VIL HA REPUBLIKK: Marianne Marthinsen under nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti i 2008. Hadia Tajik - som står til venstre for Marthinsen - står for ordens skyld ikke bak forslaget som Marthinsen lanserer i dag. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL HA REPUBLIKK: Marianne Marthinsen under nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti i 2008. Hadia Tajik - som står til venstre for Marthinsen - står for ordens skyld ikke bak forslaget som Marthinsen lanserer i dag. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Ap-representanter vil sparke kongen

Forslaget behandles i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag behandler Stortinget et forslag om å avskaffe monarkiet i Norge og innføre republikk. Fire Ap-representanter står bak forslaget.

SV har fremmet lignende forslag flere ganger tidligere, men Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet påpeker overfor NRK at det er nytt at representanter fra hennes parti foreslår republikk.

Marthinsen tror det kan skyldes at Ap har en yngre stortingsgruppe enn tidligere.

- Det har alltid vært krefter i partiet som har vært kritiske til at vi har en styreform der vi arver makt, men det som er nytt er at det er Ap-representanter som er med på å stille et grunnlovsforslag om en republikk, sier Marthinsen.

Norge valgte monarki i 1905, men Marthinsen tviler på at det samme ville skjedd i dag.

- Å ha folkelige, godt likte statsoverhoder, er fullt forenlig med at statsoverhodet velges av folket, mener hun.

(NTB)