BRUKT SOM EKSPERTVITNE: Khalid Mahmood. Foto: Sindre Granly Meldalen
BRUKT SOM EKSPERTVITNE: Khalid Mahmood. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

Ap-politiker i retten i Lime-saken: - I Pakistan har vi «streifvitner» som får betalt

Vitnet om løgn i rettssystemet og «europamani» i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Khalid Mahmood, mangeårig bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, vitnet i dag i Lime-saken i Oslo tingrett.

Han har ingen rolle i saken, men var kalt inn av advokatene Fridtjof Feydt og Waqar Malik for å snakke om blant annet hans kjennskap til det pakistanske rettsvesenet.

- Kan du si noe om rettsapparatet i Pakistan? spurte Feydt.

- Løgn er dessverre veldig utbredt. Det er dominerende i det pakistanske samfunnet. Jeg har venner i rettsvesenet, som sier at man knapt tror det som sies i retten, både fra påtale- og forsvarersiden. Og dommerne vet at det er løgn, og må ha sine egne teknikker for å finne ut hva som er sant.

- Du har fortalt meg at det går folk rundt i retten og tilbyr seg å være vitne. Stemmer det?

- Vi har det vi kaller «streifvitner», som bor i nærheten av rettslokalene. De melder seg fort, og får en «dagslønn» for å vitne. De blir latterliggjort, men det er en del av en uheldig praksis. Dette er fakta, som kan dokumenteres, jeg kjenner et par sånne, sier han.

«Europamani»

Flere av forsvarerne i Lime-saken mener at de fornærmede i saken, har tilpasset forklaringene sine,for å kunne få opphold i Norge som ofre for grov menneskehandel. Påtalemyndigheten har avvist påstandene, og framholder at de faktisk er menneskehandelofre, og at de er utsatt for sosial dumping. Pakistanerne kom til Norge som såkalt lønnsspesialister, men endte opp med å jobbe lange dager og til dårlig betaling.

- Kan du si litt om hvor mye det betyr fra miljøet du kjenner i Pakistan å kunne komme til Europa? Du har brukt ordet «europamani»? spurte Feydt.

- Samfunnet i Pakistan hvor det har vært mye utvandring har kommet i ubalanse, fordi det sendes penger fra Europa. Prisene stiger og det blir forskjell mellom de som har familie i Norge og de som ikke har det. De som har blitt igjen føler at de henger etter. De ser det å komme seg til Europa som å komme seg ut av elendigheten.

- Hvordan oppleves det å bli sendt tilbake?

- Å reise tilbake fra velstanden og et godt fungerende land fra Norge er ikke bare-bare. Å komme hit og så få beskjed om å sendes ut igjen, er en undergang for de fleste jeg har vært borti. Det er et økonomisk nederlag og man blir sett ned på hvis man blir sendt tilbake.

Utsatt

Mahmood sa også at de som vil utvandre fra Pakistan kan være i fare for å bli manipulert, og at de kan bli lovet en lukrativ tilværelse i Europa. Bistandsadvokat Lene Tønset ba ham utdype det, og spurte om de kunne være i en sårbar posisjon.

- Jo mer restriktiv innvandringspraksisen i Europa blir, jo mer stiger aksjene til de som hjelper til med utvandring. Det er mulig å bli manipulerte. Det skjer stort sett hos de som er agenter i byråene som driver med det, sa Mahmood.

Statsadvokat Peter Johansen spurte på sin side Mahmood om hva slags praksis det er med vitnepåvirkning i Pakistan.

- I sharialovgivningen var det anledning for å kunne betale bot for å få tilgivelse. Det har hatt en viss betydning. I Norge har vi ikke en slik praksis. Hvis den fornærmede tilgir, så droppes saken. Slik er det ikke i Norge.

En av de tiltalte i saken er i tillegg til hovedtiltalen tiltalt for å ha påvirket et av ofrene i saken.

Mahmood sier til Dagbladet at han ikke kjenner til tilfeller av «streifvitner» i norske saker.