Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap større enn Høyre i ni av ti storbyer

- Det er nok rikspolitikken som spiller inn, sier Fabian Stang.

STUPER: Kun i Bærum, hvor Høyre fikk rent flertall ved forrige lokalvalg i 2011, ligger partiet an til å beholde makten hvis tendensen holder seg. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STUPER: Kun i Bærum, hvor Høyre fikk rent flertall ved forrige lokalvalg i 2011, ligger partiet an til å beholde makten hvis tendensen holder seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres kraftige nedtur på meningsmålingene etter at partiet overtok regjeringsmakten sammen med Frp, gir også utslag lokalt. I ni av ti storbyer er nå Ap størst.

Siden 2011 har Høyre styrt sju av Norges ti største kommuner. En gjennomgang av lokale meningsmålinger som VG har foretatt, viser at Ap kan bli størst i seks av disse hvis tendensen holder seg fram til kommune- og fylkestingvalget i september.

Det gjelder Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bærum. I tillegg styrer Ap fra før av i Trondheim, Fredrikstad og Sandnes - byer der Ap fremdeles er det største partiet.

Kun i Bærum, hvor Høyre fikk rent flertall ved forrige lokalvalg i 2011, ligger partiet an til å beholde makten hvis tendensen holder seg.

I Oslo har det ikke vært rødt flertall siden i 1995, da Gro Harlem Brundtland (Ap) var statsminister og Bjørvika og Operaen fortsatt var konteinerhavn. Nå er det et rekordjevnt løp mellom de rød og blå blokkene i hovedstaden.

- Jeg tror vel ikke de dårlige målingene skyldes at folk i Oslo er veldig misfornøyde med Høyre i Oslo. Det er nok heller rikspolitikken som spiller inn, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Høyres byrådsleder Martin Smith-Sivertsen i Bergen er enig med Stang i at det er landstrenden som slår inn, og velger å se optimistisk på høstens valg.:

- Når vi kommer til valgkampen, skal det forhåpentligvis handle om de lokale sakene, og da tenker jeg at dette skal gå bra, sier han.

(NTB)