Avviser regjeringens forsvarsbudsjett:

Ap reagerer på uklarheter i forsvarsbudsjettet:  - Her mangler 700 millioner kroner

Forsvarskomiteens leder, Anniken Huitfeldt (Ap), krever «betydelig mer penger på bordet».

VARSLER KAMP: Arbeiderpartiet godtar ikke Forsvarsbudsjettet slik det foreligger, varsler lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (t.h). Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og Helga Pedersen (midten). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VARSLER KAMP: Arbeiderpartiet godtar ikke Forsvarsbudsjettet slik det foreligger, varsler lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (t.h). Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og Helga Pedersen (midten). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet mener regjeringen løper fra sin engen langtidsplan for Forsvaret med det forsvarsbudsjettet som ble fremlagt i dag.

Forsvarspolitisk talsperson og leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, er lite imponert. i tillegg reagerer hun på uklarheter i budsjettet.

- Det må betydelige flere midler på bordet. Dette er bare 15 prosent av hva de har lovet i løpet av den neste fireårsplanen, sier Huitfeldt og viser til regjeringens langtidsplan for forsvaret, som ligger til behandling i Stortinget.

- Mangler 700 millioner

MÅ KJEMPE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide må forvente kamp om forsvarskronene. Ap savner nærmere 700 millioner kroner i det fremlagte forsvarsbudsjettet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ KJEMPE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide må forvente kamp om forsvarskronene. Ap savner nærmere 700 millioner kroner i det fremlagte forsvarsbudsjettet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I langtidsplanen er det lagt opp til en økning i forsvarsbudsjettet på 7,2 milliarder kroner frem til 2020. I dagens budsjettfremlegg er bare 1,14 milliarder kroner knyttet til opptrappingen i langtidsplanen. Resten er allerede planlagte investeringer i de nye kampflyene, samt utgifter knyttet til utenlandsoperasjoner og omdisponerte midler.

- Her mangler det 700 millioner kroner, for det skulle ha vært en økning på 1,8 milliarder og ikke 1,1 milliarder kroner. Her skyver de regningen foran seg. Det kan vi ikke akseptere, sier Huitfeldt til Dagbladet.

I likhet med flere Dagbladet har snakket med, reagerer Huitfeldt på måten tallene er presentert. Hun mener regjeringen tegner et ukorrekt bilde når de hevder budsjettet økes med 1,9 milliarder kroner.

- Her har de inkludert kampfly som allerede er planlagt og ligger fast. Økningen er ikke i nærheten av hva som presenteres, sier hun.

I tillegg er det blitt usikkerhet rundt hva som ligger i det resterende tallet på 1,14 milliarder kroner. Dagbladet kunne tidligere i dag avsløret at det reelle tallet kan være langt lavere, ettersom en stor del skal hentes inn på effektiviseringstiltak.

Dette fremkom under en orientering statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet holdt under fremleggingen av statsbudsjettet i dag. Ifølge flere som var tilstede ble det sagt at 350 millioner kroner av de 1,14 milliardene skal hentes inn ved hjelp av kostnadseffektivisering av driften.

Flere reagerer på den høye innsparingssummen, og hvorvidt det er mulig å hente en så stor effektiviseringsgevinst etter flere tiår med omstilling.

Dette var ukjent for Anniken Huitfeldt da Dagbladet ringte, og det var i ettermiddag uklart hva som ligger i denne budsjettposten.

- Her får jeg forskjellige svar, og det reagerer jeg på. Jeg vil stille spørsmål om dette til forsvarsministeren. Hvis det stemmer at en stor del skal hentes inn er det en betydelig endring i forhold til det som er presentert. Da er dette budsjettet enda verre, sier hun til Dagbladet.

Liten økning

I statsbudsjettet legges det opp til å øke den totale rammen i forsvarsbudsjettet fra 48,9 milliarder kroner til 50,9 milliarder kroner - en nominell økning på to milliarder kroner.

Men når budsjettet korrigeres for pris-, lønns- og soldatkompensasjon og andre tekniske endringer, er den reelle økningen på 366,6 millioner kroner - eller bare på 0,7 prosent. Dette fremkommer i budsjettforslaget, men med liten skrift.

Avviser kritikken:

I et intervju med NTB avviser forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kritikken fra Stortingets største opposisjonsparti. Søreide framholder at forsvarsbudsjettet samlet sett styrkes med 1,9 milliarder kroner. Av dette er i overkant av 1,1 milliarder direkte relatert til langtidsplanen. I tillegg kommer omprioriteringer på 219 millioner kroner.

- Vi har lagt en realistisk og fornuftig opptrappingsplan. Det har ingen hensikt å legge inn mer penger enn man klarer å omsette, sier hun til NTB.

- Vi må tette hullene i grunnmuren og få det vi har til å funke. Vi har hele tiden vært tydelige på at de 7,2 milliardene er en skrittvis opptrapping. Det er ikke større omsetningsevne i sektoren, sier Søreide og fortsetter:

– Mye av reservedelene tar tid å anskaffe. Det tar tid å reparere et stort fartøy. Når vi skal øke bemanning og aktivitet, tar det tid å øve og ansette personell. Du får ikke gjort alt på ett eller to år. Vi følger tempoet som forsvarssjefen foreslo i sitt fagmilitære råd, sier hun til NTB.

DYRERE MED BIL: I 2017 blir det dyrere å bruke bil, men billigere å eie om du kjøper ny. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer