KRITISK:  Aps likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen er sterkt kritisk til en ordning der menn ikke tar bleier i barnehager. Her på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Aps likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen er sterkt kritisk til en ordning der menn ikke tar bleier i barnehager. Her på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Ap-politiker om barnehage der bare kvinner tar bleiene: - Jeg finner meg ikke i dette

Mens varaordfører Frank Johnsen (Sp) forsvarer barnehagens rett til å ta egne valg for å hindre overgrep. - En kjempefin barnehage, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag omtalte Dagbladet Osanstua barnehages praksis der de kun lar kvinner ta bleieskift på jobb.

Daglig leder Beate H. Johansen sa at ordningen er ment for å skjerme både barna og de ansatte ved den private barnehagen. Ifølge Johansen er menn særlig utsatt for mistanker om overgrep.

- Vi har tatt dette valget for å beskytte alle parter. Det eneste som er sikkert i slike saker, uansett om det faktisk er blitt begått et overgrep, er at et liv har blitt ødelagt, uttalte Johansen til Dagbladet.

- Mistenkeliggjørende Ordningen til barnehagen i Svolvær har fått Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet til å se rødt.

Stortingsrepresentanten har ikke tro på at praksisen virker forebyggende mot overgrep, men mener derimot at den virker mistenkeliggjørende overfor menn.

- Vi må stå opp for alle menn, og ikke finne oss i det. Hadde det vært damer som ble nektet å snekre, så hadde dette blitt ryddet opp i for lengst, mener Trettebergstuen.

Politikeren framholder at menn er like gode omsorgspersoner som kvinner, og mener at ordningen til barnehagen virker reproduserende for gamle kjønnsstereotypier.

Håper at barnehagen endrer praksis Hun sier også at tiltak som dette blir feil for å møte faren for overgrep i barnehager.

- Det blir litt som å nekte alle bergensere arbeidsoppgaver fordi en bergenser har begått overgrep, sier hun og viser til tilfellet der en mannlig barnehageansatt erkjente overgrep mot fem barn tidligere denne uka.

Trettebergstuen har ikke hørt om noen lignende eksempler på barnehager der kun kvinner kan ta bleieskift.

Derfor tror politikeren at det ikke er behov for noen sentrale regelendringer for å forhindre at andre barnehager gjør som Osanstua.

Isteden henvender hun seg til barnehagen og kommunen.

- Kommunen har et ansvar for å holde et øye kvaliteten på barnehagene i deres område, selv om det beste er om barnehagen rydder opp på egenhånd. Denne strategien er med på å skape et bilde av at unger må beskyttes mot menn, et signal som er veldig uheldig på et tidspunkt der det er et stort behov for flere menn i barnehagene, sier Anette Trettebergstuen.

- Ingen føler seg diskriminert Osanstua barnehage befinner seg innenfor området til Vågan kommune.

Varaordfører Frank Johnsen (Sp) har lite forståelse for kritikken fra stortingsrepresentanten.

- Det er begrenset hvor mye vi bør detaljstyre. Kommunen har selvfølgelig et ansvar, men vi har gode barnehager. Blant disse er Osanstua som, ved siden av å være vår største barnehage, er en flerkulturell barnehage med et bedre kjønnsgjennomsnitt enn barnehager flest, sier Johnsen til Dagbladet.

 MANGE TILTAK:  I Osanstua barnehage har de tatt mange tiltak for å forebygge overgrep mot barn. Et av dem er at bare kvinner skifter bleier på ungene. Foto: Osanstua barnehage
MANGE TILTAK: I Osanstua barnehage har de tatt mange tiltak for å forebygge overgrep mot barn. Et av dem er at bare kvinner skifter bleier på ungene. Foto: Osanstua barnehage Vis mer

Han har tro på måten barnehagen jobber for å forebygge overgrep, og er ikke enig i at ordningen der menn ikke skifter bleier er mistenkeliggjørende mot menn.

- Det er ingen som føler seg diskriminert. Overgrep mot barn er et veldig alvorlig tema og jeg vet at barnehagen er veldig opptatt av det, sier Johnsen.

Senterparti-politikeren stusser over sammenligningen mellom bergensere og menn med tanke på overgrep.

- Her mener jeg Trettebergstuen er på bærtur. Når en vet at menn begår et stort flertall av overgrepene som blir begått mot barn, så mener jeg trekket til barnehagen er helt greit. Jeg har inntrykk av Osanstua som en kjempefin barnehage.

Etterspør andre og bedre løsninger Osanstua barnehage har ingen umiddelbare planer om å fjerne tiltaket.

Daglig leder Beate H. Johansen sier at hun er glad for at barnehagen har foreldre som viser forståelse for at de tar ekstra forholdsregler for å forhindre overgrep mot barn.

Hun presiserer også at Osanstua ser på mannlige ansatte som en stor ressurs.

- De gjør en fantastisk jobb for oss. Vi tar mange forholdsregler for å beskytte ungene, uavhengig om du er mann eller kvinne. Vi har alltid to damer med under stellesituasjoner, er aldri alene på jobb og mange flere tiltak. Derfor er det veldig synd at dette blir til en debatt om diskriminering, og ikke om hvordan en kan få til nye tiltak for å beskytte barna mot overgrep, sier Johansen til Dagbladet.

Hun skulle gjerne ha sett at Trettebergstuen kom med konkrete tiltak for å forebygge overgrep i barnehager.

- Vi tar gjerne i mot andre løsninger. Vi hadde ikke sett for oss at bleieskiftsrutinene våre skulle skape en debatt om diskriminering, sier Beate H. Johansen.


 FORSVARER BARNEHAGEN:   - Jeg har inntrykk av Osanstua som en kjempefin barnehage, sier varaordfører Frank Johnsen. Foto: Privat
FORSVARER BARNEHAGEN: - Jeg har inntrykk av Osanstua som en kjempefin barnehage, sier varaordfører Frank Johnsen. Foto: Privat Vis mer