Oslo  20170309.
Statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte torsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170309. Statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Høyres rike onkler

Ap reagerer på pengegaven Høyre fikk fra «skatteflyktning»

Høyre fikk 100 000 kroner fra Monaco-basert investor. Arbeiderpartiet sier gaven viser hvor Høyres lojalitet ligger. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag skrev Dagbladet om Høyre, som har tatt imot 100 000 kroner i valgkampbidrag fra Arne Helge Fredly. Det framkommer av en egen oversikt over pengebidrag til valgkampen 2017.

Fredly kaller seg «værflyktning», men SV-leder Audun Lysbakken er klar på at Monaco-baserte Fredly er skatteflyktning. Lysbakken ba onsdag statsminister Erna Solberg levere pengene tilbake, noe Høyres generalsekretær nektet.

- Selv om han personlig har valgt å bosette seg i utlandet, investerer Fredly stort i norske virksomheter, som i sin tur kan skape verdier, arbeidsplasser og skatteinntekter til Norge, sa John-Ragnar Aarseth til Dagbladet.

- Skjønner dét klinger godt

Også Arbeiderpartiet reagerer på pengegaven Solbergs parti har fått fra Aarseth, og mener den sier en hel del om regjeringens forhold til de aller rikeste.

- Frp/Høyre-regjeringen har gjennom fire budsjetter fått tydelig fram hvem de jobber for. Fasiten viser at landets rikeste får 160 ganger mer i skattekutt enn folk flest, sier Truls Wickholm, partiets skattepolitiske talsperson, til Dagbladet.

Wickholm viser til at Høyres landsmøte nylig vedtok at inntil halvparten av skattekuttene skal målrettes mot landets rikeste tidel.

- Jeg kan skjønne at dét klinger godt i ørene på Høyres rike onkler, men det bør være et varsel for alle som er mer opptatt av å prioritere en god skole, eldreomsorg og helsetjenester for alle foran å putte mer penger i lommene på folk med svært mye fra før, sier Wickholm videre.

Styrtrik donor

Da Dagbladet kontaktet Statsmininsterens kontor på onsdag, var beskjeden at det var Høyres partiorganisasjon som skulle svare for pengegaven fra Fredly.

Generalsekretær John fortalte Dagbladet at Høyre er komfortabel med pengegaven fra Fredyl.

- Ja. Vi ønsker selvsagt at Norge skal være så attraktivt at enda flere ønsker å bli boende har i landet, for å skape arbeidsplasser og bidra til det norske velferdssamfunnet.

Den Monaco-baserte investoren Fredly vil ikke kalle seg selv skatteflyktning: Han foretrekker begrepet «værflyktning», ifølge Dagens Næringsliv. Dette på tross av at han i 2008 uttalte følgende: «Monaco har de beste rammevilkårene for forretningsvirksomhet, og det er ingen skatt på inntekt, kapitalinntekt eller formue».

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv fra 2015 utvandret Fredly fra Norge i 2000, og slo seg i Monaco i 2004, hvor man slipper å levere selvangivelse. «Han var Norges best betalte megler i en årrekke og hadde en skattbar inntekt på 45 millioner kroner i 1999, der bonusen utgjorde 40 millioner kroner, som fortsatt er rekord for en aksjemegler i Norge», skrev DN. Fredly skal også ha tjent 500 millioner kroner på bankaksjer.

Høyre beholder pengene

På direkte spørsmål om Høyre vil gi pengene tilbake, slik SV krever, svarte Aarseth følgende:

- Nei.

Mens SV altså ber statsministeren sende pengegaven i retur til Monaco, er Wickholm mer restriktiv.

- Erna Solberg får selv vurdere hvem hun er komfortabel med å ta i mot penger fra, sier Ap-representanten.

- Gi pengene tilbake

SV-leder Audun Lysbakken mener pengegaven fra Fredly rimer dårlig med regjeringens påståtte innsats mot skatteflukt.

- Erna Solberg kan ikke stå i spørretimen og skryte av sitt arbeid mot skatteflukt mens hennes parti tar imot pengegave til sin valgkamp fra skatterømlinger, sier han.

- Nå må Erna Solberg plukke opp telefonen, ringe til Høyres hus og si at de pengene, de skal gis tilbake. Gi pengene tilbake, Erna, avsluttet Lysbakken til Dagbladet på onsdag.