Ap sier nei til ny runde i kommunereformen - lanserer alternativ tretrinnrakett

Ap vil avlyse en ny reformrunde, men planlegger likevel store endringer for kommunene. 

KRITISK: Aps Helga Pedersen mener litt av problemet med reformen som pågår nå, er at kommunene har hatt stramme tidsfrister, mens regjeringen har somlet med å avklare oppgaver og inntektssystem. Hvis Ap vinner høstens valg, har de en annen plan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Aps Helga Pedersen mener litt av problemet med reformen som pågår nå, er at kommunene har hatt stramme tidsfrister, mens regjeringen har somlet med å avklare oppgaver og inntektssystem. Hvis Ap vinner høstens valg, har de en annen plan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har fått krass kritikk etter at de lovet å oppheve tvangssammenslåing av kommuner hvis de vinner valg.

Mens Høyres programkomite har varslet en ny runde med tvangssammenslåinger i neste periode går Ap nå i stikk motsatt retning.

I det nye partiprogrammet som blir lagt fram 6.februar er kommunereform et ikke-tema.

- Vi mener man også i neste periode må stimulere til sammenslåinger det er behov for og som man ønsker, men det å nå skulle kaste kommunene i kverna for en runde nummer to, vil jeg advare mot på det sterkeste, sier kommunalpolitisk talsmann Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

Hun påpeker at strukturen bare er en av tingene man kan gjøre for å få en mer solid kommunesektor.

- Nå må vi gjennomføre de frivillige vedtakene som er gjort til nå, stimulere til at flere som ønsker å slå seg sammen gjør det, og gjøre det som er hovedjobben: Styrke innholdet i de kommunale velferdstjenestene og gjennomføre et kompetanseløft for de ansatte, sier hun.

Rent konkret betyr det:

  • En styrking av kommuneøkonomien for å bedre de kommunale tjenestene. Summen er ikke tallfestet, men i sitt alternative statsbudsjett for inneværende år sørget partiet for 3 mrd mer til kommunene enn de blåblå.
  • At partiet vil fortsette å stimulere til frivillige sammenslåinger ved å beholde reformstøtten, engangsstøtten og overgangsordningen hvor kommunene får beholde tilskudd i tjue år framover. Altså tar partiet med seg de økonomiske gulrøttene fra den pågående reformen. Samtidig vil de endre inntektssystemet slik at kommuner ikke straffes dersom de ikke slår seg sammen.
  • Ap vil lansere et kompetanseløft i kommunesektoren, som skal finansieres gjennom et spleiselag mellom staten, kommunene og arbeidstakerne.

- I helseforetakene forskes det hele tiden og folk etter- og videreutdannes kontinuerlig, mens kommunene de siste årene har fått flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten og nå innen psykiatri og rus, uten at det samme har skjedd der, sier Pedersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer