Ap større enn Høyre

Ap går kraftig fram og er større enn Høyre for første gang på ett år, ifølge en TV 2 måling.

AP STØRST: For første gang på et år får AP større oppslutning enn Høyre i en meningsmåling. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.
AP STØRST: For første gang på et år får AP større oppslutning enn Høyre i en meningsmåling. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet går fram 3,4 prosentpoeng på målingen for mai. Partiet får en oppslutning på 31,6 prosent og passerer dermed Høyre, som får 30,6 prosent.

- Det viktige er at vi vinner valget, og det er det fullt mulig å gjøre. Vi har sett veldig mange ganger før at ting forandrer seg de siste månedene opp mot valget, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Tar tallene med ro Bakgrunnstallene viser at 68 prosent av dem som stemte Ap i 2009, vil gjøre det igjen i år. Det betyr at partiet har hentet ned mange av dem som sitter på gjerdet, men også at det har tatt velgere som sist stemte på KrF eller Venstre.

Høyres leder Erna Solberg tar tallene med stor ro og sier det vil gå opp og ned i månedene framover.

Frp går tilbake 1,3 prosentpoeng og ender på 15,5 prosent, halvparten av Høyres oppslutning.

Under sperregrensen For småpartiene gir målingen dramatiske tall. Både KrF, SV og Venstre havner under sperregrensen for utjevningsmandater. Heikki Eidsvoll Holmås ville ha blitt SVs eneste representant på Stortinget med dette resultatet. Partileder Trine Skei Grande ville ha blitt Venstres eneste, mens KrF-leder Knut Arild Hareide ville blitt gruppeleder for to representanter.

Høyre og Frp får sammen et solid flertall på 92 mandater, henholdsvis 61 og 31. Det er godt over de 85 som trengs for å ha flertall.

Målingen viser følgende tall:

Ap 31,6 (+3,4)
Sp 4,4 (-0,2)
SV 3,8 (-1,2)
H 30,6 (-0,7)
Frp 15,5 (-1,3)
KrF 3,8 (-1,0)
V 3,2 (-1,9)
Rødt 2,8 (+1,2)
Miljøpartiet De grønne 1,8 (+0,6)

NTB