I STORMENS ØYE: Rune Olsø avviser anklagene om korrupsjon, men har tatt permisjon fra bystyret i Trondheim mens saken pågår.  Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
I STORMENS ØYE: Rune Olsø avviser anklagene om korrupsjon, men har tatt permisjon fra bystyret i Trondheim mens saken pågår.  Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

Korrupsjonssaken i Trondheim

Ap stemte mot å politianmelde egen leder for korrupsjon: - Så alvorlig at det rammer hele Trondheim by

Kontrollkomiteen i Trondheim bystyre vedtok i går å politianmelde i Olsø-saken, men Trondheim Ap stemte mot å anmelde sin egen mann. Det opprører opposisjonen. Statsadvokaten vurderer nå etterforskning. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av kontrollkomiteen i Trondheim anbefalte forrige uke at kommunen politianmelder korrupsjonssaken rundt Rune Olsø (42).

Under et ekstraordinært møte i går kveld vedtok også kontrollkomiteen - med tre stemmer mot to - å anbefale at Olsø anmeldes til politiet for mulig korrupsjon.

Mens høyresida i Trondheim stemte for å politianmelde Olsø, ble det i går også klart at Trondheim Ap ikke vil stille seg bak en slik politianmeldelse. Dette til tross for at Trondheim-ordfører Rita Ottervik har omtalt den typen avtaler som saken hviler på som «noe svineri».

Kilder Dagbladet har snakket med omtaler Olsø som mannen som skal ha styrt Ap i Norges tredje største by i en årrekke, og dermed en meget sentral maktfigur i byens indre politiske liv. Olsø er også leder for Sør-Trøndelag Ap.

8. mars i år ble det kjent at Rune Olsø, som ansatt i selskapet Staur, har inngått en millionavtale med en utbygger for å tilrettelegge for en større boligutbygging på Kystad på Byåsen. Olsø avviser at han har gjort noe galt i saken. Rune Olsø har sittet i bystyret i Trondheim i 22 år. Han har vært kommunalråd, leder i Trondheim Ap og Sør-Trøndelag Ap.

Ifølge en ringerunde Adressa har gjort, vil et flertall i formannskapet i Trondheim vil trolig gå inn for politianmeldelse i Kystad-saken.

- Tilliten står på spill

Rolf Jarle Brøske (H) er skuffet over at Trondheim Ap ikke vil stille seg bak å politianmelde i saken.

- Jeg hadde håpet til det siste at vi skulle få en enstemmig avgjørelse i denne saken. Det har vi sedvane for å gjøre. Jeg mener dessuten at det er ekstra viktig å framstå samlet i denne saken fordi det er tilliten til Trondheim kommune som står på spill, sier han til Dagbladet.

Brøske sier videre at Olsø-saken er en meget kinkig affære for Trondheim Ap.

- Ja. Jeg forstår at det er vanskelig å ta beslutning i saken siden den gjelder én av deres egne, sier han.

Det er Adresseavisa som fra starten av har ledet an i dekningen av saken. I går vedtok kontrollkomiteen i Trondheim følgende forslag:

«Kontrollkomiteen vil anbefale at Trondheim kommune anmelder Rune Olsø til politiet for de forholdene som har fremkommet, slik at det kan gjøres en objektiv vurdering om det har forekommet straffbare handlinger i saken. Kontrollkomiteen anmoder formannskapet om å gjøre en slik vurdering så snart som mulig», het forslaget fremmet av Høyre og Frp i komiteen.

- Ikke opplevd maken til sak

Flertallet i kontrollkomiteen stemte tirsdag kveld for å politianmelde Olsø, mens Arbeiderpartiets to representanter gikk mot.

- Dette er en svært alvorlig sak, hvor kommuneadvokaten går langt i å si at det slettes ikke er usannsynlig at det har foregått politiske handlinger som kan dømmes etter straffelovens bestemmelser om korrupsjon. Jeg har personlig aldri opplevd maken til sak, sier Brøske (H) videre.

Under møtet i kontrollkomiteen i går viste Trondheim Ap bekymring over at de borgerlige partiene nå bruker saken for å velte maktbastionen partiet har i byen. Ap vant makta i byen for 14 år siden, og har sittet med ordføreren siden den gang.

- Vi er bekymra for at en politianmeldelse kan tolkes som en politisk markering, sa Aps Ellen Reitan under kontrollskomiteens møte.

- Bruker ditt parti og Frp denne saken for å ramme Trondheim Ap politisk, Brøske?

- Nei, overhodet ikke. Dette handler ikke om partipolitikk. Det er en sak som er altfor alvorlig til å legge partipolitikk i. Denne saken er så alvorlig at den rammer hele Trondheim og hele det politiske miljøet i byen. Vi ønsker bare å rydde opp, og mener en etterforskning som klargjør eventuelle straffbare forhold er best for alle partene i saken, inkludert Rune Olsø.

Ap ønsker gjennomgang

Ordfører Rita Ottervik forsikret tirsdag kveld om at Arbeiderpartiet ønsker det samme som resten av det politiske miljøet i Trondheim, selv om det altså er én av deres viktigste menn som står i stormen:

- Jeg ser at det er en komité som ønsker åpenhet og som ønsker å gjennomgå saken, og så har de litt ulike tilnærminger på hvordan det skal gjøres, sa Ottervik til NRK tirsdag kveld.

På spørsmål om hun mener loven kan ha blitt brutt i saken, svarer Ottervik slik:

- Etter å ha lest hele avtalen, har jeg vært svært betenkt. Men jeg har ingen juridisk kompetanse selv, og er avhenging av at kommuneadvokat og andre som kan belyse saken.

ØNSKER ÅPENHET: Trondheim-ordfører Rita Ottervik.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ØNSKER ÅPENHET: Trondheim-ordfører Rita Ottervik. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Ordføreren har ikke besvart Dagbladets henvendelse onsdag formiddag.

- Jeg har alltid vært opptatt av å følge bystyrets regler. Det har jeg også gjort i denne saken, sa Rune Olsø til NTB forrige uke.

Olsø langer ut mot Adressa

Han søkte samtidig om permisjon fra bystyret på grunn av saken. Olsø tar sterk avstand fra kommuneadvokatens vurdering, som han mener bygger på «feilaktig faktum og feil juss».

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Rune Olsø onsdag formiddag.

Olsø bedyrer at han aldri har hatt møter med politikere eller administrasjon om saken, og at han heller derfor ikke har opplyst om sitt engasjement for Kystad.

«Samtidig har Adressa det siste året gjennomført en serie angrep på min integritet. Avisen har mot bedre vitende rapportert en rekke feil, og utelatt elementer som støtter min fremstilling. Dette har skapt et grovt uriktig bilde av min person, og av min håndtering av rollen som politiker og ansatt i næringslivet», skrev Olsø på Facebook

Statsadvokaten til Dagbladet: Vil vurdere etterforskning

Førstestatsadvokat blant Trondheims statsadvokater, Bjørn K. Soknes, sier til Dagbladet at myndighetene vil vurdere en eventuell anmeldelse av Olsø på uavhengig grunnlag og at en beslutning trolig kommer mot slutten av neste uke.

- I løpet av neste uke håper jeg vi kan stilling til om vi skal iverksette etterforskning. Først må jeg lese meg opp på jussen, for det er et område som ikke har vært prøvd med en politiker som hovedperson før, sier han.

- Du vil vurdere saken uavhengig av hvilke vedtak politikerne i Trondheim bystyre fatter?

- Det er riktig. Politikerne kan anmelde hva de vil, de, men vi fatter alltid en beslutning på uavhengig grunnlag. Før vi eventuelt gir ordre om etterforskning må skaffe meg bedre innsikt i saken, avslutter Soknes.