Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-politiker i Finnmark innrømmer: - Avtalen jeg forhandlet fram var ikke god nok

Ragnhild Vassvik forstår at finnmarkinger ikke vil ha sammenslåing med Troms basert på vilkårene hun selv forhandlet fram.

NEI-FLERTALL: Selv om AUF stemte for, sa Finnmark Ap nei til vilkårene for sammenslåing med Troms. Helga Pedersen stemte nei.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEI-FLERTALL: Selv om AUF stemte for, sa Finnmark Ap nei til vilkårene for sammenslåing med Troms. Helga Pedersen stemte nei. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARASJOK (Dagbladet): Finnmark Ap sa på søndag nei til vilkårene i sammenslåingsavtalen med Troms.

Vilkårene var framforhandlet av blant andre fylkesordfører Ragnhild Vassvik fra Arbeiderpartiet. Vassvik innrømmer overfor Dagbladet at avtalen hun la på bordet til finnmarkingene ikke er god nok.

- Jeg kan si meg enig i at avtalen ikke var bra nok. Den hadde fint med framtidsplaner, men var for dårlig på å gi oppgaver til Finnmark hvor det er mindre usikkerhet og mer tydelige muligheter og funksjoner i dag, sier Ragnhild Vassvik (Ap) til Dagbladet.

Det nye storfylket i nord vil dekke en firedel av Norges areal og bli større enn land som Danmark og Irland. Ap er så dominerende i Finnmark, at fylkestinget her også kommer til å si nei til avtalen når de møtes neste uke.

Aner ikke veien videre for Finnmark

Men at det nå blir omkamp om vilkårene for sammenslåing i nord, overrasker ikke hun som framforhandlet avtalen.

- Jeg var klar over at avtalen ikke var optimal og visste det ville bli vanskelig å få den gjennom. Troms ga oss ikke gjennomslag for nok volum av oppgaver som sikrer en balanse mellom de to fylkene som skal utgjøre den nye regionen, sier Vassvik.

Etter det Dagbladet vet, er det diskusjoner om fordelingen av etatsledelse og fylkesrådmannens administrative stab som høstet mest uenighet under forhandlingene mellom Troms og Finnmark. Det samme gjorde fordelingen av mandater i det nye fylkestinget.

Fylkesordføreren i Finnmark sier at framtida for fylket hennes nå er i det blå:

- Ingen vet helt hva som skjer nå. Jeg tipper at kommunalminister Monica Mæland (H) setter ned ei fellesnemd for å drive prosessen videre. Da vil sammensetninga bli store spørsmålet - hvor mange delegater kommer fra Finnmark? Vi ønsker at det skal være like mange fra Finnmark som fra Troms, sier Vassvik.

Monica Mæland har kategorisk avvist alle forsøk på omkamp om sammenslåingen.

Stor kløft

I Troms er Arbeiderpartiet positive til sammenslåing med broren i nord. Cecilie Myrseth i Troms Ap er derfor skuffet over avslaget fra partifellene i Finnmark.

Men hun avviser overfor Dagbladet at Troms kan gå med på en lik fordeling av verv og makt, slik Vassvik og Finnmark Ap krever.

Tvert i mot mener Myrseth at det er i tråd med demokratiske styringsprinsipper at offentlige tilbud og tjenester skal ligge nærme flest mulig.

- Det er en skjevhet i folketallet mellom Troms og Finnmark, og det må bli styrende for hvordan vi fordeler funksjoner oss imellom, sier Myrseth.

Hun viser til at Troms har færre delegater enn mer folkerike Trøndelag, og at man ikke hører noen i hennes fylke jamre over dette.

- Det er jo bare litt sånn demokratiet fungerer da, forklarer Myrseth.

Helga Pedersen sier hun kjørte tre timer for å være på årsmøtet i Finnmark Ap i helga. «Bare en kort liten tur i Finnmark», som Pedersen selv omtaler det. Dersom for mange viktige funksjoner legges til Troms, frykter Pedersen at finnmarkingene mister demokratisk påvirkning.

- Hadde jeg orket en dagsreise til Harstad for å delta i politisk møter? Det er ikke sikkert. Slike forhold er ikke vurdert i avtalen som nå ligger på bordet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!