Ap-profil: - Våknet opp lam i halve ansiktet

Ap's helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol forteller om dramatisk hendelse på ferie.

AP-PROFIL: Ingvild Kjerkol er Ap's helsepolitiske talskvinne på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AP-PROFIL: Ingvild Kjerkol er Ap's helsepolitiske talskvinne på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ap's helsepolitiske talsperson og stortingsrepresentant for Trøndelag, Ingvild Kjerkol (44), forteller i en oppdatering på Facebook at hun plutselig våknet opp lam i halve ansiktet på ferie på Sardinia i sommer.

«Hørt om Bells parese, eller Bell’s palsy som det heter på nynorsk? Ikke? Hørt beskrivelsen perifer facialisparese da? Det hadde ikke jeg før jeg våknet 11 juli i Cannigione på Sardinia og var lam i halve ansiktet.» skriver hun i innlegget.

- Begynte som halsbetennelse

Hun forteller at hun og ektemannen raskt konkluderte med at det ikke var hjerneslag, og at de raskt begynte å google og ringte lege.

«Ferie er for meg er den korte lykkelige tida mellom planleggingen og hjemreisen. Og selvfølgelig hadde jeg blitt litt småsyk før vi dro. Det som begynte som en halsbetennelse hadde blitt til en Bells parese - altså en lammelse i halve ansiktet, fordi nerven som styrer ansiktsmusklene og bor i en trang beinkanal bak øret, svulmer opp og svekkes som følge av en infeksjon i kroppen.» skriver hun.

SYKDOM: Kjerkol har selv delt bilde av ansiktet sitt etter at hun på ferie ble rammet av Bells parese og ble lam i halve ansiktet. Foto: Privat.
SYKDOM: Kjerkol har selv delt bilde av ansiktet sitt etter at hun på ferie ble rammet av Bells parese og ble lam i halve ansiktet. Foto: Privat. Vis mer

Kjerkol sier til Dagbladet søndag ettermiddag at hun ikke ønsker å la seg intervjue om hendelsen, men er kjent med at Dagbladet omtaler Facebook-statusen. Det var ikke bare lammelsen i ansiktet som slo til på ferie.

- Smerter

«I tillegg til lammelsen fikk jeg synsforstyrrelser, smerter i ansiktet, i hodet og bak øret der det også dannet seg en kul. Internettet kunne fortelle at både Angelina Jolie og George Clooney har hatt Bell’s Palsy og blitt helt friske igjen etter noe tid. Sylvester Stallone har dessverre en annen og varig nerveskade og vil for alltid være lam i halve ansiktet. Rocky ville ikke vært Rocky uten. Sly lever helt fint med det, slik også flere fine folk jeg kjenner godt og kaller venner gjør. Ansiktsmusklene i et halvt ansikt kan man leve veldig godt uten. Jeg har aldri hatt pokerfjes, nå fikk jeg ett halvt ett.» skriver hun.

«Årets ferie ble gjennomført med smak i halve munnen, et øye som ikke ville lukke seg helt og derfor måtte tapes igjen om natta, og sugerør for å unngå den verste siklinga. Bagateller egentlig. Jeg har fått en drøss med medisiner og er på bedringens vei. Jeg har fått tilbake noen rynker i panna jeg aldri trodde jeg ville savne. Smertene er kommet litt tilbake, som et tegn på at nervene er i ferd med å våkne. Og snart vil smilet mitt forhåpentligvis være like skeivt som det var før 11 juli.» skriver hun.

- Blir bedre dag for dag

I en SMS til Dagbladet søndag kveld, skriver hun at hun er på bedringens vei.

- Dette er heldigvis mer ubehagelig enn alvorlig. Jeg blir bedre dag for dag i sommervarme nydelige Trøndelag. Det er en tilstand som er sjelden men ikke uvanlig. Mange har i dag fortalt meg at de har hatt samme sykdom og blitt bra, men noen får også et litt varig slappere ansikt. Hos noen gikk bedringen raskt, hos andre har det tatt opp imot ett år, skriver hun i SMS-en.

Hun har også klare planer om å møte til debatt i Stortinget igjen.

«Jeg vil forhåpentligvis kunne blunke med høyre øye til helseminister Bent Høie når jeg møter han i neste debatt. Til deg som synes sjølopptatte politikere som forteller om egen sykdom er helt håpløst - takk for at du leste helt hit! Dette kunne nok blitt enda lengre, jeg har vært inaktiv ganske lenge nå», skriver AP-politikeren.