SANG: Kunnskapsminister Henrik Asheim sier det er en misforståelse at sangen skal ut av skolen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SANG: Kunnskapsminister Henrik Asheim sier det er en misforståelse at sangen skal ut av skolen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ap refser statsråd som sang regjeringens politikk i Facebook-video

Torstein Tvedt Solberg (Ap) ber kunnskapsministeren være tydeligere på at sangen fortsatt har en plass i høyreskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunnskapsministeren Henrik Asheim har laget ny overordnet lærerplan, eller det han selv kaller for skolens nye «grunnlov». Der er ordet «sang» tatt bort.

Over 20 000 har meldt seg inn i et protestopprop på Facebook, men Asheim forsikrer om at sangen har en viktig plass i norsk skole i all framtid.

Statsråden har til og med framført budskapet om fortsatt sang i skolen i en egenkomponert sang og postet det hele på Facebook.

Se Asheims sangvideo lenger ned i saken.

Torstein Tvedt Solberg (Ap) er glad statsråd Asheim ikke ønsker mindre sang i skolen. Men han ber den vikarierende kunnskapsministeren bruke andre kommunikasjonskanaler enn Facebook til slike saker:

- Jeg er bekymret for signalet. Asheim må gjøre mer enn å synge en sang på Facebook. Jeg er redd for at hele skolesystemet tror regjeringen ønsker sangen bort fra skolen. Facebook er ikke ennå en offisiell kommunikasjonskanal for regjeringen, så det holder ikke å bare synge en sang og tro problemene er borte med det, sier Solberg til Dagbladet.

Ap vil synge mer enn «Internasjonalen»

Nå er det samtidig slik at Arbeiderpartiet støtter arbeidet med en mindre detaljert overordnet læreplan. Torstein Tvedt Solberg sier Ap ikke ønsker å detaljstyre læreren, men at partiet heller ikke støtter regjeringens beslutning om å bare fjerne sang fra læreplanen.

- Arbeiderpartiet er et syngende parti, og det er ikke bare «Internasjonalen» vi liker å synge. Vi mener sang er viktig for norsk kultur og for norsk skole. Alle lærere der ute må få vite at Asheim faktisk mener sangen har en plass i skolen framover.

- Og det føler ikke lærerne, mener du?

- Nei. Vi blir stadig kontaktet av folk som er opprørt over at regjeringen går til angrep på sang i skolen. Da har tydeligvis Asheim ikke fått budskapet ut, sier Solberg.

- Høyre er opptatt av matte og naturfag, og det er bra. Men høyreskolen har i for stor grad glemt både sløydbenken og sangheftet, fortsetter han.

Asheim: - Sangen blir

Henrik Asheim er kunnskapsminister fram til Thorbjørn Røe Isaksen er tilbake fra pappaperm.

Han sier regjeringen aldri har ment å fjerne sang fra norske skoler.

- Selvsagt har det aldri vært aktuelt å fjerne sang og musikk fra undervisningen. Den overordnede delen av læreplanen ble fastsatt i høst. Her er sang, sammen med mye annet, ikke nevnt spesifikt, fordi overordnet del ikke gir en detaljert beskrivelse av hva skolehverdagen skal fylles med.

- En misforståelse

Asheim kaller hele saken en misforståelse av regjeringens politikk. Om regjeringen kunne kommunisert tydeligere, vil han derimot ikke innrømme.

- Kan regjeringen innrømme en feil på dette? Ser du i etterpåklokskapens lys at det sendte forvirrende signaler å fjerne sang fra den overordnede læreplan?

- Vi så at mange som er glad i sang engasjerte seg i saken på Facebook, derfor ville jeg svare dem og oppklare misforståelsen der. Så langt er innlegget sett av flere hundre tusen. Jeg har i tillegg gjort intervjuer i tradisjonelle medier og oppklart saken i leserinnlegg. Vårt inntrykk er at de fleste har fått med seg faktum, men jeg gjentar det gjerne: Selvsagt har det aldri vært aktuelt å fjerne sang og musikk fra undervisningen, sier Asheim og legger til:

- Om flere nå får det med seg ved at Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet tar refrenget en gang til, er jeg bare glad for det.