Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-politikere avviser ferie-forslag

Flere Arbeiderparti-politikere avviser forslaget fra Aps tenkeloft-leder om å gi småbarnsforeldre ekstra feriedager. Aps sosialpolitiske talskvinne Gunhild Øyangen har ingen tro på at Aps sentralstyre vil slutte seg til et slikt forslag om det kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et slikt forslag bør aldri se dagens lys. Det har feil fokus, sier Øyangen til NTB.

Lederen for Aps tenkegruppe for velferdsspørsmål, Kåre Hagen, sier til Dagbladet at småbarnsforeldre kan gis ekstra feriedager som de kan porsjonere ut etter behov.

- Det er en bedre måte å bruke 4 milliarder kroner på enn Bondeviks kontantstøtte, mener Hagen.

Avviser

Forslaget avvises kontant av Gunhild Øyangen. Leder for Arbeiderpartiets kvinnebevegelse, Sylvia Brustad, viser til at dette er kun et innspill i debatten, og at Ap-kvinnene står fast på sitt vedtak om utvidet foreldrepermisjon.

Grethe G. Fossum, Aps familiepolitiske talskvinne, sa på en konferanse om kontantstøtte i dag at dette ikke er Aps motforslag til kontantstøtten, men kun en liten del av en rekke ulike modeller som utredes.

Øyangen sier at det ikke bør komme nye dyre reformer som kontantstøtte til småbarnsforeldre slik situasjonen er for eldre og syke.

Tidsklemme

- Småbarnsforeldre som føler tidsklemma bør heller skjære ned det private forbruket ved at f.eks far jobber litt mindre mens barna er små. Slik situasjonen er i dag er det eldre og helse som må stå i fokus, sier hun.

Øyangen føler seg trygg på at folk flest skjønner at det er nødvendig å skjære igjennom slik at det kan skaffes penger til kommuner og fylker til eldre og helse.

- Vi må ta inn over oss at behovene på denne sektoren er store. Det er nødvendig med 20.000 til 30.000 deltids- og heltidsansatte de nærmeste fire årene. Da er det uansvarlig av regjeringen å gå inn på en ordning som vil trekke verdifull arbeidskraft ut av det markedet. Jeg oppfordrer Valgerd Svarstad Haugland å legge til side kontantstøtten og bruke pengene der de trengs mest, sier Øyangen.

Landsstyremøte

Sylvia Brustad sier til NTB at Kåre Hagens oppdrag er å utrede flere modeller, og ingen ting er vedtatt. Det skal tas stilling til ulike forslag på Aps landsstyremøte om et par uker.

- Ap-kvinnene ønsker utvidet foreldrepermisjon. Men den kan tas ut på ulike måter. Det vesentlige her er at småbarnsforeldre skal ha dager til disposisjon som kan brukes fleksibelt, sier Brustad.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!