SAVNER KONRETE TILTAK: Raymond Johansen (Ap) er glad Sylvi Listhaug (Frp) engasjerer seg i Oslo, men etterlyser konkrete tiltak fra ministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SAVNER KONRETE TILTAK: Raymond Johansen (Ap) er glad Sylvi Listhaug (Frp) engasjerer seg i Oslo, men etterlyser konkrete tiltak fra ministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Ap-Raymond: - Listhaug sitter ikke på verktøykassen

Byrådslederen i Oslo inviterte «halve» regjeringen til møte etter bekymringsmelding fra Sylvi Listhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug (Frp) tok turen til gamle trakter på Grønland i Oslo forrige lørdag. Den tidligere oslobyråden leverte sin bekymringsmelding om forholdene i området til norsk presse. Det var spesielt dannelsen av kriminelle ungdomsgjenger, narkotikasalg og stusselig boforhold hun trakk fram som problemer som er så alvorlige at hun valgte å blande seg inn i oslopolitikernes sandkasse.

- Dette er så viktig at jeg mener det er viktig for meg å engasjere meg når ting går i feil retning. Vi skal ikke la være å engasjere oss når vi ser at det trengs, selv om andre har ansvaret, sier Sylvi Listhaug.

Listhaug opplyste om at hun har bedt om et møte med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for å høre hvordan han og Oslo kommune jobber med problemene på Grønland.

Raymond Johnsen svarte søndag med å doble opp med antall invitasjoner og vil ha med seg ministrene Anundsen, Horne, Hauglie i tillegg til Listhaug på møtet.

Glad

- Jeg er glad integreringsministeren engasjerer seg, men det er ikke først og fremst hun som sitter på verktøykassen. Derfor har jeg invitert justisminister Anundsen, barne- og likestillingsminister Horne, arbeidsminister Hauglie og Sylvi Listhaug til å komme sammen. Det finnes ikke en enkel løsning. Vi må se politiets innsats for å bekjempe kriminaliteten sammen med behov for språkopplæring, tidlig innsats gjennom skole og barnevern, og tiltak mot arbeidsledighet, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Byrådslederen fra Arbeiderpartiet er glad for at Listhaug engasjerer seg og sier han gjerne vil ha staten med på laget.

- Ikke minst for å få tilført ekstra ressurser til hovedstaden. Regjeringen har ansvar for flyktning- og innvandringspolitikken, så tar vi et hovedansvar for integreringsarbeidet, sier Johansen.

- Ønsker du å samarbeide med ministrene om problemene på Grønland og i Gamle Oslo, og hvordan ser du ser for deg at et slikt samarbeid kan se ut?

STYRER: Byyrådet i Oslo :    Robert Steen (Ap), Geir Lippestad (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foran Raymond Johansen (Ap) . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
STYRER: Byyrådet i Oslo : Robert Steen (Ap), Geir Lippestad (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foran Raymond Johansen (Ap) . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

- Oslo vil gjerne ha et samarbeid med staten, men så langt har jeg ikke sett noen konkrete forslag. «Jobbsjansen» er et bra tiltak vi har hatt i bydelen, men der velger regjeringen nå å kutte i støtten, sier Johansen.

- Regjeringen kan bidra med midler til mer synlig politi, en tiltakspakke mot arbeidsledighet og øke støtten til barnevernet. Det er barn vi snakker om, da er det et paradoks at Oslo får 160 millioner mindre i overføring fra staten til barnevernet enn det tilbudet andre kommuner har, sier Raymond Johansen.

Krim

Områdene rundt Grønland, Brugata og den østlige delen av Oslo sentrum er kjent for å tiltrekke seg kriminalitet, men Raymond Johansen mener ingen i hovedstaden skal behøve å kjenne seg utrygge.

- Alle skal føle seg trygg i Oslo. Det jobber vi sammen med politiet om hver eneste dag. Det er fortsatt store utfordringer, men vi glad for at kriminaliteten i Oslo nå går ned. I Groruddalen er den redusert med 60 prosent de siste årene, men også på Tøyen og Grønland går den ned, sier Johansen.

Da Sylvi Listhaug forrige lørdag besøkte Grønlands Torg ønsket hun å ta grep mot det hun mener kan være en utvikling som fører til «svenske» tilstander på Grønland.

GAMLE TOMTER: Tidligere oslobyråd Sylvi Listhaug (Frp) besøkte Grønland i Oslo for å snakke om kriminalitet knyttet opp til innvandrergjenger Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GAMLE TOMTER: Tidligere oslobyråd Sylvi Listhaug (Frp) besøkte Grønland i Oslo for å snakke om kriminalitet knyttet opp til innvandrergjenger Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Raymond Johansen mener forskjellene Grønland og problemene i enkelte svenske forsteder er store.

- Det er ikke lenge siden vi hadde besøk fra Gøteborg som ville lære av Oslo sin integreringspolitikk. Samtidig er det enkelte områder i Gamle Oslo med høy andel innvandrere, men det er verken gettoer eller parallellsamfunn. Vi skal fortsette å ha en særskilt innsats der det er behov for å bekjempe kriminalitet og styrke integreringen.

Parallellsamfunn

- Frykter byrådslederens utvikling av parallellsamfunn i Oslo og hva kan bidra til å hindre utvikling av dette?

- Vi må hele tiden jobbe for at alle har tillit og føler lojalitet til det norske samfunnet, det er den eneste måten å unngå at det utvikler et parallellt samfunn. Det krever et tett samarbeid med de som bor i området. Vi har gode erfaringer fra Groruddalssatningen og Tøyenløftet som tar utgangspunkt i lokalbefolkningens egne ønsker og behov. Så må vi forebygge at ungdom faller utenfor gjennom arbeid som Oslo Extra Large og SaLTo - Sammen lager vi et trygt Oslo, sier byrådslederen.

- Er det aktuelt å tvangsflytte folk fra Grønlandsområdet?

- Vi tvangsflytter ikke folk i Norge i dag. Det er stor variasjon i befolkningen på Grønland, men det er enkelte miljøer som er svært høylytte og som nå skaper utrygghet. Politiet kjenner godt til disse miljøene og hvem de er. Mange av de som vanker i miljøet på Grønland bor jo ikke selv i bydelen. Vi trenger ikke gi dem mer oppmerksomhet, sier Raymond Johansen.