- Ap slår partipolitisk mynt på en ekstremt krevende situasjon

Brende anklager Ap for politisk spill og urimelig kritikk av regjeringens asylhåndtering.

PARTIPOLITISK SPILL: Utenriksminister Børge Brende er skuffet og overrasket over at Ap kommer med kritikk av regjeringens håndtering av krisa på Storskog, der tusenvis av asylsøkere de siste ukene har strømmet over fra Russland til Norge. Regjeringen jobber på spreng for å få kontroll på situasjonen, og har god dialog med Russland, sier Brende. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
PARTIPOLITISK SPILL: Utenriksminister Børge Brende er skuffet og overrasket over at Ap kommer med kritikk av regjeringens håndtering av krisa på Storskog, der tusenvis av asylsøkere de siste ukene har strømmet over fra Russland til Norge. Regjeringen jobber på spreng for å få kontroll på situasjonen, og har god dialog med Russland, sier Brende. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten på NRKs «Aktuelt» i går mellom utenriksminister Børge Brende (H) og Ap's flyktningepolitiske talskvinne Helga Pedersen fortsatte i Stortingets spørretime i dag og i vandrehallen etterpå.

Ap mener regjeringens håndtering av asylkrisa, særlig situasjonen ved Storskog i Finnmark, har kommet sent og ikke vært god nok.
Dette sa Pedersen i TV-debatten, og denne kritikken gjentok hun og leder i utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets spontanspørretime i går.

- Urimelig kritikk Brende ble tydelig irritert over det han mener er en urimelig kritikk i en særdeles krevende situasjon.

- Jeg er overrasket og skuffet over at Ap bruker anledningen til å slå partipolitisk mynt i en sak der vi nå er avhengig av å stå sammen. Vi har forsøkt å håndtere situasjonen så godt som mulig, i god dialog med Russland. Vi har fremmet forslag overfor Stortinget om hvordan vi skal kunne definere Russland som et trygt land, sa Brende til pressen etter runden i spørretimen.

Brende mener det ikke er tid og sted for en generell kritikk av regjeringens håndtering av asylkrisa.

- Særlig når man krever at utsendingen av afghanere skal gå raskere, blant annet med charterfly til Kabul. Realiteten er at stemningen her i Stortinget har snudd på få uker. Regjeringen har brukt det siste halvåret på å besvare kritikk fordi vi angivelig skal ha sendt ut for mange.  Vi er det landet i Europa som returnerer flest til Afghanistan.

- Faller på egen urimelighet Å nå få kritikk for at vi gjør for lite, når kritikken for noen uker siden var at vi gjorde for mye og sendte ut for mange, det synes jeg faller på sin egen urimelighet. Man må rett og slett være litt intellektuelt ryddige.

Og så må man spørre seg: Er dette det riktige tidspunktet for å gå ut med generell kritikk av regjeringen, nå når vi er i dialog med Russland? Jeg er skuffet over Ap, sier Brende.

Han mener Ap også må ta ansvar for at de ved å vedta mottak av 10 000 kvoteflyktninger over to år sendte et signal ut til mennesker på flukt.

- Nå det største opposisjonspartiet sendte signalene at Norge skulle imot 10 000 flyktninger, er det noe man fikk med seg rundt omkring i Europa. Jeg forstår at noen oppfatter det som ubehagelig, men sånn er det faktisk. Ap må være klar over at de signalene de sender ut i en situasjon hvor 60 millioner er i en migrasjonssituasjon, blir oppfattet.

Uheldig signal - Det Høyre gjorde i Stortinget, var å forsøke å få ned tallet, og vi fikk det redusert tallet til 8000 flyktninger over tre år. Nå blir det jo framstilt som provoserende å minne om hvordan den type signaler blir tolket der ute. Opposisjonen må finne seg i at man tar opp følgene av utspill og vedtak de tvinger gjennom i Stortinget. Mange fikk inntrykk av at det var lettere å komme til Norge, sier Brende.

Pedersen avviser Brendes kritikk.

- Vi har vært veldig tydelige på at vi ønsker bred politisk enighet om hvordan vi skal håndtere asyltilstrømmingen. Det er vår oppgave viderebringe til Stortinget de spørsmålene som stilles, blant annet knyttet til manglende ressurser på Storskog, der man etter mange uker ikke har fått på plass nødvendig kapasitet. Det er viktig for oss å stille spørsmålene og få svar fra regjeringen for å kunne bidra til samlende løsninger, sier Pedersen.

Regjeringens ansvar Hun viser til at Høyre tok initiativ til forhandlinger om mottak av kvoteflyktninger, og at Høyre inngikk forlik med blant andre Ap om å ta imot 8000 flyktninger på tre år.

- Da er det regjeringens oppgave å informere om hva som er regelverket i Norge, sier Pedersen.

Hun sier Ap har støttet regjeringen i å få til en diplomatisk løsning med Russland, som kan redusere strømmen av grunnløse asylsøkere til Norge.

- Vi var i begynnelsen av forrige uke klare for å sette oss ned med regjeringspartiene og de andre partiene på Stortinget for å finne fram til tiltak, sier Pedersen.

Asylstrømmen stoppes? Brende sier regjeringen har en dialog med Russland for å få russerne til å stille krav om gyldige innreisedokumenter som slippes videre til Norge.

Mandag varslet regjeringen hasteendringer av utlendingsloven for å kunne returnere direkte asylsøkere som har oppholdstillatelse i Russland. Til sammen håper Brende at disse og andre tiltak vil bidra til å stoppe den store strømmen av asylsøkere til Norge via grensa mot Russland.

- Vi ønsker at de som skal få reise inn til Norge har gyldige reisedokuemnter, for eksempel Schengen-visum. Hvis vi innfører det, slik de også er på grensen til Finland, så vil det føret til et et kraftig fall i antallet som ønsker å krysse grensa, sier Brende.

Brende håper også at UDs informasjonskampanje også kan bidra til å begrense det store antallet mennesker som nå krysser grensa.

- Vi har lagt ut beskjeder på Facebook og driver også en informasjonskampanje i Russland som signaliserer at man absolutt ikke kan forvente å få opphold i Norge hvis man ikke har krav på beskyttelse, sier Brende.

God dialog Han mener saken ikke er tjent med at han sier mye om innholdet i dialogen med Russland. Han sier UD ikke er indikasjoner på at asylstrømmen er bevisst styrt over til Norge.

- Russland har satt pris på at vi ikke har insinuert at flyktningstrømmen er styrt fra Moskva, og at vi har avslått lettvinte løsnigner som for eksempel å stenge grensa, sier Brende.