Over 30 000 søppelklager i Oslo:

Ap-Raymonds private søppeltrøbbel:
- Jeg fikk ikke hentet søpla på to uker

Klager på søppelkaoset strømmer fortsatt inn fra fortvilte Oslo-beboere. 

STERKT FORUNDRET: - Det er forhold rundt kontrakten med Veireno og oppfølgingen av den som forundrer meg sterkt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).  Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
STERKT FORUNDRET: - Det er forhold rundt kontrakten med Veireno og oppfølgingen av den som forundrer meg sterkt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).  Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det stemmer at jeg har klaget, bekrefter byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Hjalp det å klage?

- Det var ikke sånn at det ble henta dagen etter, det gikk en uke til, sier Johansen.

Kaos og raseri

Mye har gått galt etter at det private renovasjonsselskapet Veireno i oktober i fjor tok over ansvaret for søppeltømming i hovedstaden. Stinkende søppelposer hopet seg opp, mange måtte vente i dager og uker på å få henta matrester og papir.

Fortvilelsen er fortsatt på kokepunktet:

Fredag beklaget Renovasjonsetaten i en tråd på sin Facebook-side at situasjonen ikke er under kontroll. Nesten 1000 mennesker har så langt reagert på innlegget, og 230 har så langt lagt igjen friske kommentarer.

«Firmaet som skal gjøre jobben er fullstendig udugelig. Burde ha fått sparken for lenge siden», skriver en Oslo-borger.

Interaktiv grafikk: Sjekk klagene gate for gate

Dagbladet har kartlagt alle klagene til Oslo kommune på manglende søppelhåndtering i perioden 3. oktober til 5. desember i fjor.

I denne interaktive grafikken finner du en søkbar oversikt over 24.000 klager, brutt ned på gatenivå.

Dagbladet får bekreftet at klagene fortsatt strømmer inn, opp mot 250 i døgnet.

SØPPELBERG:Slik så det ut i en gate i Oslo etter at Veireno overtok søppelhåndteringen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SØPPELBERG:Slik så det ut i en gate i Oslo etter at Veireno overtok søppelhåndteringen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Raymond: - Et arvet problem

Nå kan Dagbladet fortelle at byrådsleder Raymond Johansen (Ap), den øverste politiske lederen i Oslo, selv er en dem som har sett seg nødt til å klage på manglende søppeltømming.

- Hvorfor klagde du?

- Fordi jeg hadde en søppelkasse som ikke var tømt, og ville gjøre oppmerksom på det.

- Hvor ille var det?

- Hehe. Det var vel for meg som det var for veldig mange andre, at det ikke var blitt henta på et par uker. Og man har jo beregna at avfall i dunken skal hentes rundt en gang i uka, sier Johansen.

Kontrakten med renovasjonsselskapet Veireno ble signert bare et par uker før kommunevalget i 2015, og i fjor høst overtok selskapet ansvaret for å tømme Oslos tusener av søppelkasser.

- Situasjonen er alvorlig. Det er også et arvet problem, men dét hjelper det bare å skylde på i akkurat ti sekunder. Dette er likefullt et problem kommunen nå må løse og det jobber vi på spreng med, sier byrådslederen til Dagbladet.

- La det være sagt, det er mange ting både med denne kontrakten og alt som har skjedd etterpå som har forundret meg sterkt, og det vil jeg komme tilbake til senere.

- Hva handler det konkret om?

- Som jeg sier, må jeg komme tilbake til det. Men det er forhold rundt kontrakten og oppfølgingen av den som har forundret meg sterkt.

- Ikke godt nok

- Hvordan har det vært å håndtere denne saken for deg som kommunens øverste leder?

- Det har vært mange henvendelser til meg, og det er krevende. At folk får hentet søppelet sitt er en grunnleggende tjeneste som byens befolkning må kunne forvente at blir løst. Det er ikke tilfellet her, og det er rett og slett ikke godt nok. Ikke i det hele tatt.

- Gjør dere nok for å håndtere situasjonen?

- Vi har gjort alt som er mulig. Det er Renovasjonsetaten som er ansvarlig for å følge opp kontrakten. Vi er havnet i en situasjon som har forundret meg sterkt.

SØPPELTRØBBEL: Carl I. Hagen ble lei av overfylte søppelkasser og klagde til Veireno og til Oslo kommune.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SØPPELTRØBBEL: Carl I. Hagen ble lei av overfylte søppelkasser og klagde til Veireno og til Oslo kommune. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Carl I. Hagen: - Det begynte å lukte

Frp-nestor Carl I. Hagen (FrP), som igjen fikk plass i bystyret fra 2011, bekrefter overfor Dagbladet at han har klaget.

- Det flommet over. Søppeldunken var stapp full og det begynte å lukte, sier Hagen. Han har fått flere spøkefulle kommentarer fra naboene om at han, som sitter i Oslo bystyre, snart bør rydde opp.

- Jeg sa at de burde ringe og klage, og at det hadde jeg gjort.

- Det er helt naturlig at Raymond er like sur og misfornøyd som alle andre innbyggere i Oslo. Men tilleggsspørsmålet fra meg er hva han har gjort for å rydde opp. Har han undersøkt alle muligheter for sanksjoner og oppsigelse? Han bør nå gå grundig gjennom kontrakten for å se på muligheter for å komme seg ut, sier Hagen.

Carl I. Hagen viser Dagbladet vei til søppeldunken i oppkjørselen. Den er stappfull, og Hagen har nå begynt å selv gjøre jobben kommunen har betalt Veireno for å gjøre.

- Papir er fortsatt et problem. Jeg har allerede vært to turer bort på Smestad for å levere papiret på gjenvinningsstasjonen, sier Hagen.

Han røper at perioden med manglende søppelhenting har gjort han flinkere på kildesortering.

- Vi er blitt mer obs på kildesortering, og er blitt relativt gode på det, sier Hagen.

- Er du optimist på at dette løser seg for «folk flest»?

- Nå er det mer og mer av avfallet som blir hentet, Veireno har tydeligvis satt inn mange flere folk enn kontrakten forutsatte. Det betyr at mer avfall, mer papir og mer papp blir henta. Og det skulle da også bare mangle.

HAGENS GARASJE: Carl I. Hagen har en søppelsekk full av papir stående i garasjen. - Jeg har allerede vært to turer på gjenvinningsstasjonen, forteller han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HAGENS GARASJE: Carl I. Hagen har en søppelsekk full av papir stående i garasjen. - Jeg har allerede vært to turer på gjenvinningsstasjonen, forteller han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Vil ikke gi dato

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ikke overfor Dagbladet datofeste når søppelkrisa i Oslo vil være over, og viser til Renovasjonsetaten.

- Renovasjonsetaten og direktøren der er ansvarlig for kontrakten, så han er rette vedkommende å spørre om det, sier Johansen.

Fungerende direktør Beate Eriksen i Renovasjonsetaten sier til Dagbladet at etaten nå har stor tro på at man i løpet av inneværende måned vil nærme seg en normalsituasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer