- PANISK: Frp's parlamentariske leder, Harald Nesvik, mener lederen av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap) kommer med panisk kritikk av Frp og regjeringen - og anklager henne for å utnytte terrortrusselen politisk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- PANISK: Frp's parlamentariske leder, Harald Nesvik, mener lederen av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap) kommer med panisk kritikk av Frp og regjeringen - og anklager henne for å utnytte terrortrusselen politisk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

- Ap slår politisk mynt på terrortrusselen

Frp's parlamentariske leder anklager Hadia Tajik for å utnytte terrortrusselen politisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg registrerer at Arbeiderpartiet nå slår politisk mynt på en situasjon som er meget krevende for landet. At Ap og Hadia Tajik velger å framstå som så lite konstruktive i en situasjon som vi nå står overfor, sier noe om hvordan Arbeiderpartiet planlegger å opptre i opposisjon i åra som kommer.

Det sier Frp's parlamentariske leder Harald Nesvik til Dagbladet. Han er opprørt over Hadia Tajik (Ap), som i gårsdagens Dagens Næringsliv kritiserte regjeringen for at terrorloven den rødgrønne regjeringen sendte ut på høring 11. juli fjor, er blitt liggende hos Forsvarsdepartementet etter regjeringsskiftet.

- Regjeringen viser ikke mye handlingskraft hvis de har latt lovforslaget bli liggende et helt år, fastslo justiskomiteens leder overfor avisa.

- Den rødgrønne regjeringen som Hadia Tajik var en del av, ventet helt til sommeren 2013 - to år etter 22. juli - med å sende lovforslaget på høring. Det blir kunstig at Tajik nå kritiserer regjeringen for å ha en god prosess i ettertid av høringsinnspillene, sier Nesvik.

- Panisk kritikk I et Dagblad-intervju (krever Dagbladet Pluss-tilgang) tidligere i sommer - før trusselnivået ble hevet - gikk Tajik ut mot Frp og justisminister Anders Anundsens arbeid med å trygge Norge etter 22. juli-terroren.

Tajik mener partiet er preget av frykt for å dumme seg ut i regjering, og derfor fokuserer på kortsiktige, enkle saker framfor mer krevende reformer.

- Det er kanskje ikke helt heldig at en som representerer et sånt parti har fått ansvar for det feltet som nettopp trenger langsiktighet, sa hun om Frp's justis- og beredskapsminister.

Nesvik mener kritikken framstår panisk.

- Så vidt meg bekjent er regjeringen i gang med en gigantisk politireform og en kommunereform, som også vil ha mye å si for beredskapen. Vi plukker ikke lavthengende frukter, vi rydder etterlatenskapene etter den forrige regjeringen.

- Politireformen er jo forsinket, og Tajik skiller mellom Høyre og Frp: Det er i første rekke Frp som får kritikk for å jobbe kortsiktig, ikke Høyre, som har ansvar for å gjennomføre kommunereformen?

- Det blir for dumt. Jeg trodde at Tajik, som tidligere statsråd, hadde skjønt såpass at når du sitter i regjering, så fører du regjeringens politikk. De to regjeringspartiene fører ikke hver sin politikk; vi har en felles regjeringsplattform. Frp har i alle år sagt at det er nødvendig å gjøre noe med Kommune-Norge.

- For dumt - Tajik mener Frp's kortsiktighet viser seg i at man i år, i motsetning til i fjor under den forrige regjeringen, ikke har fått en samlet trusselvurdering fra sikkerhetstjenestene? 

- Det blir et politifaglig spørsmål, som jeg mener man som stortingspolitiker skal være forsiktig med å foregripe fasiten på. Jeg overlater det til justisministeren, som jeg har full tillit at hver dag tar beslutninger til befolkningens beste. Kritikken er uansett feilslått: Det var den rødgrønne regjeringen som på slutten ikke maktet å produsere politikk, men gikk over til å administrere på byråkratiets premisser. Det var mye av grunnen til at de tapte valget; folk etterlyste ny politikk.

KRITISK: Leder av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik, har kritisert regjeringen for å somle med en ny terrorlov. Hun har også gått ut mot Frp's Anders Anundsen. - Det er kanskje ikke helt heldig at en som representerer et sånt parti (et kortsiktig parti, journ. anm.) har fått ansvar for det feltet som nettopp trenger langsiktighet, sa hun om Frp's justis- og beredskapsminister i et Dagblad-intervju tidligere i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Leder av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik, har kritisert regjeringen for å somle med en ny terrorlov. Hun har også gått ut mot Frp's Anders Anundsen. - Det er kanskje ikke helt heldig at en som representerer et sånt parti (et kortsiktig parti, journ. anm.) har fått ansvar for det feltet som nettopp trenger langsiktighet, sa hun om Frp's justis- og beredskapsminister i et Dagblad-intervju tidligere i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hun viser også til at justisministeren fortsatt ikke har ansatt en felles redningsdirektør for hovedredningssentralene i Sola og Bodø fordi det vil bety konflikt med Politidirektoratet, som heller vil at denne tjenesten skal ligger under dem.

- Det er rein spekulasjon, og uansett ikke et spørsmål Stortinget avgjør. Dette tyder på at Tajik ikke klarer å skille rollen som tidligere regjeringsmedlem og nåværende stortingsrepresentant.

- Må ha flere tanker i hodet Nesvik framholder at regjeringen må løse kortsiktige problemer samtidig som den går etter de store tingene.

- Den forrige regjeringen var villig til å slippe ut fanger for å gi plass til nye. Vi har satt i gang kortsiktige tiltak, som å se på muligheten for å leie fengselsplasser i naboland, samtidig som vi ser på den samla kapasiteten på sikt.

Om den forsinkede terrorloven og politireformen sier han:

- Kvalitet er viktigere enn hastverksarbeid. Arbeidet med en ny terrorlov er særdeles viktig, og da kreves det også at man behandler loven på en god måte. En lov som involverer bruk av militæret mot sivilbefolkningen er ikke noe som skal forhastes.

Om påstandene om at Ap utnytter terrortrusselen politisk, sier Tajik at hun har sagt det samme som KrF-leder Knut Arild Hareide om den forsinkede terrorloven. 

- Men jeg registrerer at Nesvik ser det som mest formålstjenlig å angripe meg. Det sier det meste om hvem som prøver å slå politisk mynt her, sier hun til Dagbladet.