Ap-politiker i knivdrama utenfor moske

Ap-politiker Khalid Mahmood var en av de involverte i et blodig knivdrama utenfor en moske i Oslo i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var ved 15.30-tiden voldsepisoden inntraff i Motzfeldtsgate på Oslos østkant. To personer fra moskeen Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat, den største i Norge, var på vei ut fra menighetens nybygg da de skal ha havnet i slagsmål med fire personer.

Ap-politiker Khalid Mahmood sier til Dagbladet.no at han ble angrepet av en person med kniv.

- Jeg var på vei ut fra fellesbønnen i moskeen da jeg ser en person på hjørnet. Han trekker fram en kniv og angriper meg. Jeg har ikke snakket med ham på en god stund, så jeg vet ikke hvorfor. Etterpå forsvant han i stedet fra en drosje. Det kom personer til som skilte oss, og det utviklet seg etterhvert til et slagsmål.

- Har truet imam

Mahmood gjenkjente overfallsmannen som et ekskludert styremedlem i menigheten.

- Han ble ekskludert på grunn av trusler mot den nåværende imamen, sier Ap-politikeren, som selv er vanlig medlem i menigheten. Han sier til Dagbladet.no at han antakeligvis kommer til å politianmelde overfallet.

- Det var en veldig ubehagelig opplevelse.

En person er pågrepet etter hendelsen.

BLODIG SLAGSMÅL: Genseren til en av de involverte i slagsmålet utenfor moskeen. Alle foto: Harald S. Klungtveit
BLODIG SLAGSMÅL: Genseren til en av de involverte i slagsmålet utenfor moskeen. Alle foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

- Vi har pågrepet en person for besittelse av kniv, sier operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet har foreløpig ikke oversikt over hva som har skjedd.

- Den første meldingen gikk ut på at fem til seks personer sloss i Motzfeldtsgate, sier Jørstad.

Mye blod

Minst en person havet på legevakta etter opptrinnet. Venner og pårørende til den skadde sier vedkommende er tilknyttet den pakistanske moskeen.

- Det var veldig mye blod, og jeg la jakka mi rundt hodet hans for å stoppe blødningen, sier en av mannens bekjente til Dagbladet.no

De oppgir at den skadde sto alene utenfor moskeen da fire menn kom i mot ham, en bevæpnet med en jernstang, en annen med kniv. Offeret skal ha fått hodeskader av jernstangen. Politiet melder at han også har fått knivskader.

- Vi vet hvem de er

Generalsekretær Imram Shahid i Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat sier han er sjokkert over opptrinnet.

- Det er sjokkerende at to av våre medlemmer er blitt overfalt. De var på vei hjem etter å ha vært i vår nye moske, sier han til Dagbladet.no.

Moskeens styre sitter nå i møte for å diskutere situasjonen. En av de to som skal ha blitt overfalt har verv i menigheten.

- Vi vet hvem overfallsmennene er.

- Er de medlemmer av deres menighet?

- De er tidligere medlemmer som har blitt eksludert, sier Shahid.

Maktkamp

Det har vært flere tilfeller av maktkamp i den muslimske menigheten Central-Jamat-ahl-e-Sunnat. I september 2002 kastet en gruppe medlemmer det gamle styret, en ny ledelse ble innsatt uten at det ble foretatt noe valg. Norges største moské blir utnyttet av stammehøvdinger som ønsker å skaffe seg selv fordeler, hevdet Imran Mushtaq i Islamsk Råd overfor Aftenposten den gang.

Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat stammer fra den aller første muslimske menigheten som ble stiftet i Norge i 1976. Siden 1988 har de holdt til i Urtegata 11, men nå er Norges største muslimske menighet med 6000 medlemmer snart ferdige med å bygge Skandinavias største moské vegg i vegg.

Dagbladet.no følger saken.

AP-REPRESENTANT: Khalid Mahmood er vararepresentant til Stortinget, og sitter i Oslos bystyre. Her avbildet i moskeen etter voldsepisoden.
NORGES STØRSTE MOSKE: Voldsepsioden inntraff i nærheten av den nye moskeen til Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat, den største muslimske menigheten i Norge.