- Ap skvisa oss

SV-lederen pekte i dag ut sine hovedkonkurrenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sosialistisk Venstreparti slikker denne helgen sårene etter et lokalvalg der de ble nærmest halvert. På konferansestedet Håndverken i Oslo sentrum hamrer det skadeskutte partiet ut en strategi for å vinne tilbake tapte velgere.

Se resultatene fra din kommune.

I sin tale pekte partileder Kristin Halvorsen ut to hovedkonkurrenter.

- Det er Arbeiderpartiet og sofaen. Vi har noen viktige jobber å gjøre framover for å få folk til å stemme SV, sa partilederen i sin tale.

Mange er oppgitte over Jens Stoltenbergs flørting med KrF, senest på valgvaken 10. september. KrF står verdipolitisk langt fra SV.

Overfor Dagbladet.no bekrefter stortingsrepresentant  Hallgeir Langeland (SV) den dårlige stemningen etter valget.

- Det er uheldig å legge opp til utroskap to år før en eventuell skillsmisse, sier Langeland og sikter til stortingsvalget i 2009.

Ap svikter SV lokalt

- Ap skvisa oss

Partileder Halvorsen mener en årsak til resultatet er at SV-seirene ikke synes i det rødgrønne samarbeidet.

Hun er heller ikke fornøyd med at Arbeiderpartiet svikter SV lokalt.

- Mange av velgerne som har stemt for fortsatt rødgrønt samarbeid, har fått noe annet.

Hun opplever at Stoltenbergs lokalpolitikere lar SV seile sin egen sjø lokalt, men vil ikke kalle det illojalt.

- Vi gjorde et godt lokalvalg i 2003 og mange steder er folk fornøyde med samarbeid mellom SV, Ap og Senterpartiet. Men nå ser Ap etter andre og har skvisa oss lokalt, sier Halvorsen om sin partner i regjerignen.

Ap forlater flere steder SV for samarbeid med både Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre eller KrF.

Dagbladet.no kjenner til at Arbeiderpartiet søker samarbeid på borgelig side i blant annet Nordkapp, Kristiansand, Porsgerunn, Mo i Rana, Arendal, Oslo, Bergen, Stavanger og Sandnes.

Skittentøyvask

ANGRIPER ARBEIDERPARTIET: Partileder Kristin Halvorsen innledet om den politiske situasjonen under SVs landsstyremøte i Oslo lørdag. Foto: Morten Holm / SCANPIX
ANGRIPER ARBEIDERPARTIET: Partileder Kristin Halvorsen innledet om den politiske situasjonen under SVs landsstyremøte i Oslo lørdag. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Opplever du det som illojalt av Arbeiderpartiet?

- Nei, makta rår. Når SV gjør et dårlig valg så er dette det resultat velgerne får, sier SV-lederen.

Partilederen kritiserte også den offentlige skittentøyvasken etter valget, der det har kommet sterke krav om å bytte ut noen av partiets statsråder. Hun vil helst at kritikken tas på kammerset.

- Jeg har fått klar melding fra mange velgere, de har ikke tillit til et parti som ikke stiller opp for hverandre. I SV skal vi ha full åpenhet og tøff kritikk internt, men solidaritet og raushet utad, sa Halvorsen.

- Ap lusker etter høyresida 

Sentralstyremedlem i SV Ingrid Fiskaa reagerer på Ap-medlemmers stadige flørting med KrF. Hun mener Trondheim, der Ap fikk en brakseier i valget, må være idealet.

- Det er dumt strategisk overfor velgerne. I Trondheim, der SV og Ap samarbeider tett har jo valgresultatet for Ap blitt bra. I Oslo tør de overhodet ikke utfordre høyresida og lusker etter dem. Vi ser resultatet, sier Fiskaa om valget som endte med borgerlig seier i Oslo og klar sosialistisk seier i Trondheim.

Før valget gikk partisekretær Martin Kolberg hardt ut og oppfordret til rødgrønne samarbeid i kommunene etter valget. Men lokalt har pipa fått en annen låt.

I Stavanger sikrer Arbeiderpartiet at Høyre-ordfører Leif Johan Sevland (H) fortsetter, og KrF ligger så langt an til å få varaordføreren.

- De får en Høyre-ordfører med Ap på slep. Ap får vel kanskje en komiteleder eller noe. Det er underlig. Jeg lurer på om Martin gjorde noe særlig bakgrunnsarbeid før han uttalte seg om hva Arbeiderpartiet skal gjøre lokalt, sier Langeland til Dagbladet.no.

- LOOK TO TRONDHEIM: Sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa mener Ap må lære av Trondheim, der radikal politikk og nært samarbeid på venstresida førte til Ap-brakseier i valget.
KRITISK: Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) lurer på hva Martin Kolberg mente da han oppfordret til rødgrønne samarbeid i kommunene etter valget 10. september.
IKKE FORNØYD: SV-leder Kristin Halvorsen.