Jubel og skuffelse etter historisk vedtak:

Ap sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja

Jonas Gahr Støre innså at partiets flertall ikke vil ha oljevirksomhet rundt de sårbare områdene. LO er skuffet, mens AUF jubler.

LANDSMØTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre argumenterte i det lengste for at kompromisset far 2017 skulle beholdes, men innså at landsmøtet ville noe annet. I formiddag presenterte Støre selv forslaget fra redaksjonskomiteen landsmøtet kommer til å vedta. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det betyr utrolig mye. Det er så viktig for min generasjon. Her viser Arbeiderpartiet at vi setter miljø og de evigvarende ressursene foran oljen i de mest sårbare områdene. Dette er en stor og historisk dag, sier AUF-leder Ina Libak til Dagbladet.

Uttalelsen ble vedtatt med overveldende flertall i ettermiddag.

LAGSEIER: Leder i AUF Ina Libak kaller det en lagseier at Ap nå sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Jævlig skuffet

Men på motsatt side er Fellesforbundets leder Jørn Eggum veldig skuffet.

- Dette er symbolpolitikk på sitt verste og totalt unødvendig i den politiske situasjonen som er på begge sider av blokkene. Jeg er ikke bare litt skuffet, jeg er jævlig skuffet. Dette vil splitte arbeiderbevegelsen, sier Eggum til Dagbladet, etter at Støre har gjort det klart at Ap legger bort oljekompromisset fra 2017.

- Hvorfor vil det splitte arbeiderbevegelsen?

- Fordi man endrer politikk midt i en stortingsperiode. Det var et skjørt kompromiss. Jonas har stått på, han, men motkreftene ble for sterke denne gangen, sier Eggum.

Så tegningen

Etter at det har vært jobbet intenst i redaksjonskomiteen fra landsmøtets start for å finne en oljeløsning, kom Ap-leder Jonas Gahr Støre selv ut i formiddag med nyheten: Oljekomprom-isset fra 2017 ryker. Støre har lest landsmøtet, og innsett at det er flertall for å holde de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja unna oljevirksomhet.

Det er nå et bredt flertall i redaksjonskomiteen som går til landsmøtet med følgende forslag til vedtak: Ap skal utvikle olje- og gassnæringen. Vi setter ingen sluttdato, vi opprettholder det skatteregimet som er. Europa er avhengig av norsk gass i lang tid framover. Vi skal utvikle næringen og kompetansen videre.

Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja går Ap inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes, sa Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse nå i formiddag.

Etter at 10 fylkeslag har gått inn for dette, og at det åpenbart er flertall i landsmøtesalen for å holde de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja unna oljevirksomhet, var dette resultatet nesten uunngåelig.

Men senest i går argumenterte Støre sterkt for å behole kompromisset om konsekvensutredning av noen av områdene.

Saken har blokkert

- Det er et flertall i dette partiet som mener det, og et flertall på dette møtet. Denne saken har blokkert for mulighetene for å diskutere de mulighetene havområdene har utover olje og gass. Jeg har lyttet til Nordland Ap og til partiene i nord, som sier «la oss legge dette til side». Nå sier Ap tydelig fra om dette, sier Støre.

Han avviser at det er et nederlag for han.

- Nei, det er ikke et stort nederlag. Det er mitt ansvar i slike situasjoner å spørre: Hvor står partiet, hva sier fylkespartiene? Vi vet at engasjementet for at disse områdene ikke skal konsekvensutredes, er stort og voksende. Men parallelt har vi sett i høst at vi slår ring om næringen Jeg er fornøyd med at vi samler oss om industrien, sier at den har en lang framtid. Vi setter ingen sluttdato for olje- og gassnæringen, sier Støre.

Ikke vern

Han understreker at det ikke er vern av områdene.

- Kompromisset fra 2017 står jeg inne for, jeg mente vi kunne konsekvensutrede de sørlige omådene,. Men det er ikke realistisk, sier Støre.

Han sier at Ap nå tydeliggjør at partiet viderefører oljepolitikken partiet har stått for siden 60- tallet. Oljenæringen er en framtidsnæring, sier han.

Skuffet LO-leder

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er skuffet.

- Jeg er skuffet. Det handler om at vi inngikk et kompromiss som jeg fortsatt syns er godt, som tar hensyn til de ulike utfordringene man har, både aktivitet og vern og miljø på en veldig god måte.

Det har man nå innsett at det ikke finnes noe politisk flertall for og legger opp til at man ikke skal konsekvensutrede utenfor disse områdene.

- Du har mange skuffede medlemmer. Hva sier du til dem?

- Realitetene i vedtaket endrer ingen ting. Det er ikke aktivitet der i dag og det er ikke noe parlamentarisk grunnlag for aktivitet slik det ser ut.

- Uttalelsen legger veldig sterk vekt på næringens betydning. Den slår fast og gir trygghet for rammevilkår og sier klart og tydelig at man skal utvikle ikke avvikle næringen. På den måten skaper du også forutsigbarhet for alle de titusenvis som jobber i denne næringen, sier Gabrielsen.

Forbundsleder Jørn Eggum advarte mot å forlate oljekompromisset. Han sa til Dagbladet i går at han frykter utmeldinger fra partiet dersom Ap forlater kompromisset om LoVeSe fra 2017. Kompromisset sa nei til konsekvensutredning av Nordland VII og Troms II, men åpnet for konsekvensutredning av Nordland VI.

- Vi må for alt i verden ikke gå inn for vern, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Dagbladet.

Generasjonskamp

- Dette er en lagseier. Jeg kommer rett fra folkefesten. Aktivister har stått på, besteforeldre har stått på. Fiskere har engasjert seg. Vi har holdt på med dette i AUF så lenge. Det har vært en laginnsats, sier Ina Libak.

- Støre var klar i sin tale på at kompromisset skulle stå fast.

- Ja. Det viser at dette er en generasjonskamp. Vår generasjon er klar på at vi må faktisk prioritere miljøet og de evigvarende ressursene noen steder. Det syns jeg er stort at vi gjør nå. Nå kan vi gi folket et klart svar. Disse områdene skal få være fri for olje,sier Libak.

- Feirer i hele dag

AUF ønsket vern, men er likevel strålende fornøyd.

- Dette vedtaket sier helt klart og tydelig at vi ikke skal konsekvensutrede og oljebore i disse områdene. Det var det vi gikk inn i landsmøte med, og det er det som er viktig for oss.

Men det betyr selvfølgelig at vi sier ja til andre næringer. Vi sier ja til fisk, bærekraftig turisme. Det er det som er fint, nei til konsekvensutredning betyr ja til så utrolig mye annet.

- Hvordan blir festen i kveld?

- Dette skal jeg feire utover dagen. Nå kommer jeg fra folkefesten der ute. Å se alle de aktivistene som har stått på var kanskje det aller fineste. Når du virkelig står opp for noe blir det også politikk i Norges største parti.

Ap-leder Jonas Gahr Støre som har forsvart kompromisset fra 2017, hvor det åpnes for konsekvensutredning i området Nordland VI, kan gå på et nederlag.

- Blir ikke noe av

I sin oppsummering av debatten torsdag balanserte han.

Han sier landsmøtet legger vekt på at Ap alltid har hatt en kunnskapsbasert tilærming, som går skrittvis fram i olje- og gassektoren. Han gjentok også at oljenæringen ikke skal avvikles, men utvikles, at Norge er en energinasjon, men at utslippene må ned.

- Denne saken er spesiell. Den opptar og engasjerer, men den blir ikke noe av. Den er et slags fantom i den norske samfunnsdebatten, sa Støre. Han viste til at den borgerlige regjeringen har avvist konsekvensutredning for hele området i denne stortingsperioden.

- Så jeg vil være ærlig og si at denne posten i vårt program blir det ikke noe av i denne perioden, fordi vi har en flertallsregjering som har lagt saken død. Så der står den saken. Dermed blir det ikke så fryktelig interessant hva som står i det programmet nå, for flertallet er som det er, sa Støre.

Han sa at Ap om ett år vil være i gang med nytt partiprogram.

- Men vi har et program, og det står vi på nå, sa han.

I et innlegg på landsmøtet onsdag kveld berømmet Jørn Eggum AUF for sitt sterke engasjement for de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men han manet landsmøtet til å stå ved kompromisset fra landsmøtet i 2017.

- Gjorde vondt

- AUF-erne er vårt partis framtid, de skal leve på vår klode, og derfor vil dere verne hele området. Dere sto utenfor kompromisset, men jeg berømmer engasjementet.

- Kompromisset gjorde vondt for mange i salen, og det gjorde vondt for mine medlemmer. Men vi må respektere det. Et vedtak som er et kompromiss, kan ikke gjøres om før tiden er inne, sa Eggum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer