Ap stiller seg bak mistillitsforslaget mot Anundsen

Det er klart etter partiets gruppemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets stortingsgruppe stiller seg bak mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen. Det melder NRK i ettermiddag.

- Vi har fått det dokumentert at justisministeren har gitt feil informasjon fra Stortingets talerstol. Han har beskrevet en politikkendring som vi nå vet at ikke har funnet sted. Det er et brudd på opplysningsplikten overfor Stortinget, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til statskanalen.

I POLITISK STORM: Justisminister Anders Anundsen, her fra Stortinget tidligere i dag.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I POLITISK STORM: Justisminister Anders Anundsen, her fra Stortinget tidligere i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Dagsavisen er det 32 år siden Ap stiller seg bak et mistillitsforslag.

Hektisk aktivitet Det er i dag hektisk aktivitet i partienes stortingsgrupper. Temaet er mistillitsforslaget fra SVs Bård Vegar Solhjell i forrige uke, på grunn av Anundsens håndtering av den såkalte asylbarnsaken.

I tillegg til SV har Sp varslet at de støtter mistillitsforslaget - og nå har de altså Ap med på laget. De trenger imidlertid stemmene fra den borgerlige regjeringens støttepartier KrF og Venstre for å felle statsråden. I ettermiddag uttaler begge småpartiene at de trenger mer tid før de bestemmer seg for hva de vil gjøre med Anundsen.

Stor spenning har vært knyttet til hvorvidt Ap ønsker å felle Anundsen eller ei - særlig med tanke på at partiets asylpolitikk ikke skiller seg vesentlig fra den sittende regjeringens.

- Fortsatt støtte Spekulasjonene om hva KrF og Venstre vil gjøre i denne situasjonen, går høyt. Begge partiene er svært kritiske til Anundsens håndtering av asylbarna, men NRK erfarer at de til sjuende og sist vil velge å støtte regjeringen. Motivet skal være at de prioriterer å få svar på hvordan utsendte barn skal få sakene sine gjenopptatt, framfor å felle statsråden.

Støttepartiene vil også åpenbart miste innflytelse dersom regjeringen faller. Statsvitenskap-professor Trond Nordby sier til Dagbladet i dag at parlamentarisk kutyme tilsier et slikt scenario dersom Anundsen må gå, siden Frp og Høyre har støttet ham hele tida.