Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-politiker vil vurdere strengere lover mot nynazister

Politikerne bør vurdere en strengere lovgivning mot nynazistiske grupper, mener nestleder i justiskomiteen Vidar Bjørnstad (Ap). Han frykter at svenske nynazister vil oppfatte Norge som et liberalt land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørnstad inntar dermed et annet standpunkt enn justiskomiteens leder Kristin Krohn Devold (Høyre). Krohn Devold sier til Dagsavisen at det er viktig å sikre ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, selv om det betyr at man tillater ytringer som man selv ikke liker. Hun er imot å forby nazistiske symboler.

Kristelig Folkepartis medlem i justiskomiteen, Finn Kristian Marthinsen, vil ifølge Dagsavisen ikke avvise et forbud mot nynazistiske symboler. Fra før har SVs leder Kristin Halvorsen bedt justisministeren om strengere reaksjoner mot nynazistisk virksomhet.

I Sverige gjør en høyesterettsdom det mulig å gripe inn mot nynazistiske symboler og uniformer. I Norge kan politiet bare avbryte nynazistiske samlinger hvis det er fare for andre lovbrudd.

Politiets vurdering

Arbeiderpartiets Vidar Bjørnstad sier til NTB at han vil ta på alvor rådet fra overvåkingssjef Per Ottar Sefland om at politikerne må vurdere strengere lover for å unngå at Norge blir et trekkplaster for ekstreme grupper.

- Kanskje kan den mer offensive holdningen fra svensk politi føre til at nynazistiske grupper trekker over grensen til Norge, sier Bjørnstad. Han mener at det er flere slike grupper i Sverige, og at de er mer velorganiserte. De norske virker mer harmløse.

- Men veien fra å være harmløse til å blusse opp, trenger ikke være så lang, sier han.

Kjuus-saken

- Uten å trekke sammenligningen for langt, viser dommen i Kjuus-saken at også ytringsfriheten har sine grenser, sier Bjørnstad, og trekker spesielt fram rasistisk og voldelig ideologi. Leder av Hvit Valgallianse, Jack Erik Kjuus, er dømt for rasistiske ytringer.

- Vi bør utrede rådet fra politiet, og vurdere hvilke konsekvenser det kan få, sier Bjørnstad. Han mener det også er viktig at politiet vurderer sin praksis og at Justisdepartementet kommer med en avklaring.

Bjørnstad presiserer at Arbeiderpartiet ikke har tatt stilling til denne saken, men mener det er feil av Høyres Kristin Krohn Devold å avvise en strengere lovgivning i utgangspunktet.

- Det er ikke bare snakk om å stoppe ytringer man ikke liker, men å tillate at uttalelsene brukes til angrep på utsatte grupper, og indirekte oppfordrer til rasisme og vold, sier han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!