Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap sier nei til ny runde i kommunereformen - lanserer alternativ tretrinnrakett

Ap vil avlyse en ny reformrunde, men planlegger likevel store endringer for kommunene. 

KRITISK: Aps Helga Pedersen mener litt av problemet med reformen som pågår nå, er at kommunene har hatt stramme tidsfrister, mens regjeringen har somlet med å avklare oppgaver og inntektssystem. Hvis Ap vinner høstens valg, har de en annen plan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Aps Helga Pedersen mener litt av problemet med reformen som pågår nå, er at kommunene har hatt stramme tidsfrister, mens regjeringen har somlet med å avklare oppgaver og inntektssystem. Hvis Ap vinner høstens valg, har de en annen plan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har fått krass kritikk etter at de lovet å oppheve tvangssammenslåing av kommuner hvis de vinner valg.

Mens Høyres programkomite har varslet en ny runde med tvangssammenslåinger i neste periode går Ap nå i stikk motsatt retning.

I det nye partiprogrammet som blir lagt fram 6.februar er kommunereform et ikke-tema.

- Vi mener man også i neste periode må stimulere til sammenslåinger det er behov for og som man ønsker, men det å nå skulle kaste kommunene i kverna for en runde nummer to, vil jeg advare mot på det sterkeste, sier kommunalpolitisk talsmann Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

Hun påpeker at strukturen bare er en av tingene man kan gjøre for å få en mer solid kommunesektor.

- Nå må vi gjennomføre de frivillige vedtakene som er gjort til nå, stimulere til at flere som ønsker å slå seg sammen gjør det, og gjøre det som er hovedjobben: Styrke innholdet i de kommunale velferdstjenestene og gjennomføre et kompetanseløft for de ansatte, sier hun.

Rent konkret betyr det:

  • En styrking av kommuneøkonomien for å bedre de kommunale tjenestene. Summen er ikke tallfestet, men i sitt alternative statsbudsjett for inneværende år sørget partiet for 3 mrd mer til kommunene enn de blåblå.
  • At partiet vil fortsette å stimulere til frivillige sammenslåinger ved å beholde reformstøtten, engangsstøtten og overgangsordningen hvor kommunene får beholde tilskudd i tjue år framover. Altså tar partiet med seg de økonomiske gulrøttene fra den pågående reformen. Samtidig vil de endre inntektssystemet slik at kommuner ikke straffes dersom de ikke slår seg sammen.
  • Ap vil lansere et kompetanseløft i kommunesektoren, som skal finansieres gjennom et spleiselag mellom staten, kommunene og arbeidstakerne.

- I helseforetakene forskes det hele tiden og folk etter- og videreutdannes kontinuerlig, mens kommunene de siste årene har fått flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten og nå innen psykiatri og rus, uten at det samme har skjedd der, sier Pedersen.

- Ap mener fortsatt det er behov for en kommunereform?

KOMMER SNART: I løpet av våren i år kommer Jan Tore Sanner (H) sin plan for de norske kommunene. Den innebærer et element av tvang, men dt er så langt uklart hvor mange kommuner som kan risikere å bli tvunget. 
KOMMER SNART: I løpet av våren i år kommer Jan Tore Sanner (H) sin plan for de norske kommunene. Den innebærer et element av tvang, men dt er så langt uklart hvor mange kommuner som kan risikere å bli tvunget.  Vis mer

- Ap og H er ikke uenig om at det skal gjøres endringer i kommunestrukturen. Det vi er uenig i er om man skal respektere kommunenes svar eller ikke. Så skiller vi også lag om denne «nå eller aldri»-tankegangen som har preget denne reformen, sier Pedersen.

- Må være dynamisk

Hun mener litt av problemet med reformen som pågår nå, er at kommunene har hatt stramme tidsfrister, mens regjeringen har somlet med å avklare oppgaver og inntektssystem.

Mens den sittende regjeringen vil avvikle gulerøttene i inntektssystemet, vil Ap fortsette å beholde dem i flere år framover.

Altså beholder de de positive virkemidlene fra den pågående kommunereformen, mens pisken faller bort.

- Landet forandrer seg og en kommunestruktur må være dynamisk. Jeg ser ikke bort fra at kommunene som sa nei nå, kanskje tenker annerledes om det om fem år, og derfor er det viktig å videreføre dem. Det mener vi er en klokere tilnærming enn å gå i gang med en runde til med tvang slik Røe Isaksen nå sier han vil, sier Pedersen, og viser til programkomiteen til Høyre som går inn for en klarere tvangslinje i neste periode.

Hun mener også det er sannsynlig at kommunene vil få nye oppgaver hvis Ap kommer til makta - uten at hun konkret kan si hva som er aktuelt nå.

Ikke imponert

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er ikke imponert over tiltakene fra Arbeiderpartiet.

Han mener det er lite nytt i det Ap presenterer nå, og påpeker at engangsstøtten partiet nå lover å beholde til og med er lovfestet.

- LITE NYTT FRA STØRE:  Sanner er ikke imponert over alternativet til en styrt reform fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- LITE NYTT FRA STØRE:  Sanner er ikke imponert over alternativet til en styrt reform fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er lite nytt fra Gahr Støre, men jeg er glad for at de markerer at de i alle fall er for endringer i kommunestrukturen. Nå er det omlag 95 kommuner som har gjensidige frivillige vedtak, og jeg håper det betyr at Ap vil gi støtte til de ordførerne som har stått og står i stormen. Det er mange Ap-ordførere som har savnet støtte fra Ap sentralt, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

De økonomiske gulrøttene Ap skisserer, vil uansett være dårligere enn det denne regjeringen har lagt fram, mener han.

- Den største gevinsten i dag ligger i en egen overgangsordning hvor kommunene får beholde ulike tilskudd basert på inntektssystemet i 2016 i tjue år framover, så det vil uansett innebære at de økonomiske fordelene blir klart dårligere i neste periode enn i denne, sier Sanner.

Samtidig er han bekymret for hva slags endringer partiet kan gjøre i inntektssystemet hvis de ender i regjering etter høstens valg.

- Det gamle inntektssystemet gjorde at kommuner som regnet på det, faktisk fant ut at de ville tape på sikt med en sammenslåing. Vi har gjort inntektssystemet mer nøytralt og gjort det mer gunstig å slå seg sammen. Jeg håper ikke Ap endrer det tilbake til en ordning som gjør at det lønner seg å stå alene og straffe de som går sammen, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

Han ønsker Arbeiderpartiet velkommen etter når det gjelder ønsket om et kompetanseløft i kommunesektoren.

- Det er vi allerede i gang med, så det er det fint at de eventuelt ønsker å videreføre, sier han.

- Aps plan er prosesser som bare skal rulle og gå av seg selv, kun med positiv stimulans?

- Ja, og det har vi prøvd i 50 år uten at det har ført til noe, mens vi har fått til flere sammenslåinger på tre år enn i de siste femti, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling