<strong>STIKKER AV MED SV-STEMMER:</strong>  Ap-leder  Jens Stoltenberg kan notere seg en framgang på Dagbladets memingsmåling. Men det skjer på bekostning av SV-leder Audun Lysbakken. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
STIKKER AV MED SV-STEMMER: Ap-leder Jens Stoltenberg kan notere seg en framgang på Dagbladets memingsmåling. Men det skjer på bekostning av SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Ap sluker SV

Én av fire SV-velgere fra 2009 har gått over til Arbeiderpartiet, viser Dagbladets partibarometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet får denne måneden en oppslutning på 29,5 prosent på Dagbladets partibarometer, som hver måned gjennomføres av Ipsos MMI.

Partiet går med det fram 2,9 prosentpoeng fra desember. Men de rødgrønne har liten grunn til å slippe jubelen løs.

Ap?s framgang går nemlig på bekostning av regjeringspartneren SV, som igjen havner under sperregrensa med en oppslutning på 3,9 prosent - etter en tilbakegang på 2 prosentpoeng fra forrige måned. 

Spiser sine venner Det tegner til et solid rødgrønt valgnederlag i september. Verst ser det ut for SV. Partiet mister ikke bare oppslutning. Denne måneden har SV også mistet en god del av sitt såkalte velgerpotensial. Det vil si oppslutning pluss andelen usikre velgere med partiet som sin andrepreferanse.

I desember hadde partiet et velgerpotensiale på 13 prosent, mens det nå er nede på 8 prosent.

Dette er likevel over valgresultatet fra forrige stortingsvalg, da SV fikk 6.2 prosent av stemmene. 
SVs nød er Arbeiderpartiets brød. Stadig flere tidligere SV-velgere svarer nemlig at de nå ville stemt Ap. I desember oppga 13.5 prosent av de som stemte SV ved forrige valg, at de nå ville stemme Ap. Denne måneden er tallet oppe i 25.9 prosent.

Frp og Høyre har et tilsvarende forhold. Frp har nå velgerpotensial på 21 prosent, tett opptil 2009-resultatet på 22.9 prosent. Og av de som stemte Frp da, sier 27.9 prosent at de nå vil stemme Høyre.    

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitet i Bergen mener slaget likevel ikke er tapt for SV-leder Audun Lysbakken.

-  SV har tross alt et velgerpotensiale som er større enn forrige valgresultatet. Det har ikke Frp. Det betyr at unge Lysbakken har større mulighet til å gå fram fra forrige valg enn Siv Jensen. Hvorvidt det er sannsynlig, er en annen sak. Men det er håp i hengende i snøre, sier han til Dagbladet. 
 
Blåblått flertall Med et valgresultat som denne målingen ville de rødgrønne fått 63 mandater i Stortinget - 23 færre enn de har i dag. Høyre går fram 1,2 prosentpoeng fra forrige måling, og havner denne måneden på en oppslutning på 34,3 prosent. Det gir 62 stortingsplasser - 32 flere enn partiet har i dag. Frp ville imidlertid mistet 14 stortingsplasser, noe som reduserer stortingsgruppa til 27 politikere.

Det holder likevel til et rent blåblått flertall på 89 mandater. 

- Dagbladets måling sier at et rent blåblått flertall er mulig, men er det sannsynlig? Jeg tror ikke det, sier Aarebrot.

Han viser til Høyres helt eksepsjonelt høye velgerlojalitet: Av dem som stemt Høyre ved forrige valg, sier 95,2 prosent at de vil gjøre det igjen. Ingen andre partier er i nærheten. SV har en lojalitetsprosent på 59.2 prosent.

- Det betyr at Høyre har få lettmobiliserte velgere igjen å hente. De andre partiene vil nok ta innpå under valgkampen, når de mobiliserer sine tidligere velgere. Det er lettere å overbevise folk om at det de stemte sist, var fornuftig enn dumt, sier Aarebrot.    
     


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer