- Ap skaper fremmedfrykt

Er blitt like ille som Frp, mener Abid Q. Raja.

REFSER AP OG FRP: Venstre-politiker Abid Q. Raja mener Arbeiderpartiet og Frp legger asylsøkere for hat i sin retorikk. Foto: Steinar Buholm
REFSER AP OG FRP: Venstre-politiker Abid Q. Raja mener Arbeiderpartiet og Frp legger asylsøkere for hat i sin retorikk. Foto: Steinar BuholmVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Venstrepolitikeren og advokaten Abid Q. Raja tordner mot Arbeiderpartiet og Frp

- Både Ap og Frp snakker om asylsøkere som voldtektsmenn, lykkejegere, kriminelle. Dette skaper et klima hvor det er veldig lett at asylsøkere gjøres til skyteskive for alt galt i samfunnet, sier Raja til Dagbladet.

Tror rasismevold vil øke

Han mener angrepet på en innvandrerfamilie i Klæbu torsdag kveld kan være starten på hva vi vil se framover.

- Når to av landets største partier i sin retorikk legger asylsøkere for hat, er det ikke rart om mange i samfunnet etterhvert begynner å hate asylsøkere. Dette kan skape fremmedfrykt som kan resultere i langt verre episoder enn den i Klæbu, sier Raja.

Han presiserer at politikere bør være sitt ansvar og sin rolle bevisst.

- Både Ap og Frp skaper fremmedfrykt fordi de ikke makter å være nyanserte i debatten om asylsøkere. Frp har lenge vært unyansert, men nå er Ap like ille, mener Venstre-politikeren.

- Fritt villt
Det at Arild Stokkan Grande, Aps flyktningetalsmann, sier at han vil fjerne uhjelpen til de landene som ikke tar tilbake flyktninger som ikke får opphold, mener Raja er et eksempel på uttalelser som skaper mistillit til asylsøkere.

- Det skaper inntrykk av at ingen asylsøkere som kommer til landet, har rett på opphold. Når Frp i tillegg foreslår asylmottak i Afrika, kan skremmende holdninger bli dannet hos folk flest. Noen kan tro at asylsøkere er fritt villt, sier Raja.
 

For to uker kom han selv med et utspill om innvandrere som ble hyppig debattert. «Det er bare minoritetsungdom som gruppevoldtar», sa Raja.

- Dette er ikke et stigmatiserende utspill, men faktakonstatering. Jeg presiserte at det ikke bare dreier seg om asylsøkere, men også om minoritetsungdom som er født og oppvokst i Norge. Det er denne presiseringen som er så viktig og som Frp og Ap ikke klarer, hevder Raja.

- Vet ikke bedre
Han mener Arbeiderpartiet aper etter Frps innvandringspolitikk for å skaffe stemmer før høstens valg, og at de ikke vet bedre når de ikke klarer å få presiseringene riktig. Frp, derimot, snakker mot bedre viten, ifølge Raja.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Frp i forbindelse med denne saken. Arbeiderpartiet opplyser at ingen er tilgjengelige for å svare i kveld.