Ap-politiker innrømmer falske reiseregninger

Hege Haukeland Liadal (Ap) sier til Aftenposten at hun legger seg helt flat.

AP: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet med Hege Haukeland Liadal (Ap) i Haugesund i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
AP: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet med Hege Haukeland Liadal (Ap) i Haugesund i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Tirsdag kveld avslørte Aftenposten at stortingsrepresentanten Hege Haukeland Liadal (Ap) har krevd tusenvis av kroner fra Stortinget for reiser som aldri fant sted.

Hun leverte reiseregninger for en halv million kroner til Stortinget i perioden januar 2017 til oktober 2018. Avisa har avdekket at i reiseregninger for over 60 000 kroner har Liadal befunnet seg et annet sted enn oppgitt.

Var på Beyoncé-konsert

I et tilfelle hvor Haukeland Liadal oppga å besøke Odda og Tyssedal i jobbsammenheng, viste et bilde hun la ut på Facebook at hun befant seg hjemme i Haugesund.

Kjøreturen som aldri fant sted fikk hun refundert over 3000 kroner i kjøregodtgjørelse og diett fra Stortinget.

Ved et annet tilfelle oppgir hun ifølge avisa å ha hatt medievakt for partiet i Oslo, og krever refusjon for en pendlerreise fra Haugesund til Oslo. I realiteten var hun på Beyoncé-konsert i København.

- Beklager

Liadal har erkjent at hun har levert falske reiseregninger.

- Jeg har oppdaget feil, og det beklager jeg. Det er jeg lei meg for, og i tråd med at jeg har tatt kontakt med reisekontoret og oppklart der det har oppstått feil, betaler jeg det tilbake. Jeg skal være nøye framover og legger meg helt flat, sier Liadal til avisa.

Ap-politikeren har ikke svart Dagbladets henvendelser tirsdag kveld.

Parlamentarisk nestleder Hadi Tajik (Ap) sier i en pressemelding at dette er nytt for partiledelsen i kveld.

- Det er bra at Hege beklager og sier at hun vil at dette skal bli rettet opp. Vi forutsetter at Stortingets regelverk følges. Brudd på dette er alvorlig, og derfor er det viktig at Stortinget ser på dette slik at alle fakta kommer på bordet.

- Vi kommer også til å følge opp med Hege og få en forståelse av det som har skjedd, avslutter Tajik.

NESTLEDER: Hadia Tajik avbildet under landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NESTLEDER: Hadia Tajik avbildet under landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Keshvari-saken

I oktober i fjor avslørte Aftenposten også at Mazyar Keshvari (Frp) hadde levert udokumenterte reiseregninger for 290 000 kroner. Avisa kunne også dokumentere at stortingsrepresentanten hadde vært i Oslo samtidig som det ble levert krav på 36 000 kroner.

Han trakk seg som leder i Oslo Frp og måtte forlate kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Frp-toppen har erkjent forholdene, og har lovet å tilbakebetale pengene.

- Jeg vil be min familie, kollegaer, Stortinget som institusjon og det norske folk om unnskyldning for at jeg i en svært krevende og vanskelig periode i mitt liv har begått feil og handlet galt. Dette er noe jeg er veldig lei meg for, angrer dypt på og beklager på det sterkeste, skrev Keshvari i en SMS til Dagbladet i desember.

Keshvari (Frp) er siktet for grovt bedrageri. I tillegg ble han i februar pågrepet og siktet for grove trusler.