Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-politiker mener holocaust er løgn

Sametingspolitiker Anders Mathisen (Ap) fornekter utryddelsen av seks millioner jøder under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet)«Jeg vet det ikke skjedde», skriver Mathisen (32) på sin profil på Facebook ifølge Finnmarken.

Overfor avisen sier Nesseby-mannen at han står inne for ytringene på nettsamfunnet.

- Ja, det gjør jeg. Det finnes nemlig ikke bevist at det eksisterte gasskamre og massegraver i konsentrasjonsleirene, sier Mathisen, som rett før jul deltok i sin første plenumssamling på Sametinget.

På Facebook skriver Ap-politikeren videre:

«Derimot utryddelsene jødene utførte i Russland i 2. verdenskrig hører vi ingenting om. Der var det over 30 millioner som ble drept i gulagene, men det eneste vi har fått i historiebøkene er 6 millioner som ble drept i leirer som Auschwitz, Birkenau og Buschenwald».

Mathisen hevder han har fordypet seg i temaet og lest store mengder dokumentasjon om emnet.

- Den som orker å bevise at jeg tar feil, er hjertelig velkommen. Jeg er for å undersøke ting i stedet for bare å akseptere det som står i historiebøkene, sier Ap-politikeren.

- Dette har ingenting med Arbeiderpartiet å gjøre. Jeg ønsker bare at man skal forandre historiebøkene, og ikke fortelle løgn og fanteri, sier han til lokalavisa.

Ap tar avstand
Arbeiderpartiets ledelse tar avstand fra ytringene.

— Vi tar skarp avstand fra Mathisens uttalelser. De står fjernt fra Arbeiderpartiets verdier og er både historieløse og respektløse, sier Odd Erik Stende, assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, til NTB.

Han sier sentralstyret er i løpende dialog med Aps sametingsgruppe om saken. På spørsmål om Mathisen kan bli kastet ut av partiet som følge av de antisemittiske uttalelsene, svarer Stende at det må være opp til 32-åringen selv å vurdere om han vil forlate Ap.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!