendinger
.

Stemmefiske
Raymond Johansen og lederene for Aps lokallag i Spania besøkte flere norske institusjoner og møtesteder, på jakt etter potensielle velgere. I varmen hadde de fleste tatt siesta, og var ikke å se. De han møtte, var det viktig å få understreket for, at selv om de er ute av øye, så er de ikke ute av sinn.

- Vår største fiende i dette valget, er ikke Frp, men sofaen. At folk ikke bruker stemmeretten sin. Derfor må vi lytte til de problemene folk har. Her i Spania er mange opptatt av å bli anerkjent og respektert for det valget de har tatt med å flytte til Spania. Få bort stempelet med at livet i Spania består av grisefest og sangria. De ønsker at det offentlige skal tilrettelegge for dem, og at det offenlige igjen vil spare på det. Framtidas utfordinger ligger her, avsluttet partisekretæren.