Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap snur og tar pengene

I 2004 siden mente Ap at Statkraft ble svekket av at staten tok ut for mye i utbytte. Nå «går det greit likevel.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I 2004 var det Arbeiderpartiet som kritiserte regjeringen for å tømme Statkrafts kasse.

Da forsikret Aps Grethe Fossli NTB om at dette temaet ville bli tatt opp av Arbeiderpartiet helt til Statkraft fikk de samme vilkår som de andre store kraftselskaper i Europa nyter godt av.

Partiet mente at Statkrafts kredittverdighet og mulighet til å finansiere oppkjøp i utlandet ble alvorlig svekket ved at staten systematisk la beslag på en så stor del av overskuddet.

I dag er det blant annet Arbeiderpartiet som står for «årelatingen».

- Ren plyndring

Aldri før har staten tatt så mye penger fra sine egne selskaper. Hardest går det utover Statkraft. Finansministeren tar hele 98 prosent av overskuddet i Statkraft som utbytte.

Det har fått konserntillitsvalgt i Statkraft, Odd Vanvik, til å rase mot regjeringen. Til Dagbladet.no sa han tidligere i dag at regjeringen «vingeklipper statkraft.»

Senere fikk han støtte fra Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein som kalte regjeringens utbytte-politikk «ren plyndring.»

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Gjør en løpende vurdering

- Statkraft har råd til dette, sier en av Arbeiderpartiets mest profilerte næringslivspolitikere Gunvor Eldegard, som er nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

- Hvorfor har deres skiftet standpunkt i denne saken?

- Vi gjør en løpende vurdering av situasjonen. Vi tror Statkraft på tross av det store utbytte har stor mulighet til å kunne utvikle seg som et selskap.Vi tror det går greit likevel, sier Eldegard.

Hun får støtte fra Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

- 98 prosent er et høyt utbyttte, men vi mener likevel at det er forsvarlig. I vår gjorde vi en grundig verdivurdering av Statkraft og den viser at selv med en høy utbyttepolitikk har selskapet hatt en veldig god industriell utvikling. Kapital har så langt ikke vært en begrensende faktor, sier Berge til Dagbladet.no

- STATKRAFT HAR RÅD:- Statkraft har råd til dette, sier en av Arbeiderpartiets mest profilerte næringslivspolitikere Gunvor Eldegard Foto: SCANPIX
- STATKRAFT HAR RÅD:- Statkraft har råd til dette, sier en av Arbeiderpartiets mest profilerte næringslivspolitikere Gunvor Eldegard Foto: SCANPIX Vis mer