Ap spilt utover sidelinja - ante ingenting om Lambda-forhandlingene

- Flertallet bestemmer. Sånn er det, sier varaordørfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

SATT PÅ SIDELINJA: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) ante ingenting om SVs Lamda-forhandlinger med de borgerlige byrådspartiene.   Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SATT PÅ SIDELINJA: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) ante ingenting om SVs Lamda-forhandlinger med de borgerlige byrådspartiene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag ble det kjent at det borgerlige byrådet i Oslo er blitt enige med SV om å danne flertall i bystyret for å flytte Munch-museet fra østkantbydelen Tøyen til Bjørvika, der det blir liggende ved siden av Operaen. Dermed blir det lenge omdiskuterte Lambda-prosjektet realisert.

Hestehandelen medfører at SV bryter med sitt mangeårige løfte om å jobbe for nytt Munch-museum på Tøyen, mot gjennomslag for en rekke tiltak i Tøyen-området (se egen faktaboks).

Da SV forhandlet fram avtalen med byrådspartiene, ble Arbeiderpartiet holdt i mørket. Det får Dagbladet bekreftet av Oslos Ap-varaordfører, Libe Rieber-Mohn.

- Vi ante ingenting, sier hun. 
  Innser nederlaget - Vi har hele tiden stått på at vi ville ha Munch-museet på Tøyen. Det hadde vært det beste for Tøyen og for kunsten. Det var det vi gikk vi til valg på, det har vi holdt fast ved og det har vi kjempet hardt for. Men nå har altså SV brutt sitt løfte og snur for tredje gang i denne saken, og går sammen med de borgerlige for å danne et skjørt flertall for Lambda, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

- Det er synd. Avtalen innebærer en tapt mulighet: SV bryter med et samarbeid som i neste uke kunne ha gitt oss flertall for en arkitektkonkurranse om et Munch-museum på Tøyen. Men flertallet bestemmer. Sånn er det, og vi vil selvfølgelig være konstruktive. Jeg håper at byen nå får et museum. fortsetter hun.   

Krevde Tøyen-tilak i dag I dagens utgave av Klassekampen krever imidlertid varaordføreren en rekke tiltak for å ruste opp nettopp Tøyen.

- Vi ønsker et nytt områdeprogram for Tøyen/Grønland, etter modell fra Groruddals-programmet, med midler fra både staten og kommunen, sier hun til avisa. 

- Helt siden det forrige handlingsprogrammet var ferdig i 2007, har området vært forsømt. Tøyen trenger et løft på så mange områder, ikke minst også når det gjelder fysisk miljø - opprustning av felles utearealer, fjerning av søppel bedre vedlikehold, fortsetter hun.

I den nye Lambda-avtalen er flere av tiltakene som nevnes i Klassekampen-artikkelen, med. I avtalen heter det blant annet:

«Oslo kommune forplikter seg til og tar initiativet til et områdeprogram over 5 år for å bedre levekårene på Tøyen, etter modell fra Oslo Sør- og Groruddalsatsingen med en kommunal finansiering på 25 millioner kroner per år. Staten inviteres til å delta med et tilsvarende beløp.»

Du kan lese hele avtalen her.

Varaordføreren er likevel ikke imponert over tiltakene SV har klart å forhandle fram. Hun viser til at flere av tiltakene allerede er vedtatt av bystyret.  

- Dette er tiltak vi kunne fått til uavhengig av Lambda. Bystyret har allerede vedtatt tiltak om spredning av den kommunale boligmassen, opprusting av Tøyensenteret og Tøyen t-banestasjon, samt oppdatering og realisering av planen for Tøyen kulturpark. Men byrådet har ikke gjennomført, sier Rieber-Mohn.

- Tiltakene i Lambda-avtalen minner om Tøyen-tiltakene du krever i dagens Klassekampen. Var det unødvendig å kreve dette?  

- Nei, nå misforstår du. Vi er for alle gode forslag for Tøyen, og vi er glade for at Tøyen får noe. Men flere av tiltakene er allerede vedtatt, og kunne latt seg gjennomføre uavhengig av Lambda. Så alternativet hadde vært bedre, altså om vi også fikk Munch-museet lokalisert på Tøyen.