Ap-Raymond vil ikke lede «byråd» - ber regjeringen om navnehjelp

Beskyldes for å gjøre Oslo til latter for resten av landet med omkamp om ordet «byregjering»: - Nei, det er det ikke.  

IKKE RÅD: APs Raymond Johansen mener fortsatt at det er uheldig at han leder et "byråd". Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IKKE RÅD: APs Raymond Johansen mener fortsatt at det er uheldig at han leder et "byråd". Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av de politiske snakkisene fra i fjor, var diskusjonen om hva det nye byrådet i Oslo skulle få lov til å kalle seg.

Som nyvalgt byrådsleder vraket Raymond Johansen (Ap) nemlig betegnelsen byråd til fordel for ordet byregjering.

Så ble han - etter massiv kritikk og erting fra politiske motstandere - tvunget til å endre navnet tilbake fordi det var i strid med dagens kommunelov.

Nå skal loven imidlertid endres - og Ap-lederens innspill til den nye kommuneloven viser at han ikke har skiftet mening.

I sitt høringsforslag, skriver Oslo kommune nemlig at de fortsatt er opptatt av at byråd-betegnelsen byttes ut med noe mer passende - og de mener det er naturlig at det vurderes i arbeidet med den nye loven.

Spiller ballen videre

«På denne bakgrunn ber Oslo kommune departementet vurdere alternative betegnelser med mål om å få en betegnelse som klargjør organets rolle i det kommunalparlamentariske styringssystemet.», skriver de i høringsforslaget.

Oslo Høyre er kritisk til formuleringen.

- Vi trodde dette var noe de hadde slått fra seg nå og at de hadde innsett at Oslo ikke hadde behov for den type pompøse titler, men det viser seg altså at dette er noe Raymond Johansen er overraskende opptatt av, sier gruppeleder Eirik Lae Solberg.

KRITISK: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre synes det er tåpelig at byrådet er så opptatt av å ikke hete byråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre synes det er tåpelig at byrådet er så opptatt av å ikke hete byråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- De foreslår vel egentlig ikke ordet byregjering?

- De skriver ikke rett ut at de fortsatt vil hete byregjering, men det er så nært en omkamp som de kan komme, og det er åpenbart at dette er noe de ikke har slått fra seg, sier han.

- Gjør Oslo til latter

Han mener Johansen bør bruke tiden sin på mer fornuftige ting.

- Jeg synes det er synd at de bruker tida på noe så uviktig som hva byrådet skal hete når man har så mange andre viktige oppgaver, og frykter at dette gjør at både Oslo kommune og byrådet til latter andre steder i landet, sier gruppelederen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser at det er en omkamp for ordet byregjering - og stiller seg fullstendig uforstående til Høyres tolkning.

- Jeg skjønner ikke at det går an å si at det er en omkamp, for det er ingen kamp å ta. Vi har fått avvist at vi kan hete byregjering og det må vi bare ta til etteretning. Samtidig synes vi at vi ikke er et råd, og derfor ber vi departementet - hvis det er mulig - om å komme opp med alternative betegnelser. Om de ikke klarer det, er det også helt greit. Her har jeg veldig lave skuldre.

Får støtte

Det er ikke bare Johansen som er kritisk til ordet byråd.

Forslaget om navnet byregjering - som har tilslutning av blant annet Språkrådet - får faktisk støtte av et mindretall av utvalget som har laget lovforslaget.

På spørsmål om hva han mener om Høyre-kritikken, svarer han følgende:

- At de prøver å klemme mer ut av den sitronen der, synes jeg det er vanskelig å begripe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer